2020-07-03 14:30

De ce ar trebui americanii să învețe limba chineză

 |  12:48
De ce ar trebui americanii să învețe limba chineză

Achizițiile chineze în SUA au stabilit anul trecut un all-time record, iar anul acesta investitorii asiatici sunt pe cale să bată și acest record.

Practic, China a devenit cel mai important jucător de pe piața americană, expansiunea fiind extrem de accelerată. Elocvent în acest sens este achiziționarea de către chinezi, cu suma de 4,7 miliarde de dolari, a firmei Smithfield Foods, cel mai mare producător și procesator de carne de porc din lume, care, atenție, dispune de  facilități în 26 de state din SUA și are zeci de mii de angajați americani. Totodată, Smithfield Foods deține direct 460 de ferme și are contracte cu alte aproximativ 2.100 de ferme. Practic, de acum, cel mai mare producător de carne de porc din lume nu mai este gigantul american, ci o companie chinezească, iar ca rezultat chinezii vor fi acum cel mai important angajator din zeci de comunităti rurale în toată America. Anul trecut, o companie din China a cheltuit 2,6 miliarde dolari pentru a achiziționa AMC Cinemas, unul dintre cele mai mari lanțuri de cinematografe din SUA. Firma chineză controlează acum mai multe vânzări de bilete de film decât oricare altă companie din lume. Dar China nu se bazează doar pe achiziții prin care să-și extindă doar puterea sa economică. La ora actuală, China ocupă poziții cheie în multe domenii abandonate de economia americană. De exemplu, Golden Dragon Precise Copper Tube Group Inc. a plătit recent 100 milioane dolari pentru o fabrică din Thomasville, Alabama. Mulți dintre locuitorii orașului Thomasville, Alabama sunt acum bucuroși să aibă locuri de muncă, adăgându-se la alte multe comunități din SUA, dependente de China comunistă. Dar interesant este unde își mai întind companiile chinezești tentaculele afacerilor? De pildă, în Detroit, unde companiile cu capital chinezesc investesc în companiile americane și în noile tehnologii de vehicule, comercializând totul - de la centuri de siguranță la amortizoare de șoc - în magazine de vânzare cu amănuntul, și totodată angajează ingineri cu experiență și designeri, într-un efort de a absorbi talentul și expertiza auto internă și furnizorii  lor.  Oricine achiziționează azi un vehicul American, aproape sigur găsește în el un număr mare de componente chinezești. De asemenea, China pare deosebit de interesată de achiziționarea de resurse energetice în Statele Unite ale Americii. De exemplu, China face minerit de cărbune în munții din Tennessee. Guizhou Gouchuang Energy Holdings Group a cheltuit 616 milioane de dolari pentru a achiziționa Triple H Coal Co. în Jacksboro, Tennessee.

La momentul respectiv, achiziția a trecut neobservată, dar acum un grup de conservatori din Tennessee încearcă să-i împiedice pe chinezi să arunce munții în aer ca să exploateze cărbunele. Și, destul de curând, China ar putea dori să construiască orașe întregi în Statele Unite, la fel cum fac acum în alte țări.

China construiește un oraș, mai mare decât Manhattan, undeva pe lângă Minsk, capitala Belarus. Expansiunea Chinei pe meleagurile americane este incredibilă, iar dacă ținem cont de raportul importurilor și al exporturilor, China este acum țara numărul unu în tranzacționările de pe întreaga planetă.Nu trebuie omis faptul că Statele Unite ale Americii au, în ultimul deceniu, un deficit comercial enorm cu China, care ajunge la mai mult de 2.300 miliarde de dolari, dar China are mai multe rezerve valutare decât oricare altă țară de pe planetă. De asemenea, este de semnalat faptul că China are în prezent cea mai mare piață de automobile noi din întreaga lume și produce de două ori mai multe automobile decât Statele Unite. Interesant este că după ce a fost salvată de contribuabilii americani, compania General Motors este implicată în 11 societăți mixte cu companii chinezești. Mai trebuie reținut faptul că uniformele pentru echipa olimpică a SUA au fost făcute în China, iar la noul turn World Trade Center din New York, americanii au de gând să folosească sticlă importata din China. La ora actuală, China consumă mai multă energie decât SUA și produce de trei ori mai mult cărbune și de 11 ori mai mult oțel decât SUA. În plus, China a devenit deja cel mai mare producător de bunuri din întreaga lume și, totodată, folosește mai mult ciment decât restul lumii la un loc. Aceste performanțe economice uluitoare ale Chinei, realizate și în SUA, ar putea fi doar vârful aisbergului, fapt pentru care, tânăra generație americană, și nu numai ea, ar trebui să învețe limbă chineză.  


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-05-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz