2020-06-03 12:41

Dragnea și PSD, copy paste la Adunarea Populară a lui Ceaușescu

 |  14:27
Dragnea și PSD, copy paste la Adunarea Populară a lui Ceaușescu

Mitingul PSD de la sfârșitul săptămânii trecute ne-a reamintit de Adunarea Populară din 21 decembrie 1989, iar imaginile din balconul Comitetului Central se regăsesc în proporție covârșitoare în secvențele din Piața Victoriei.

Asemănările dintre cele două evenimente sunt uluitoare, iar diferențele sunt nesemnificative. Participanții la Adunarea Populară din 21 decembrie 1989 au fost selectați strict pe bază de dosar, ultraverificați de Securitate și supravegheați de secretarul de partid pe întreprindere, care răspundea cu propriul cap pentru fiecare dintre ei, așa încât nimereau cu ochii închiși „sectorul“ unde erau repartizați mathematic, de fiecare data, și știau „programul“ pe de rost. IMGB, 23 August, Vulcan, Timpuri Noi – asta scria pe pancartele oamenilor muncii sosiți în fața Comitetului Central al PCR, dar și “Să înceteze amestecul grosolan al cercurilor imperialiste în treburile interne ale României!”.

Revenind în zilele noastre, fiecare consilier local PSD trebuia să aducă câte patru oameni la mitingul contra abuzurilor din Piața Victoriei, iar fiecare șef de organizație locală, orășenească, municipală și județeană de la PSD răspunde de cei care merg în Capitală. Peste 150.000 de membrii și simpatizanți PSD și ALDE din întreagă țară, îmbrăcați în tricouri sau cămăși albe, îmbarcați în autocare, microbuze, trenuri și mașini mici au luat cu asalt Piața Victoriei.

“Teleorman”, “Bacău”, “Constanța”, “Dolj”, se putea citi pe pancartele din Piața Victoriei, dar și  “Vrem prosperitate, NU Securitate”. Locul balconului de la CC a fost luat de tribuna special amenajată în apropierea sediului Guvernului, iar megafoanele din 1989 au fost înlocuite de microfoane ultraperformate și ecrane gigant.

Fostul ministru de Exeterne, Ștefan Andrei, a spus că “hotărârea organizării mitingului au luat-o Nicolae și Elena Ceaușescu în seara de 20 decembrie. Comitetul Politic Executiv nu a fost informat și nici alți oameni nu au fost consultați”. Liviu Dragnea a spus că membrii și simpatizanții PSD au cerut să se facă acest miting. Nicolae Ceaușescu a fost flancat în balconul CC-ului de Elena Ceaușescu și de primul ministru de atunci, Constantin Dăscălescu. Lângă Liviu Dragnea a fost iubita sa, Irina Tănase, iar pe post de Dăscălescu a fost Vasilica Viorica Dăncilă.  "Câteva grupuri de elemente huliganice au organizat o serie de manifestări și incidente, trecând la atacarea unor instituții de stat, distrugând și jefuind o serie de clădiri, de magazine, de clădiri publice, iar în ziua de 17 decembrie și-au intensificat activitatea împotrivă instituțiilor de stat și de partid, inclusiv a unor unități militare.", a spus Ceaușescu. Aplauze, urale, ovații! Se scandează “Ceaușescu și poporul!”, “Ceaușescu-PCR!”.

Liviu Dragnea: “Statul paralel trăiește pe picior mare. Plătim prejudicii inventate, plătim amenzi CEDO pentru abuzurile unor procurori staliniști. Guvernarea noastră merge atât de bine încât au crescut și veniturile securiștilor. Trebuie să spunem stop. Gata cu denunțurile, gata cu abuzurile, gata cu poliția politică. Ajunge! Albul simbolizează curățenia, iar noi asta facem: curățenie după acești șobolani. Dacă nu vor înțelege că regimul lor s-a sfârșit, vom veni din nou și nu vom mai pleca. Românii s-au trezit din somnul cel de moarte în care ne-adânciră barbarii de tirani. Așa să ne ajute Dumnezeu!”. Se scandează “Liviu Dragnea nu ceda, noi suntem de partea ta!”.

Pe 21 decembrie 1989, bubuitura care s-a auzit până în balconul CC - ului, exact în momentul în care Nicolae Ceaușescu mulțumea „organizatorilor acestei mari adunări populare“, i-a speriat pe oamenii din piață, care au început să se agite, să se împingă și au produs o busculadă. În Piața Victoriei se scandează “Jos statul paralel” și se aprind lanternele și luminile telefoanelor mobile. Oamenii se îndreptă către autocare, microbuze și trenuri. Urmează o noapte albă pe drum. Ceaușescu a părăsit balconul CC-ului îndreptându-se către Târgoviște unde a și fost împușcat.

Dragnea a părăsit tribuna special amenajată lângă Guvern, urmând ca a două zi să meargă tot către Târgoviște, dar la resființirea Mănăstirii Dealu unde este îngropat capul lui Mihai Viteazul. Dar n-a mai ajuns…

De ce a făcut PSD un asemenea miting? Pentru “că putem”! Și au putut ca, după aproape 30 de ani, să dea copy paste la Adunarea Populară din 21 decembrie 1989! 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-06-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine