2019-10-15 19:26

Cum manipulează Băsescu masele în vremuri de criză

 |  19:11

Toatesondajele de opinie, indiferent de cine sunt realizate, îi arată pe Traian Băsescuşi PDL ca fiind în cădere liberă. Criza şi măsurile de austeritate, cu totcortegiul lor de efecte, au dus la scăderea încrederii populaţiei în conducătorulţării. Au făcut ca oamenii să nu-l mai aibă la suflet. Dacă timp de cinci ani,cât a durat primul său mandat, preşedintele a fost în graţiile susţinătorilor săi,din decembrie, de anul trecut, când l-a câştigat pe al doilea, configuraţiavotanţilor s-a schimbat. Şi chiar dacă oficial criza nu venise peste noi, uniidintre fanii săi nu i-au mai dat girul. Totuşi, balanţa a fost înclinată tot înfavoarea preşedintelui. Cu sprijinul diasporei.

Desigur,chiar dacă ei nu simt pe pielea lor efectele devastatoare de “ieşire” din crizăanunţate de Traian Băsescu, a fost necesar să-şi exercite, în chip democratic,dreptul la vot. Poate românii care muncesc în afară au aflat, între timp, de larude care au fost consecinţele ştampilei lor.

Esteinteresant de ştiut cum va reuşi Băsescu să-şi crească partidul în sondaje, atâttimp cât oamenii au ajuns să retrăiască vremurile comuniste, când discuţiiledin familii se axează doar pe neajunsuri. Analiştii politici versaţi vor răspunde:“Prin tehnici de manipulare”.

Suntfoarte mulţi membri simpli ai PDL care, la o adică, ar întoarce foaia. Care săfie găselniţa lui Traian Băsescu pentru viitoarele alegeri locale şiparlamentare? În primul rând, îl interesează să se reabiliteze personal înochii opiniei publice şi apoi să-şi lege numele de un partid. În actualaconfiguraţie politică nu par să existe lideri de partide mai importanţi decâtformaţiunea din care fac parte. În celelalte cazuri, partidele sunt maiimportante decât conducătorii lor. Cu o excepţie, Partidul Conservator al luiDan Voiculescu.

Sărevenim la tuşéurile punctate de Băsescu în ultimul timp. Arestarea mogulilorDan Diaconescu şi Sorin Ovidiu Vîntu şi-a trecut-o la capitolul “realizări”,aici percepţia maselor fiind favorabilă locatarului de la Cotroceni. Tot laaceastă rubrică trebuie înscrisă şi mila care l-a cuprins pentru femeileobligate (potrivit unui vot transformat în dosar penal) să iasă la pensie odatăcu bărbaţii. Practic, Băsescu ştie că refuzul său de a promulga Legea pensiilor(din iubire pentru femei, şi nu din teama de suspendare) va fi stocat în subconştientultuturor femeilor din România.

CumTraian Băsescu nu mai are drepul să mai candideze încă o dată la Preşedinţie, spuneammai înainte că va încerca să se ridice singur în sondaje şi apoi să tragă dupăel un partid, indiferent care va fi: PDL, Partidul Băieţilor Deştepţi sau PartidulCiuruitorilor.

S-afăcut public, la vremea respectivă, că diaspora i-a asigurat victoria înalegeri. În această categorie intră şi cetăţenii de dincolo de Prut, cărora preşedintelele-a mulţumit, spunând: “Votul lor a fost foarte important pentru câştigareaalegerilor”. Dacă mai luăm în calcul că săptămâna trecută s-a deschis la Iaşiprimul consulat al Republicii Moldova în România, înseamnă că se creează condiţiilepentru accelerarea procesului de acordare a cetăţeniilor pentru moldoveni. Într-unfinal, Băsescu va miza pe maşina de vot pedelistă, pe femeile (fericite că şefulstatului s-a gândit la ele), pe moldovenii (bucuroşi că îşi pot redobândi cetăţeniaromână), păgubiţii de la FNI şi, în genere, pe cei care nu-i suportă pe moguli(măcar că i-au văzut pe Vîntu chinuindu-se să urce scările de la Parchet şi peDan Diaconescu la DNA, înregistrând atâtea vizite câte episoade i-a dedicatElodiei), pe deja pierduta cauză de luptă împotriva corupţiei.

Sepregăteşte vizita în România a preşedintelui sirian Bashar al-Assad până la sfârşitulanului, care va facilita aducerea în ţară a teroristului veşnic fugar Omar Hayssam.Vorbele sirianului de după gratii vor fi cireaşa de pe tort, care vor maiatrage nişte ştampile. Aveţi vreo îndoială în ce direcţie se vor duce?

P.S.: Traian Băsescu: “Mă tot prăbuşesc din2004, dar când vin alegerile, câştig”. Ştie el ce ştie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-08-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray