2019-11-19 02:54

Corigența rotativă a tandemului Dragnea-Dăncilă

 |  14:08
Corigența rotativă a tandemului Dragnea-Dăncilă

Cu doar câteva săptămâni înainte ca România să preia președinția Consiliului Uniunii Europene de la Austria, premierul Viorica Dăncilă a anunțat, vineri, că pe 12 decembrie va merge în Parlament pentru a prezenta “forma finală” a programului președinției rotative.

Practic, prin acest anunț, primul ministru îi dă dreptate fostului ministru al Afacerilor Europene, Victor Negrescu, demis de curând pe motiv de “întârziere a priorităților noastre naționale”, care, culmea tupeului, a afirmat că „președinția noastră trebuie să își propună obiective extrem de clare”. Ca atare, România nu are stabilite și însușite nici până acum prioritățile naționale pentru perioada președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene. Că Negrescu a fost demis nu este o problemă. Problema cea mai mare este de ce a fost pus pe o asemenea funcție și de ce tocmai acum a fost trimis la plimbare, după ce s-a constatat că prioritățile naționale sunt în …aer? Premierul impus de Dragnea, adică Viorica Dăncilă, a demonstrat că este corigentă la preluarea președinției rotative, iar dacă va trece această corigență o face târâș-grăpiș, adică trasă de urechi de birocrația tehnocrată de la Bruxelles. De ce? Pentru simplul fapt că nu și-a făcut temele ca premier al unei țări care preia președinția rotativa a Consiliului Uniunii Europene. Conform cutumelor diplomatice europene, până la preluarea președinției rotative de către Austria, adică în urmă cu șase luni, România trebuia să aibă deja foaia de parcurs pentru ce are de făcut în primele șase luni ale anului 2019, bătută în cuie. Dar pentru a avea acea foaie de parcurs, fiecare minister trebuia să trimită prioritățile la Guvern, după care, Executivul Dăncilă centraliza prioritățile tuturor ministerelor, le analiza și le transpunea într-o hotărâre de Guvern. Ulterior, această hotărâre trebuia adoptată de Parlament și aprobată de președintele României, dar nu mai târziu de 1 iulie 2018. Cu această hotărâre, premierul Dăncilă mergea la Bruxelles și le prezenta oficialilor europeni care sunt prioritățile României pentru perioada președinției rotative. Practic, de la 1 iulie 2018, trebuia să înceapă jocul negocierilor dintre România, țările membre ale Uniunii Europene și oficialii europeni. Ori, premierul impus de Dragnea va prezenta abia în această săptămâna “forma finală” a programului președinției rotative a Consiliului UE, ceea ce înseamnă că România nu și-a făcut temele pentru această acțiune unică și extrem de importantă pentru întreaga Europă. Adică, n-am fost în stare să devenim un jucător de top în meciurile cu statele Uniunii Europene, tocmai când se împarte bugetul pentru perioada 2020-2027, se stabilesc comisarii europeni pentru următorii cinci ani și se „împrăștie” banii destinați Marii Britanii ca urmare a Brexit-ului. Greu la deal cu boii mici și la vale cu junici! 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-12-17Parerea ta...

Doresc sa comentezMAI VECHI...

Ombilicul gripat al Ununii Europene Intrarea în noul an a adus și o premieră pentru țara noastră: timp de șase luni, România va deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Practic, de la 1 ianuare 2019, România a devenit, în scripte, un jucător de top în `meciurile` cu statele Uniunii Europene. Dar, din păcate, în realitatea, am demonstrat că n-am fost în stare să pregătim cum trebuie acest meci european care durează șase luni
07 Ian 2019

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray