2020-05-29 03:43

Disperarea electorală

 |  20:22

Răzvan Mateo Mateescu

Pare că popularitatea lui Dacian Cioloș și posibilitatea ca acesta să se alăture PNL este o problemă mult mai serioasă pentru Dragnea și aliatul său, fostul liberal Tăriceanu, decât lăsau ei să se vadă. Dovadă este și iureșul stârnit de o declarație relativ banală a președintelui Klaus Iohannis.

Șeful statului și-a dat cu părerea, zgândărit de jurnaliști, despre Cioloș, spunând că „personal” l-ar vedea pe premier continuând și după alegeri proiectele bune pe care le-a început, dar să spună odată cu ce partid s-ar băga la tăvăleală, pentru alegeri.

Ce spune Iohannis fără să spună este că va fi vai de România dacă va câștiga la parlamentare PSD și, pe lângă el, satelitul ALDE, iar Cioloș, dacă tot s-a apucat să facă treabă, să o ducă până la capăt, că sunt din ce în ce mai mulți cetățeni care îl apreciază tocmai pentru că le dă cu tifla politicienilor. Ca o paranteză, lui Tăriceanu și formațiunii sale li se dă o mult prea mare importanță. Să spună mulțumesc dacă se vor găsi destui români care să voteze acest partid făcut pe scheletul Partidului Conservator al lui Voiculescu și cu fugiți de la PNL și de la alte partide și să reușească să intre în Parlament. ALDE speră să ia voturi jurând credință PSD.

Revenind, președintele Iohannis a comentat situația în care se află PNL și Cioloș. Acest comentariu a fost folosit imediat de Dragnea și Tăriceanu să sară pe el și să îl acuze că nu respectă Constituția și că se implică în campanie. Bine, Tăriceanu merge mai departe și spune chiar că neamțul are „un plan ocult”, dar asta, am zice noi, e disperare și… părerea că merg teoriile conspiraționiste, că sunt la modă.

Sunt înnebuniți, se pare, amândoi, de gândul că, vezi doamne, ei câștigă alegerile și Iohannis nu le va accepta propunerea de premier. Cel mai disperat este Tăriceanu, să prindă ceva funcții pentru el și ai lui. Iar Dragnea trebuie să pună din nou mâna pe putere pentru PSD, altfel i se clatină scaunul din fruntea partidului și dacă nu ia guvernarea, poate vine Ponta și îl dă jos cu un bobârnac. Nu este exclus ca Tăriceanu, pus să latre mai tare, să vânture ideea unei suspendări, așa, doar că poate, nu că ar fi vreun motiv.

Între timp, Cioloș urcă în sondaje, dar trebuie să își respecte și cuvântul dat, anume că nu va intra în politică până la finalul acestui mandat scurt și tehnocrat. Altfel, măcar o parte din cei care îl simpatizează acum s-ar răzgândi. Pentru că sunt cusurgii, altfel și-ar da seama că este un moment în care avântul PSD ar putea fi stăvilit și nu e vreme de fițe.

Cât despre Iohannis, sunt pline autobuzele de babe care se lamentează că l-au votat și „nu a făcut nimic”. Ca și când ar ști ele ce putea să facă „sasul” și nu a făcut. Este un alt aspect pe care președintele ar trebui să îl abordeze într-o română mai directă. Sigur, multe din babele respective sunt PSD-iste deghizate, agitatoare, să le spunem așa. Dar dezamăgirea indusă de campania continuă și agresivă a PSD împotriva lui Iohannis afectează grav nu numai imaginea lui, ci ideea de alternativă politică la PSD. Și social democrații ar putea câștiga alegerile prin absenteismul eternilor dezamăgiți.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-10-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine