2019-12-05 16:28

De la Iliescu-KGB, la Iohannis-MSR

 |  19:28

Marius Florian

De departe, cel mai hulit președinte postdecembrist a fost Ion Iliescu. Iliescu-KGB sau Iliescu - FSN – du-te în URSS, erau sloganuri iubite în Bucureștiul tranziției. Înjurăturile pe bandă primite de acest moscovit nu l-au împiedicat să câștige trei mandate de președinte. Însă, după Emil cel degrabă învins de servicii și Băsescu cel degrabă încălecător al serviciilor, ura față de FSN, PDSR, ulterior PSD, l-a propulsat pe magnificul primar sas al Sibiului la cârma națiunii. Mutul Klaus Iohannis, făcut franjuri de Victor Ponta din toate direcțiile în ieșirile televizate, a ajuns la Cotroceni, purtat de o replică a tsunamiului călărit de Constantinescu în 1996, când ideea era „votăm și un hidrant sau un maidanez, numai să nu iasă pedesereu`”.

Cică, facem o altfel de politică, pas cu pas. Dar, pașii aceștia sunt invizibili, la un an și jumătate de la preluarea mandatului. Am sărit din lac, în puț: de la președintele face-tot, la președintele nu-fac-nimic. E adevărat, dacă se ține de litera Constituției, președintele nu are multă forță, în niciun caz atâta cât și-a arogat-o Traian Băsescu, care rupea ficați oricând și la orice oră avea chef. De aceea, românii nu aveau mari așteptări de la Iohannis. Dar faptul că stimularea creșterii bugetului Apărării este singura promisiune electorală onorată de acesta, calcă rău pe nervii electoratului care l-a susținut în toamna târzie a lui 2014.

Internetul este plin de texte în care votanții își exprimă dezamăgirea față de un Iohannis care „privește cu îngrijorare” sau „cu atenție”, în funcție de situație. Mai fac referire aici și la „să luptăm cu toate forțele împotriva corupției”, citat care, personal, îmi place la nebunie, fiind folosit de Iohannis exact în momentul în care o decizie definitivă a stabilit că a ocupat abuziv un imobil, decizie pe care o contestă.

Altfel, domnul Iohannis face pasiuni pentru top modele economice: vacanța de iarnă în SUA, vacanța de primăvară în Israel. Aventura americană a cuplului prezidențial ne-a costat multe mii de dolari (întrucât este președinte, Iohannis a beneficiat de escorte SPP, plătite din bugetul național). În Israel, Iohannis a respectat protocolul impus, cum ar fi poze pe Facebook de la Zidul Plângerii, obicei ajuns deja plastifiat, întrucât una e când te afișezi la un moment solemn din sinceritate și alta e pentru like-uri și share-uri. Apoi, domnul președinte ne-a înștiințat că mai stă o zi în Israel, pentru deconectare, amintindu-ne că într-o viață anterioară nu mai știu ce-ar fi făcut sau ar fi fost sau... nici nu mai contează. Important e că, în viața asta, în timp ce soții Iohannis se plimbau prin Israel, iarăși pe banii noștri, în țară aveam o criză ce necesita prezența urgentă a președintelui, criză declanșată înainte de decizia de amânare a plecării din Israel.

Dacă aș fi fost parlamentar, nu m-aș fi sfiit să propun suspendarea președintelui. Cum nu am această calitate, mă mărginesc să-mi exprim speranța ca regretele profunde care mă încearcă acum, fiindcă l-am votat pe Iohannis-MSR (MiSeRupe), să fie împărtășite de milioanele de români care au făcut același gest.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-03-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray