2020-04-08 08:58

Dosarul „Flota”... aviaţiei militare. MApN ţine secretă situaţia dezastruoasă în care se află Forţele Aeriene Române

 |  19:57
Dosarul „Flota”... aviaţiei militare. MApN ţine secretă situaţia dezastruoasă în care se află Forţele Aeriene Române

Întimp ce ziarul nostru lucrează la o anchetă privind vânzarea unor avioanemilitare, mi-am dat seama că ne aflăm în faţa unui al doilea scandal tip„Flota”. Am stat şi m-am gândit mult dacă ar fi bine să scriu acest editorial,pentru că preferam să ducem la bun sfârşit această anchetă, întregită cu unpunct de vedere oficial al MapN, însă secretomania extremă şi obstinaţiaabsurdă venite dinspre această instituţie construită pe disciplină şi rigoare(accentuez aceste două caracteristici) m-au făcut să renunţ la diplomaţie şi ladeontologia profesională.

Amprimit pontul în urmă cu mai bine de două luni. Este vorba despre informaţiioferite de o persoană avizată, fost ofiţer în Forţele Aeriene Române,referitoare la vânzarea bucată cu bucată a avioanelor militare, dar şi laactivitatea de pregătire a piloţilor. Informaţiile sunt explozive şi arată osituaţie dezastruoasă în care se află capacitatea României de apărare aeriană. Pentrua le confirma (deşi informaţiile ne-au fost oferite la pachet cu oarecedocumentaţie) a fost nevoie de un punct de vedere oficial al MApN. Urmând calealegală, respectiv în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii deinteres public, am solicitat ministerului o statistică privind vânzareaaparatelor de zbor. Cererea avea întrebări concrete la care aşteptam cifre, nuexplicaţii generale, respectiv, când, unde şi la ce preţ a fost vândut fiecareavion. După o lună, repet, o lună, am primit următorul răspuns: „În perioada1999-2006 au fost valorificate prin vânzare, potrivit legislaţiei, 31 deavioane L 29 şi 26 de avioane L 39, celelalte aeronave fiind casate sau expusestatic în diferite locuri”. Atât. Nu cine le-a cumpărat sau la ce preţ (subevaluatsau supraevaluat).

Secretomaniamanifestată ar fi de înţeles dacă de raportăm la caracterul pe care îl areacest minister în domeniul apărării naţionale. Dar, în acest caz, este vorbadespre vânzarea unor bunuri cumpărate sau produse cu banii statului, adică ainoştri, nu despre vreun plan de luptă. Astfel că această secretomaniezeflemistă mă face să cred şi să afirm că nişte minţi luminate au construit anumiteinginerii financiare prin care şi-au băgat în buzunarele lor sute de mii deeuro fiecare din prăduirea flotei aviaţiei militare. Şi probabil că au maiînchis şi gurile flămânde ale vreunor şmecheri care au frâiele puterii. Singuradiferenţă dintre dosarul „Flota” şi acest caz este că nu s-a sesizat nici DNA,nici DIICOT, nici DIA, nici SRI... ăăă, de fapt, cred că aceste două serviciisecrete ştiu multe.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-09-20Parerea ta...

ERETELE
29 Iul 2010

ANDISOR ,chiar ai RENUNTAT LA DIPLOMATIE SI LA DEONTOLOGIA PROFESIONALA ? Nu pot sa cred asa ceva. De fapt AI RENUNTAT LA CEVA CE NU AVEAI nici inainte de a publica acest articol,deci nu esti in pierdere cu nimic.Cititorii,in schimb,au aflat direct de la sursa ca POSEZI DEONTOLOGIE,dar la care renunti atunci cand e vorba de interesele NATIUNII. CURAT MURDAR !
ALINA N
30 Iul 2010

unul dintre aceste avioane va fi expus in Rosiorii de Vede, pe post de “monument istoric”
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine