2020-02-28 18:04

Corida lui Dragnea, prin lupa lui Comey

 |  15:09
Corida lui Dragnea, prin lupa lui Comey

Scandalul fără precedent din PSD, dintre Liviu Dragnea și mai multi lideri locali, a transformat partidul într-o arenă a coridelor, unde locul taurilor este luat de baronii locali, iar Dragnea este pe post de toreador.

Numai că această coridă pesedistă riscă să arunce România in haos pentru mulţi ani. Dar cui ii mai pasă de România şi de viitorul ei? Niciunuia dintre toreadorii intraţi in arena politică, şi cu atât mai puţin taurilor. Atât Dragnea, cât şi toţi politicienii români, ar trebui să ţină cont de câteva din sfaturile, dar mai ales de avertismentele lui James Comey, fost director al FBI, din 2013 și până în 2017, menționate în cartea sa aparută recent peste Ocean - “Loialitate pusă la încercare”. “Ţara noastră trece prin momente de pericol, cu un mediu politic unde adevărurile factuale sunt puse în discuţie, adevărurile fundamentale sunt atacate, minciuna devine normalitate, iar comportamentele lipsite de etică sunt ignorate, scuzate sau chiar răsplătite. Povestea asta nu se petrece doar în capitala naţiunii noastre şi nu doar în Statele Unite. Este vorba despre o tendinţă îngrijorătoare, care a atins multe instituţii de pe teritoriul american şi din restul lumii – consiliile de administraţie ale marilor companii, redacţiile de presă, campusurile universitare, industria de entertainment şi chiar sportul profesionist şi cel olimpic. Unii dintre cei care au escrocat, au mințit sau au comis abuzuri au dat deja socoteală. Pentru alţii rămân valabile doar scuzele, justificările şi încăpăţânarea celor din jurul lor de a se uita în altă parte sau chiar de a încuraja comportamentele rele”, a precizat James Comey. 

Totodată, acesta susține că “îndoiala înseamnă înţelepciune”, iar “cu cât îmbătrânesc, cu atât am mai puține certitudini”. „Liderii care nu se gândesc vreodată că pot greşi şi care nu-și pun niciodată la îndoială deciziile sau opiniile reprezintă un pericol pentru organizaţiile şi pentru oamenii pe care îi conduc. Iar în unele cazuri ajung să fie un adevărat pericol pentru naţiunea din care fac parte şi pentru omenire. Am învăţat că liderii etici conduc prin faptul că privesc dincolo de imediat, dincolo de ceea ce e urgent, şi acţionează întotdeauna ținând cont de valori perene. Poate că îşi găsesc valorile în tradiţia religioasă, într-o perspectivă morală asupra lumii sau chiar din cunoașterea istoriei. Însă aceste valori – cum ar fi adevărul, integritatea şi respectul pentru ceilalți, ca să enumăr doar câteva – le slujesc liderilor etici drept repere în luarea de decizii, mai ales în cazul deciziilor dificile, atunci când nu există opţiuni uşoare sau bune. Acele valori sunt mai importante decât ceea ce ar putea trece drept adevăr sau cunoaștere la un moment dat sau decât mentalitatea de trib. Acele valori sunt mai importante decât toanele şefilor lor şi decât pasiunile subordonaţilor lor. Sunt mai importante decât profitabilitatea unei organizații şi decât rezultatele ei financiare. Liderii etici aleg să fie loiali faţă de acele valori fundamentale, în dauna câştigurilor lor personale. Fără devotamentul fundamental faţă de adevăr – mai ales al instituţiilor noastre publice şi al celor care le conduc – suntem pierduţi. Ca principiu juridic, dacă oamenii nu rostesc adevărul, sistemul de justiţie nu poate funcţiona şi societatea bazată pe statul de drept începe să se dizolve. Ca principiu de leadership, dacă liderii nu rostesc adevărul sau nu vor să audă adevărul de la alţii, atunci nu pot lua decizii bune, nu se pot perfecţiona pe ei înşişi şi nu pot inspira încredere în rândurile celor care îi urmează”, a subliniat fostul şef al FBI.

Concluzia lui Jamei Comey este clară: ”Integritatea şi onestitatea pot fi inspirate în moduri puternice, creându-se astfel culturi ale onestităţii, ale deschiderii şi transparenţei. Liderii etici pot modela astfel de culturi prin cuvintele rostite şi, mai important, prin acţiunile lor, deoarece sunt permanent urmăriţi. Din nefericire, la fel de adevărat este şi scenariul opus. Liderii necinsitiţi dispun de aceeaşi abilitate de a influența o cultură, arătându-le oamenilor doar necinste, corupţie şi înşelăciune. Devotamentul faţă de integritate şi loialitatea supremă față de adevăr reprezintă ceea ce îl deosebește pe un lider etic de cei care joacă din întâmplare roluri de lideri. Nu putem ignora această diferenţă”.  Cei implicaţi în corida PSD vor înţelege poate, în al 12-lea ceas, că arena numită România nu este a lor, iar ei sunt doar nişte tăuraşi care, la fel ca şi toreadorul Dragnea, vor fi oricum ejectati din arenă, dar important este cum vor ajunge în stradă!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-09-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine