2019-10-23 01:07

Contraatac târziu

 |  19:15

Răzvan Mateo Mateescu

Un bilanț de 26 de pagini. Atât are documentul prezentat de premierul Dacian Cioloș la împlinirea unui an de la preluarea Guvernului. Cum îl vor toca adversarii politici, rămâne să aflăm. Deja ALDE a dat un comunicat semnat de Tăriceanu și Constantin în care îl atacă pe Cioloș și guvernarea tehnocrată și se laudă că este singura formațiune care s-a opus soluției tehnocrate.

E cam târziu demersul premierului să răspundă la lunile în care PSD și ALDE au tras din toate pozițiile în Executivul pe care îl conduce. Cu mai puțin de o lună înainte de alegerile parlamentare e greu de crezut că susținerea în public a măsurilor bune luate și a rezultatelor în acest an de activitate mai poate echilibra duelul cu populismul și criticile deșănțate și, nu de puține ori, absurde.

Cioloș își pune miniștrii să iasă la tribună să se laude. Acum? De partea cealaltă, de luni de zile, o galerie întreagă de personaje politice din PSD și ALDE a avut o singură activitate: să atace „tehnocrații”, de multe ori cu aberații. Și acuzele lor au rămas în mintea cui trebuie, a susținătorilor lor fanatici, dar, din păcate, au mai tulburat și încrederea altora, nu puțini. Iar media angajată politic a avut grijă să susțină un întreg război informativ împotriva lui Cioloș, cu o propagandă dincolo de limitele oricărui bun simț gazetăresc.

Una e să critici constructiv proiectele și măsurile Guvernului, să atragi atenția atunci când consideri că efectele nu ar fi pozitive sau să acuzi pe unul sau pe altul dintre miniștri pentru prestația sa. Alta, însă, este să inventezi scenarii, să îl acuzi de trădare pe Cioloș sau pe alt demnitar, că ar fi vândut cuiva, că ar face totul la ordinul unor grupuri sau persoane oculte. Retorica naționalist-extremistă, propaganda anti-europeană bazată pe aiureli, nu pe critici constructive care ar avea scopul îmbunătățirii sistemului UE, nu fac decât să dărâme fără să pună altceva în loc.

Avem de a face cu distrugători, cu oameni care nu propun decât să ia ei locul altuia, să continue ce au tot făcut când au avut puterea.

Faptul că din partea lui Cioloș și a miniștrilor lui nu a prea existat răspuns este o greșeală. Nu au putut ei că aveau treabă, nu ca politicienii care îi atacau? Ar fi trebuit să răspundă purtătorii de cuvânt. Un răspuns era necesar. Insistent, detaliat, profesionist, pe înțelesul tuturor cetățenilor. Și trebuia o replică indiferent dacă era la o aberație josnică. Cum să îl lași în pace pe unul care spune că ești trădător, că lucrezi „pentru Bruxelles”, nu pentru țară?

Rămâne de văzut cât de mari sunt efectele propagandei difuzate copios de media angajată politică. Fanaticii vor vota cu „idolii” lor. Dar sunt și cei cărora le-a fost distrusă încrederea. „Toți sunt la fel”, vor spune aceștia, și nu vor vota. Iar propagandiștii vor râde satisfăcuți: „Misiune îndeplinită”. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-11-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray