2020-08-14 18:08

Dom’le, dumneata ştii carte?

 |  19:00

Valentina Grigore

Mă umplu de nervi zi de zi când văd atitudinea unor funcţionari care se poartă cu noi de parcă le-am datora întreaga existenţă. Înţeleg că fiecare are problemele lui, dar nu este vina mea că o doamnă de la ghişeu s-a certat cu soţul sau copilul exact când m-am dus eu să plătesc taxele către stat sau să întreb cât datorez.

Din păcate, ne confruntăm cu astfel de atitudini zi de zi şi realizez că acest tip de comportament pleacă de la vârful unei instituţii. Din rea-voinţă, sau doar ca să intimideze oamenii ca nu cumva să ceară cine ştie ce informaţii la care ar avea dreptul, şefii de servicii sau de instituţii se comportă de parcă ar avea în faţă nişte maimuţe.

Nu scriu aceste lucruri doar de dragul de a umple câteva rânduri, ci pentru că un caz petrecut recent mi-a stârnit revolta. Un pensionar din Argeş, ajuns la Casa Judeţeană de Pensii pentru a se lămuri care este stadiul dosarului său de pensionare, este intimidat cu atitudini batjocoritoare. Asta după ce tot un funcţionar prea grăbit sau superficial nu i-a luat în calcul toate veniturile în momentul când i-a finalizat dosarul de pensionare, după ce a făcut contestaţie care a plecat de la Casa de Pensii Argeş la Casa Naţională fix în ultima zi legală şi după ce i s-a răspuns la contestaţie la aproape un an de zile. Din cauza unui sistem la fel de incompetent ca şi angajaţii săi, la doi ani de la contestaţie, pensionarul nu ştie dacă i s-au luat în calcul toate drepturile prevăzute de o hotărâre judecătorească şi este purtat de la un ghişeu la altul. Iar, colac peste pupăză, când scapă de cozile la diverse ghişee şi ajunge în audienţă la şeful de serviciu, acesta (care se recomandă psiholog) i-o taie scurt: „Dom’le, dumneata ştii carte?”. Intimidarea a funcţionat, deoarece, pe moment, pensionarului umilit şi buimăcit i-a pierit tot cheful de întrebări, mai ales că domnul psiholog, deşi în audienţă, i-a transmis argeşeanului că nu are timp de pierdut până citeşte el actele. După 43 de ani de muncă şi contribuţii fără număr plătite statului român, bărbatului i se spune verde în faţă că... i s-a terminat timpul.

Din păcate, după cum spuneam, astfel de atitudini găsim peste tot. Şi cei care ne conduc se miră de ce suntem scârbiţi când trebuie să mergem la vreun ghişeu, să cerem vreo informaţie sau să plătim vreo taxă. Nu mai zic de cerut drepturile băneşti. Dintr-o dată parcă înţeleg justeţea tăierii cu 25% a salariilor bugetarilor, mulţi angajaţi, şi-aşa, pe pile şi cumetrii, fără a avea habar ce înseamnă serviciul pentru care sunt plătiţi tot de noi. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-06



Parerea ta...

SI, PENTRU CA
02 Oct 2014

‘mama’ lor (muza lor) - a politicienilor, este mereu gravida (d)in prostie – NASC monstruozutati de legi – dupa gandirea lor tampita, intortocheata si VICLEANA la care aduc alte si alte modificari de nici nu mai stiu de creierii lor 'geniali' de unde s-o ia si cum s-o apuce, si s-o justifice cand li se cere! Exemplul cel mai clar este modificarea Codului Fiscal, de vreo 30 si ceva de ori, nu?! Cam asa au facut si vor face si cu legea pensiilor!
ALT ASPECT
02 Oct 2014

Al problemei este reducerea masiva si nejustificata a functionarilor (exact unde nu trebuie) la minim minimoru’ si experimentarea PE VIU a nivelului de suportabilitate a acelora ramasi, la stress si munca dubla (chiar tripla), la fel cum se face pe sobolanii din laborator! Proces de reeducare (prin dresare a fricii pierderii locului de munca) inceput pe vremea portocaliilor carora le-a ‘mers’! Proces continuat SI de cei de dupa ei…prin alt sistem (taxe, supra-taxe si alte magarii ascunse ‘bine’ de ochii lumii dar, mai ales ai presei);
ACEL PENSIONAR
02 Oct 2014

Ca multi altii – sunt si ei insisi VINOVATI de nasterea, cresterea speciilor de dupa ei (copii, nepoti, stranepoti ‘ajunsi’ in tot felul de functii) datorita acceptarii, incurajarii unor aberatii si enormitati sesizate la urmasi, care n-au fost taxate (d)in timp! Cei de-acum, care tin fraiele in maini (functionari de tot felul pana la politicieni…) sunt produsul tinerilor/parintilor DE IERI, AZI- pensionari amarati si batuti de soarta bine-meritata! Natia asta degenerata nu s-a nascut in padure si n-a fost adusa cu caruta in/la oras! Ei au iesit din noi, dintre noi, nu?! Pai! Nu zise chiar si Tonta (in alt context): ‘cine seama VANT, culege FURTUNA’!
INCA CEVA!
02 Oct 2014

Starea noastra mizerabila in care ne-au adus astia n-ar fi fost asa de rea, daca am fi avut in fruntea tarii romani sadea! Oameni iubitori de neam si tara, nu bagati in kk-turi oculte, santajati si santajabili, cum sunt astia de-acum, si se preconizeaza a fi, si-n continuare!
ATENT
02 Oct 2014

Ce rau imi pare ca nu i-a lasat Basescu fara lefuri ca pe greci. Si unii pensionari, cei de lux ar fi meritat asta sa se invete minte, ca tot la stat au stat degeaba. Asa e Valentina. sunt multe cazuri
FOARTE ATENT!
02 Oct 2014

Serios?! Sa-i fi lasat pe cei de la stat, fara lefuri ca pe greci? Unde-i logica, Atentule? Tu compari (chiar si-acum) viata grecilor (d)in UE, salariile lor cu cele ale romanilor! Esti in eroare si din start arati a fi nedrept - pe bune! P.S. Uite! la cei de lux, nu m-am gandit - ei vor zace in lux, chiar daca i-a chemat/cheama Visinescu sau Ficior, Iliescu, Sarbu, Melescanu...si toti cei care au/vor avea pensii nesimtite!
Doresc sa comentez



PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE





PUBLICITATE


Autocar



Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz