2020-08-07 00:26

De ce PSD + Trump = love

 |  14:43

Robert Veress

În România, Partidul Social Democrat, în Moldova, Partidul Socialist, în Rusia, Rusia Unită (partidul lui Putin) și comuniștii chiar, au aplaudat victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale. Trump, care a fost candidatul Partidului Republican – conservator, de dreapta - și a câștigat alegerile cu mesaje complet incompatibile cu ale unei formațiuni autentice de stânga.

Șarada a continuat, un bogătaș parvenit cu probleme penale, din echipa lui Trump, invitându-i la Washington, cu prilejul ceremoniilor de instalare a lui Trump la Casa Albă, pe Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu. Acestora chiar li s-a aranjat o cină unde au avut prilejul să dea mâna cu Trump. Că o fi fost și niște bani la mijloc pentru ca toate astea să se întâmple contează mai puțin, mesajul rămâne: în acest moment, pare că PSD are o mai mare ascendență la noua administrație de la Washington, decât o are președintele Klaus Iohannis.

De unde această afinitate care transcende, ba chiar contrazice afilierea politică?

Păi, pe de o parte, atât Trump, cât și pesediștii, sunt politicieni populiști. Populiștii pot fi și ei de dreapta ori de stânga, dar contează mai puțin: se atrag, câtă vreme nu au interese complet divergente. Pe de altă parte, americanii (susținătorii) lui Trump au interese convergente cu rușii lui Putin, moldovenii lui Dodon și românii lui Dragnea. Aceste interese sunt rezumate perfect de sloganul repetat de Trump în ziua investirii: „Only America first!” (Doar America pe primul plan). Adică, în mandatul lui Trump, politica externă a Americii se va axa strict pe interesul imediat al americanilor. Or, ce interes imediat are SUA să protejeze Estul Europei de hegemonia rusă? Ce interes imediat are SUA ca Moldova să continue parcursul european și să nu facă stânga-mprejur spre Moscova? Ce interes imediat are SUA ca în România să fie respectat statul de drept, iar politicienii să nu subjuge Justiția?

America nu avea nici un interes imediat în rămânerea în Parteneriatul Trans-Pacific (TPP). Și primul decret semnat de Trump a fost dat pentru ieșirea din acest Parteneriat. Mulți experți au atras atenția că această măsură e ca o invitație pentru ascensiunea comercială a Chinei, care deja și-a arătat interesul în a prelua rolul conducător al Americii în TPP.

Aparentul pragmatism al politicilor lui Trump poate fi ușor speculat de competitorii internaționali. Diplomația externă este ca un simultan de șah. Donald Trump spune acum ceva de genul „Mă concentrez mai puțin pe partidele neimportante, ca să câștig meciurile care îmi întăresc popularitatea acasă”. Asta le oferă oportunități adversarilor Americii în cursa pentru supremație globală, în primul rând Rusiei și Chinei. A fost un amănunt asupra căruia a încercat să atragă atenția, ieri, discret, Theresa May. Premierul Marii Britanii este primul lider al unei țări externe aflat în vizită la Washington după instalarea lui Trump. Dar May este între ciocan și nicovală – de aceea și avertismentul său a fost mai mult ascuns printre cuvinte. Pe de o parte, Marea Britanie are nevoie de promisiunea unui nou acord comercial, favorabil, cu SUA, ce ar urma să intre în vigoare după finalizarea Brexit-ului. Pe de altă parte, Marea Britanie nu iese și din NATO, dar Trump a dat repetate semnale că nu achiesează la planurile pe termen lung ale Alianței și vrea noi aranjamente, care să reducă din costurile militare ale operațiunilor americane din țări străine.

Trump pare să poziționeze America pe poziții antagoniste până și cu un aliat de nădejde al țării sale: Uniunea Europeană. Chiar dacă există dispute care au zădărnicit un acord comercial și în timpul administrației Obama, iar la Washington sunt -și nu de azi, de ieri- destui dintre cei ce nu-și doresc o Europă puternică, niciodată până acum vreun lider american nu a afirmat, cu o asemenea tărie, că UE se va destrăma și că țărilor europene le va fi mai bine în afara Uniunii. Trump dă semne puternice că ține foarte mult să se confirme tot ce afirmă (de exemplu: insistența de a demonstra că, la inaugurarea sa a fost un număr record de participanți, deși evidențele spun cu totul altceva; sau, insistența de a demonstra că alegerile au fost fraudate în favoarea lui Hillary Clinton, și declanșarea unei investigații în acest sens; sau insistența în a-i umili pe mexicani, strângându-i cu ușa să plătească gardul de la graniță, pe care America îl construiește), așa că nu este exclus să-și pună la lucru diplomația exact în sensul dezbinării Uniunii Europene. Cred că nu degeaba a spus Wolfgang Schaeuble, ministrul de Externe al Germaniei, că deciziile liderului de la Casa Albă reprezintă cel mai mare risc pentru economia globală!

Sunt aproape convins că, dacă PSD își va onora angajamentul de a aloca 2% pentru Apărare, nu va mai primi cartonașe galbene și roșii de la Washington pentru „liberalizarea” corupției și supunerea Justiției la fel de fel de perversiuni.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz