2019-06-19 06:40

Cum s-au „lepădat” grecii de preoți

 |  13:07
Cum s-au „lepădat” grecii de preoți

De ceva timp, se vehiculează ideea că numărul funcționarilor publici din România va fi redus considerabil, începând de anul viitor. La ora actuală, sunt în jur de 1.300.000 de angajați în sectorul de stat, fie în administrația publică locală și centrală, fie în companii și atutoritati deținute de stat.

Practic, dacă ținem cont de faptul că numărul salariaților din întreaga economie românească este undeva în jur de 4.600.000, reiese că unul din trei salariați este angajat la stat. La noi, numărul funcționarilor publici este enorm în comparație cu alte state europene. De pildă, Grecia, la o populație de peste 11 milioane de persoane, are 370.000 de bugetari  Adică, la o populație cât jumătate decât cea a României, Grecia are de aproape patru ori mai puțini angajați la stat. Cu toate acestea, recent, premierul Greciei, Alexis Tsipras, a luat o decizie radicală, dar și surpinzatoare, privind reducerea numărului de funcționari publici, care va schimba din temelii relația statului elen cu puternica Biserică Ortodoxă din Grecia. Guvernul de stânga de la Atena a anunțat recent că preoții nu vor mai fi funcționari publici și, astfel, sectorul public nu va mai avea niciun rol religios. „Prin acest acord, 10.000 de posturi de funcționari publici vor fi desființate. Deși clericii nu sunt tocmai funcționari publici, ei sunt numărati ca fiind funcționari publici”, a declarat Dimitris Tzannakopoulos, purtător de cuvânt al guvernului elen.

Ca atare, potrivit acestei înțelegerii dintre Guvern și Biserica Ortodoxă a Greciei, preoții vor fi plătiți dintr-un fond comun ce va administra și câștigurile generate de proprietățile pe care cele două entități și le dispută încă de la jumătatea secolului trecut. Este arhicunoscut faptul că premierul Alexis Tsipras este un ateu declarant, care a susținut în repetate rânduri că este hotărat să pună capăt complicatelor legături ale statului grec cu biserica și, astfel, prin această decizie a demonstrat că s-a ținut de cuvânt. Însă, nu trebuie neglijat faptul că biserică greacă este, de departe, cea mai bogată instituție din țară, ea având hoteluri, afaceri și alte active în portofoliul de investiții, iar dimensiunea uriașă a acestei averi a creat numeroase tensiuni în timpul lungii crize financiare elene. Prin această decizie radicală, premierul Alexis Tsipras a redus numărul funcționarilor publici cu 10.000 și, astfel, a degrevat bugetul de stat de plata remuneratiilor pentru preoți. La noi, biserica a jucat și joacă un rol în cheie în societate, dar în special în viața politică, fapt pentru care continuă să fie “abonată” la banii publici.

Practic, majoritatea preoților au mers mână-n mână cu politicieni și oameni de afaceri controversați. După eșecul referendumului privind familia și implicarea serioasă a prelaților în manevrele politice, s-a generat un val uriaș de reacții negative în spațiul public de la noi, punându-se în discuție dacă nu cumva biserica a derapat serios de la rolul pe care ar trebui să îl aibă în societate. Adică, preoții ar trebuie să fie preocupați permenent să se “aplece” asupra celor care au sufletele încărcate, și nu doar asupra celor care au buzunarele pline. Acum, diferența dintre noi și greci a devenit și mai mare: Tsipras a scos din buget salariile a 10.000 de preoți, la noi, Dăncilă a tăiat banii de la cercetare pentru a-i da bisericii! 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-11-22Parerea ta...

STIMABILE!
17 Noi 2018

Biserica ortodoxă este abonată la banii publici, așa cum este/sunt abonate și alte ”biserici”, organizații, culte, etc...care mănâncă resurse de nu se mai satură! Nu cred că asta deranjează, ci faptul că unii dintre slujitori ei, mai ales patriarhul și episcopii se fac partizani ideilor, apucăturilor/ faptelor politicienilor, dar și-a unor oameni de afaceri așa cum bine spuneți, din moment ce le așteaptă/acceptă obolul CA MITĂ în vederea renovării, construirii de biserici...iertându-le păcatele grosolane, strigătoare la Cer duse împotriva poporului român și-a intereselor românești, unii tronând pictați ca ctitori de Biserici, dând un preț neplăcut Lui Dumnezeu, pentru că e preț de sânge omenesc, românesc! Personal, mă scoate din sărite câți bani au fost dați pentru faraonica catedrală a ”mântuirii” neamului, plătindu-se de nu știu câte ori prețul ei incă de pe vremea celuilalt patriarh și care, tot înghite! Pe undeva, îi înțeleg pe cei care-au nenorocit țara: se pun bine cu preoții, ca să le fie bine în continuare, să nu-i ajungă mânia lui Dumnezeu așa de repede...în fond, ce? Dau de la ei? Nu! Tot de la noi!
IAR DACă TSIPRAS
17 Noi 2018

a scos din buget salariile a 10.000 de preoți, iar Dăncilă de la noi i-a scos de la cercetare pentru a-i da Bisericii, ȘTIA EA CE ȘTIA = ROMÂNIEI I SE CÂNTĂ ”VEȘNICA POMENIRE” DEJA...se-aude ca o litanie ”Veșnica pomenire, veșnica pomenire, pomenirea ei din neam în neam...care, fie e zilnic avortat, fie prin plasamente, fie prin străinătate! Biserica, a derapat în sensul că – mireni, călugări, episcopi până la patriarh – trebuia să realizeze că nu merge să fii și cu Dumnezeu, și cu dracu...ori, ori! Nu poți să slujești și Lui Dumnezeu, și lui mamona! Problema generală este că s-a redus creștinismul la o afacere de Duminică și sărbători (de Paști, de Crăciun), la vreun Botez, Cununie sau Înmormântare, fără a încerca trăirea sentimentului religios, a-l menține cât mai mult treaz, șamd....asta venind și din ne-cunoaștere dar și din comoditate! Cum spune genial Marius Iordăchioaie că, ” în Biserica de azi, suntem mulți care sfâșie și mestecă citate despre Hristos, nu pe Hristos însuși.
CITATELE SUNT UN FEL
17 Noi 2018

de gumă de mestecat creștină, a cărei efect este că gura fiarei miroase a respirație de miel. Și la fel tratăm Tainele și cultul. Asumarea Ortodoxiei, de la rugăciune și până la Sfânta Împărtășanie, ca gumă de mestecat pentru suflet, a cărei molfăire dă o senzație de calm și din care iei doar dulceața și mirosul proaspăt, fabrică singurătăți lăuntrice ortodoxe, adică singurătăți prin care omul se autodevorează lăuntric cu pioșenie, numind aceasta smerenie. Rezultatul e o biserică alcătuită masiv din negustori de gumă de mestecat ortodoxă și consumatori. Toți însă, singurătăți lăuntrice autodevoratoare, o autodevorare cu aspect isihast, de adâncire lăuntrică. De aceea, bisericile ortodoxe de azi nu reușesc cel mai adesea să creeze o comunitate, ci doar să constituie temporar o masă de singurătăți lăuntrice de rit răsăritean. Căci cea mai mare teamă a creștinului ortodox de azi e să-L abordeze cu tupeu pe Hristos, pe viață și pe moarte, ca femeia samarineancă, care după cinci bărbați era și mai singură lăuntric, dar nu se sfia să-L sfâșie și să-L mestece pe Hristos cu foamea acestei singurătăți... Spre bucuria lui Hristos! Ortodoxia contemporană îmi pare tot mai lipsită de apetitul pentru Hristos, scădere direct proporțională cu creșterea gradului de ”spiritualizare” a singurătății noastre lăuntrice. Căci în loc să ne vindecăm, ne ”înduhovnicim” boala, așa cum omul din lume, neputând să scape de ea fără Hristos, nu-i rămâne decât să și-o civilizeze. ”
IAR OMUL,
17 Noi 2018

păcătuind fuge și mai tare din Fața lui Dumnezeu, care-I pretutindeni! Chiar dacă El a spus venind și cu soluția: ”Pocăiți-vă că s-a apropiat Împărăția Cerurilor”. De unde sau pe unde s-a apropiat această Împărăție, care cuprinde totul, pe Dumnezeu și Creația Lui în mod deplin? Așa cum tot Iisus răspunde: din și prin lăuntrul vostru, cel gol-goluț, așa cum l-a văzut și descris Adam, după Cădere, când și Dumnezeu și Eva deveniseră doar prezențe exterioare și tot mai îndepărtate.... Pocăința este întoarcerea omului dinspre cele exterioare spre lăuntrul său gol, dinspre lume spre adâncul abisal al inimii, chemând de acolo, din acel întuneric de iad, cu Numele lui Iisus Hristos, Împărăția lui Dumnezeu, prezența Lui în lăuntrul nostru, SINGURUL LEAC PENTRU INFINITA NOASTRĂ SINGURĂTATE LĂUNTRICĂ, singurătate care, desăvârșindu-se, devine moartea noastră veșnică..
PăCATUL NU ESTE
17 Noi 2018

decât încercarea omului de a scăpa de acestă singurătate cu orice altceva în afară de Dumnezeu. Acest adevăr adânc este ascuns în Legea lui Dumnezeu, mai ales în porunca ce interzice idolatria, adică ÎNCERCAREA DE A SCĂPA DE SINGURĂTATEA LĂUNTRICĂ cu ALTCEVA DECÂT CU DUMNEZEU ÎNSUȘI. Chiar încercarea de a scăpa de singurătatea lăuntrică prin alt om este idolatrie; și că e așa, se poate vedea limpede din caracterul de slujire și celebrare idolatră pe care îl capătă iubirea dintre oameni, în absența lui Hristos... Dumnezeu a făcut-o pe Eva ca Adam să nu fie singur. Dar, Adam n-acoperea singurătatea lăuntrică a Evei. Ceva lipsea. Iar, în această absență s-a insinuat șarpele... Nu ne poate alunga singurătatea lăuntrică decât o dragoste desăvârșită. Dumnezeu ne-a dăruit-o. Se numește Iisus Hristos. Singurătea Evei a fost alungată numai când Dumnezeu s-a făcut Fiul ei..” Iar plângerea Ierom. Siluan, se face o plângere/deplângere și pentru România, nu numai pentru America unde, ”Singurătatea, cea mai grea boală din America
COMUNITATEA ESTE CEEA
17 Noi 2018

ce se distruge acuma în America, fie că vorbim de comunitatea familiei, comunitatea bisericească sau a unui sat - în sens general tot ceea ce înseamnă a trai împreună este distrus în numele individualismului. Aceasta este pentru că oamenii au pierdut sensul că noi suntem persoane, că suntem creați pentru a trai în comuniune unii cu alții și cu Dumnezeu, au pierdut sensul a ceea ce înseamnă să exiști. Si, în loc să aleagă realitatea duhovnicească pentru care am fost creați, oamenii se refugiază într-o realitate falsă, virtuală, într-o realitate artificială, în lumea internetului, a jocurilor video, a telefoanelor inteligente, trăind astfel izolați și devenind foarte singuri. Mulți oameni din America nici nu știu, n-au aflat ce este Biserica Ortodoxă și de aceea trăiesc în deznădejde, în depresie.” și noi trăim în depresie, chiar dacă ORTODOXIA E LA NOI ACASĂ...AM FOST BOTEZAȚI, CUNUNAȚI, ÎNMORMÂNTAȚI SUB MANTIA EI!
P.S. MI-AR PLăCEA
17 Noi 2018

ca toți să simțim nevoie prezenței Lui Dumnezeu, așa cum simte nevoia aprigă, acest mare ortodox trăitor – MARIUS IORDĂCHIOAIA:” fără să simt mâna lui Hristos în viața mea, mă apucă panica.... Fără Hristos, n-am Om în mine, Om care să mă zvârle în Cer, umplându-mi lăuntrul cu dragostea lui fără margini, singura iubire pe măsura singurătății noastre lăuntrice....” P.P.S. Mi-ar plăcea iarăși, ca preoții – DACĂ ÎI DOARE DE NOI – la ectenii, unde se roagă pentru ”mai marii orașelor și-ai satelor...” să-l pună condițional pe ”DACĂ sunt bine-credincioși”..la fel procedând și pentru mireni! Altminteri, or să se trezească cu Bisericile goale dacă caută să zidească la zidurile lui Faraon, și nu la sufletul omului! 1. P.P.P.S. Iar ca să fie CLAR, o să-l citez pe Pr.Arsenie Boca, referitor la vorba că ”stăpânirea NU vine decât de la Dumnezeu”, dându-ne peste ochi cu fila ruptă din context, precum câinii care-s disciplinați de stăpâni cu ziarul dat peste bot, așa făcând cu noi, mulți dintre ”intelectuali”, chiar și dintre preoți atunci când le atragi atenția în privința LIFTELOR care ne conduc! Deci, ce spune Pr.Arsenie Boca: Nu este stăpânire, fără numai de la Dumnezeu. Deci, primim divinul Stăpânirii, dar refuzăm păcatul ei. Să fiți pregătiți deci, să puneți capul pe butuc, dacă credința o va cere. 2. Unei stăpâniri de Stat sau șef de Stat, care nu se supune lui Dumnezeu, NICI SFÂNTA BISERICĂ ȘI SLUJITORII EI, NU TREBUIE SĂ I SE SUPUNĂ! Din toate timpurile se știe că, atunci când puternicii vremurilor ridicau mâna asupra slujitorilor lui Dumnezeu, n-a mai dăinuit puterea lor.
VASILE
25 Noi 2018

Ai uitat să spui - și toți globaliștii uită asta - că Tsipras e BULANGIU! Este vorba de asaltul bulangiilor asupra creștinismului.... despre asta e vorba în propoziție!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


loading...


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray