2020-08-13 00:20

Cum a câștigat PDL alegerile europarlamentare … din 2019

 |  13:01
Cum a câștigat PDL alegerile europarlamentare … din 2019

Biroul Electoral Central a anunțat că PNL, păstorit de Ludovic Orban, a câștigat zece mandate de europarlamentar la alegerile din 26 mai.

Ca atare, imediat după anunțarea rezultatelor oficiale, lui Orban nu îi mai ajungeai la nas nici cu prăjina lui Serghei Bubka. Numai că, statistica realităţii îi cam joacă feste liderului PNL, atunci când spune că liberalii au obținut un scor istoric, mult mai bun decât în 2014. E drept că PNL are un scor mai bun decât PSD, care de la 16 europarlamentari, în 2014, a ajuns acum la jumătate, adică la opt. Însă, ceea ce uită Ludovic Orban este faptul că actualul PNL este o fuziune între PDL, care l-a susținut până în pânzele albe pe Traian Băsescu, și vechiul PNL. În 2014, când erau separați, PNL condus atunci Alina Gorghiu, a obținut șase mandate de europarlamentar, iar PDL, strunit de Vasile Blaga, a obținut cinci mandate. Imediat după alegerile europarlamentare din 2014, mai exact pe 26 iulie 2014, PDL a format o alianţă impreună cu PNL, numintă Alianța Creștin Liberală (ACL), iar în luna noiembrie a anului 2014, PDL a fuzionat cu PNL. Practic, în 2014, PNL avea 11 europarlamentari, iar acum a obținut zece mandate, adică cu unul mai puțin decât acum cinci ani. Dar, dacă îi trecem în revistă pe noii europarlamentari, constatăm că, din cei zece europarlamentari liberali, șase provin din PDL, adică Mircea-Gheorghe Hava, Siegfried Vasile Mureșan, Vasile Blaga, Daniel Buda, Gheorghe Falcă și Marian-Jean Marinescu.

La cei șase europarlamentari îmbrăcați azi în galben, după ce au purtat ani de zile tricoul portocaliu, îl mai putem adauga și pe Traian Băsescu. Asta înseamnă că fostul PDL va avea șapte europarlamentari, adică cu doi mai mult decât în 2014, în timp ce PNL are doar patru - Ioan Rareș Bogdan, Adina Vălean, Dan-Ștefan Motreanu și Cristian-Silviu Busoi.

Practic, în această conjunctură, liberalii rămân cu doi europarlamentari mai puțin decât în 2014. Oare peste cinci ani, adică în 2024, câți dintre cei zece europarlamentari, azi liberali, vor mai fi în PNL?


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-06-17Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz