2019-11-19 00:25

De la „made in China”, la „vândut în China”

 |  11:21
De la „made in China”, la „vândut în China”

„China va importa în următorii 15 ani bunuri în valoare de 30.000 de miliarde de dolari și 10.000 de miliarde de servicii”, a precizat, ieri, președintele chinez Xi Jinping, în discursul susținut, în fața șefilor de guverne veniți la deschiderea primului târg internațional al importurilor de la Shanghai. Printre aceștia se aflau Dmitri Medvedev, premierul Rusiei, dar și șefa FMI, Christine Lagarde.

Ooooppsss! China să facă importuri la asemenea valori? Cine ar fi crezut în urmă cu 10-15 ani! Nimeni. Doar chinezii, care în stilul lor caracteristic, adică pe mutește, au anunțat, în plin război comercial cu SUA, marea schimbare privind importurile, iar liderul de la Beijing s-a prezentat ca un salvator al lumii liberale, mai exact ca un promotor al globalizării schimburilor comerciale. Incredibil, dar adevărat! Printre sectoarele economice din China menționate de președintele Xi Jinping ca viitori animatori ai importurilor figurează educația, sănătatea, cultura și telecomunicațiile. Practic, prin organizarea acestui prim târg la Shanghai, adică tocmai în capitală economică a Chinei, președintele chinez a marcat și patru decenii de la lansarea erei reformelor economice. La această manifestare uriașă participă 3.600 de companii din 172 de țări, precum și numeroase organizații internaționale, iar organizatorii așteaptă circa 300.000 de vizitatori din 130 de țări din întreaga lumea. De asemenea, numărul agenților de achiziție din tară și străinătate este preconizat să depășească 400.000.

Manifestarea economică de la Shanghai este văzută de analiștii și comentatorii economici și ca un răspuns în fața războiului comercial lansat în luna iulie de președintele american Donald Trump. Se știe foarte bine că șeful Casei Albe este nemulțumit de deficitele colosale acumulate de țara sa în schimburile cu China. De asemenea, trebuie precizat că. în ultimele luni, cele două supraputeri și-au mărit la cote uriașe drepturile vamale pe importurile lor respective, dar excedentul bilateral chinez continuă să bată recorduri. Pentru moment, doar jumătate din importurile chinezești în SUA sunt supuse acestor sancțiuni. Dar, în ciuda absenței oficialilor americani de la acest târg al importurilor, firme americane de prestigiu precum General Motors, Ford sau Tesla au venit în capitală economică a Chinei. Nu trebuie omis faptul că, din 2010, China a devenit a doua economie mondială, iar acum, prin târgul de la  Shanghai, ea vrea să arate mapamondului că nu mai este doar „atelierul lumii”, ci și o uriașă piață deschisă importatorilor. Practic, prin această manifestare de mare anvegura, oficialii chinezi au transmis întregii lumii că țara lor a trecut de la „made in China” – „fabricat în China” – la „sold in China” – „vândut în China”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-11-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray