2020-07-03 14:41

Despre Charlie Hebdo şi corectitudinea politică

 |  15:31

Roland Cătălin Pena

Măcelul din redacţia săptămânalului francez „Charlie Hebdo” se poate repeta oricând, oriunde în Europa? Oho, cu vârf şi îndesat! Mulţi se întreabă ce e de făcut. Nimic mai mult decât întoarcerea la valorile creştine pe care a fost construită civilizaţia europeană. În numele “corectitudinii politice” acestea au fost abandonate, mai bine zis prigonite, de ani buni. În Europa dacă atragi atenţia asupra faptului că uşor-uşor, cu metodă, ne încalecă islamul eşti imediat etichetat rasist, xenofob şi, nu de puţine ori, fascist. Agresivitatea propăvăduitorilor nenorocitei de “corectitudini politice” ne-a transformat pe mulţi în laşi sau în paria ai societăţii.

Am ajuns să tremurăm la noi în casă de frica unor descreieraţi care, în numele lui Alah, ne decapitează, ne împuşcă, ne pun bombe, fără să clipească, pe unde ne prind.

Liderii politici europeni nu au soluţii, pentru a-şi proteja cetăţenii, nu pentru că acestea nu ar exista, ci, pur şi simplu, deoarece sunt fricoşi, dar, mai ales, ipocriţi. Şi voturile descreieraţilor adepţi ai jihadului sunt bune, nu-i aşa?

Occidentul răspunde la intoleranţa islamică cu toleranţă maximă. Mereu întoarcem şi celălalt obraz. Başca, în numele “corectitudinii politice”, ne lăsăm duşi ca mieii la tăiere.

Semnificativă mi se pare o poveste spusă zilele astea de fostul preşedinte al Clubului Român de Presă. Cristian Tudor Popescu a prins momentul potrivit ca să-şi ridice în slăvi propria-i laşitate. Cică, în 2005, s-a înţeles cu preşedintele Traian Băsescu ca membrii CRP să nu publice caricaturile cu profetul Mahomed apărute într-o publicaţie daneză.

Popescu tocmai a mai pierdut o ocazie ca să tacă! El est CTP!

Chapeau bas, Charlie Hebdo!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-01-12Parerea ta...

BINE-AI REVENIT STIMABILE:)
08 Ian 2015

In privinta 'corectitudinii politice'...DA ai dreptate! In numele ei, ne sunt/ne-au fost bagati pe gat (prin presa) homalaii (casatoriile dintre ei), toleranta excesiva spre toate produsele toxice ce frizeaza anormalul (numai exemplific, ca sa nu ma enervez)! In privinta crestinismului, crestinii insisi merg pe burta sau sunt atat de lasi incat sa nu supere pe careva si sa-i bage in puscarie! Europa e descrestinata demult! Intoarcerea la valorile ei, inseamna sa nu mai lupte impotriva valorilor moral-crestine care a facut-o sa straluceasca, candva!
CTP-UL A AVUT
08 Ian 2015

dreptate intrucatva: Parisul a omis ca este plin pana la refuz de milioane de musulmani NU POTI, n-ai dreptul sa iei LA MISTO religia lor! E ca si cum vorbesti de funie in caza spanzuratului. Daca crestinii sunt moi si delasatori, astialalti dau de pamant cu cei care rad de religia lor...
EU RAMAN LA PAREREA MEA:
08 Ian 2015

este o MANEVRA toata chestiunea! Trebuie stransa cu usa lumea, sa fie bagata mai tare si mai strans IN VIZOR!
CETATEAN
08 Ian 2015

Acesta democratie va fii dominanta in Europa dupa 2022 , vorba lui cristoiu . Vor avea si presedinti , este valabil de mult in rusia . Ei vor sa dea chiloti jos in metrou duminica si voi sinteti de acord , sa le mirositi basinile .
PT.CETATEAN!
12 Ian 2015

Iar a 'comis-o' Cristoiu! A scris foarte bine despre toata nebunia asta: "”Eglise Saint-Étienne-du-Mont, Paris, 6 ianuarie 2015, seara. În această biserică, se află moaștele Sainte Geneviève, ocrotitoarea Parisului, sau, mă rog, ce a mai rămas din moaștele Sfintei după Revoluția de la 1789, care a reușit să spargă nasurile capetelor lui Iuda de la Notre Dame de Paris, confundîndu-le cu capete de regi. Moaștele Sainte Geneviève sunt considerate făcătoare de minuni. Lîngă racla cu moaște s-a amenajat un mic altar, mereu străjuit de lumînări aprinse. În fața altarului, e un loc pe care cad în genunchi credincioșii. Marți, 6 ianuarie 2015, seara, aici se prăbușise într-o rugăciune o femeie. M-am întrebat, tulburat, ce nenorocire se abătuse asupra ei. Avea un fiu grav bolnav? Soțul era șomer de nu știu cît timp? Era ea însăși grav bolnavă? Am așteptat să termine rugăciunea ca să fac un film cu altarul.
FIREșTE, DACă Aș FI LUCRAT
12 Ian 2015

la Charlie Hebdo, în numele libertății de expresie (filmam ca să pun pe blog), nu numai c-aș fi filmat în timp ce femeia se ruga, dar mai mult, i-aș fi dat un ghiont că să termine o dată cu rugatul. Mai înainte, un preot mi-a atras atenția că uitasem să mă descopăr la intrarea în lăcașul de cult și, evident, mi-am scos căciula cu mii de scuze. Păi, dacă eram de la Charlie Hebdo, în numele libertății de expresie, nu mi-o scoteam și-i ziceam și vreo două. Cei de la Charlie Hebdo au scos un număr special, intitulat Veritabila istorie a micului Isus. Coperta o înfățișează pe Fecioara Maria într-o postură atît de deșucheată încît nu cutez nici măcar să povestesc așa zisa caricatură. Sînt convins că redactorii revistei nu credeau în Dumnezeu. Credeau, în schimb, în parale, pentru că unii dintre ei erau printre cei mai bine plătiți caricaturiști din Franța. Da, dar femeia aia amărîtă de la moaștele Sainte Geneviève crede în Dumnezeu, în Fecioara Maria. Mai mult crede în puterea unei Sfinte de a o scoate din nenorocire în urma rugăciunilor. La ea, la femeia aceea a cărei ultimă speranță e Fecioara Maria, cei de la Charlie Hebdo nu s-au gîndit? Nu s-au gîndit, pentru erau loviți de o nesimțire imbecilă.
DACă ERAU ATîT DE NEOPRIT
12 Ian 2015

neoprit în manifestarea libertății de expresie, de ce nu și-au caricaturizat pe prima pagină mamele surprinse cînd le-o trage tatăl?! De ce? Pentru că în cazul ăsta e vorba de ei, iar în cazul Fecioarei Maria, de alții. Sau un alt exemplu. Bag seamă că unii dintre caricaturiștii de la Charlie Hebdo aveau companioane sau pe românește concubine. Cum s-ar fi simțit unul dintre ei, dacă, în plină stradă, un musulman, invocînd libertatea de expresie, i-ar fi zis companioanei dînd din tocuri pe lîngă el: Vaco! Vai, dar ce boită ești! Nu sunt bigot, nici măcar bisericos. Cu toate acestea n-am cutezat în viața mea de ziarist și nici în viața mea de scriitor să-mi bat joc de un simbol al credinței creștine. De ce? Pentru că nu există libertate a presei absolute, cum trăncănesc în aceste zile, de dimineață pînă seara, jurnaliștii români, toți lucrînd la moguli și toți autocenzurîndu-se nu numai cînd e vorba de cel care le dă banul, dar și cînd e vorba de indicații primite de la șefi, slugile din dormitor ale Mogulului, pentru că simplii redactori sunt slugile din bucătărie. De 20 de ani mă frec prin televiziunile din România. Am reușit să trec pe la toate televiziunile de știri. Luînd seamă la izmeneala cu Je Suis Charlie!, asumată în chip penibil și de Klaus Iohannis, ceea ce vrea să ne spună nouă, proștilor, că jurnaliștii care fac atîta caz de asta, deși lucrează la Mogul, sunt în stare să înfrunte și mitralierea de dragul libertății presei, îmi vine să rîd.
MERGEțI îN ORICE
12 Ian 2015

televiziune de știri, mergeți la orice ziar din România și apucați-vă să-l înjurați pe Mogul. Credeți că n-o să sară la dvs. cu gheruțele din dotare, fătuca moderatoare, căreia i s-a spus în cască sau pe SMS să ia atitudine, să vă facă praf și a doua oară să nu-l mai vadă prin studio pe imbecilul care s-a luat de Patron? Nu există libertate de expresie absolută, cum nu există nici libertate absolută. Limitele libertății de expresie sunt în noi, în ziariști, și ele țin de cei șapte ani de acasă, de bun simț, de sensibilitate, de civilizație în ultimă instanță. Milioane de francezi de religie musulmană s-au format în credința că nu există mai mare blasfemie decît cea de ați bate joc de Profetul Mahomed. Cei de la Charlie Hebdo știau asta. Mai mult văzuseră reacțiile furioase ale musulmanilor din Franța. Poate că, excepție făcînd cîțiva descreierați, nimeni nu s-a gîndit să-i masacreze. Sunt sigur însă că stîrneau ura credincioșilor musulmani. Ei totuși au continuat s-o facă. De ce?
PENTRU Că LIPSIțI DE TALENT
12 Ian 2015

de umoriști (caricaturile din ultimul număr, cel pe care l-am luat de la Paris, sunt de tristețea unei masturbații la rece), redactorii au apelat la eterna șmecherie mizeră a celor care n-au talent de ziariști: Provocarea, provocarea care aduce publicitate gratuită și, prin asta, tiraj. Un anunț din pagina 3 a numărului din 7 ianuarie 2015, dezvăluie că revista se confrunta cu mari probleme financiare, ivite din tirajul slăbuț. Zece dintre redactorii revistei au fost masacrați de doi descreierați, care au găsit de cuviință că, astfel, spală ofensa adusă milioanelor de credincioși musulmani. Cei doi au fost lichidați de forțele de ordine franceze. Dinte pentru dinte! Și cu asta basta! Francezii ar trebui să iasă în stradă pentru a cere demisia Guvernului, cel care răspunde de protecția cetățenilor, ca manifestări care pică de minunea Guvernului și, mai ales, a Președintelui, nefericitul Hollande. Ei ies, cică, să se solidarizeze cu cei de la Charlie Hebdo. Ce rost au solidarizările cu cei de la Charlie Hebdo? Să-i incite și pe alți imbecili de pe Planeta Presei ca, în numele unei așa zise libertăți absolute de expresie, să jignească profund credința altor semeni de pe glob numai și numai ca să mai pună în cot ceva pițule?!”.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz