2020-05-25 18:18

Criza inedită a “corporației” Yakuza

 |  15:46
Criza inedită a “corporației” Yakuza

O statistică publicată recent de Poliția Națională Japoneză a evidențiat o realitate inedită și totodată indredibila cu care se confruntă temuta mafie japoneze Yakuza.

Numărul membrilor acestui celebru cartel mafiot a scăzut de la 184.000, cifră din anii ‘60, adică perioada de apogeu a clanului, la 30.500 în 2018, ceea ce înseamnă că în 58 de ani, temuta mafie japoneză și-a restrâns rândurile cu 153.500 de membrii. Oficialii poliției japoneze au transmis că, în doar un an, numărul membrilor s-a micșorat cu 4.000 de persoane. Cotidianul britanic `The Telegraph` are și o explicație la restrângerea de personal a temutului clan: campaniile autorităților împotrivă crimei organizate, precum și un „declin cultural” al mafiei Yakuza în societatea niponă, unde sindicatul crimei nu mai exercită aceeași „fascinație” ca în secolul trecut, în mediile sociale defavorizate. În prezent, clanul Yamaguchi-gumi continuă să numere cei mai mulți membri – în jur de 9.500, fiind urmat de Sumyoshi-kai (4.900) și Inagawa-kai (3.700). Ziariștii de la `The Japan Times` atrăgeau atenția în 2018 că aceasta este, însă, doar o fațetă a fenomenului, pentru că, de exemplu, Yamaguchi-gumi se confruntă și cu o „criză de management”. De asemenea, jurnaliștii niponi semnalau faptul că liderii în vârstă au început să se retragă în masă, fiind nemulțumiți de atmosfera „corporatistă” din interiorul mafiei. Ryo Fujimara, istoric al mafiei japoneze, autorul cărții „The Three Yamaguchi-gumi”, explica pentru The Japan Times substratul antropologic al situației: „Nu mai este deloc distractiv să fii un Yamaguchi-gumi. Acum este ca și cum ai lucra pentru Toyota. Ceea ce a fost cândva o grupare criminală a devenit acum o corporație”. Potrivit lui Fujimara, Kyoshi Takayama este cel care a impus acest ritm „corporatist” în rândul clanului Yamaguchi-gumi, fiind unul dintre cei mai influenți mafioți japonezi: „În fiecare dimineață, trebuia să fii prezent la 07.30 la sediul grupării, fiindcă Takayama ajungea la ora 08.00”.

Anul trecut, `South China Morning Post` relata, într-un amplu articol despre problemele financiare cu care se confruntau membrii simpli ai grupărilor mafiote japoneze, că mulți dintre aceștia „se zbat în sărăcie”, fiind menționat ca exemplu cazul lui Masato Gunji, șeful unei grupări rurale aparținând clanului Yakuza, care fusese arestat într-un magazin alimentar în timp ce fura mâncare. Practic, perioada de glorie a temutei Yakuza a apus de ceva timp, adică au venit vremuri grele până și pentru celebra mafie japoneză! 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-05-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine