2020-07-07 00:40

Ecoul lui Creangă și verticalitatea cameleonului Bădălău

 |  14:59
Ecoul lui Creangă și verticalitatea cameleonului Bădălău

Liderul PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, cere „măsuri radicale” după rezultatul dezastruos obținut, duminică, de Viorica Dăncilă la alegerile prezidențiale.

Întrebat dacă ar trebui să plece Viorica Dăncilă din fruntea PSD, el a declarat: „Cred că cei care au condus campania trebuie să aibă bărbăția să și-o asume. Trebuie să avem curajul să decidem. Nu mai putem funcționa așa, de azi pe mâine, să punem oameni care nu cunosc organizarea și modul de a face politică”.

„Demisia sau alegeri în Congres, alte soluții nu avem. Sunt bulversat, m-am uitat pe rezultatele din țară și PSD trebuie să aibă un nou început, asta e clar”, a precizat Bădălău. Însă, baronul de Giurgiu a uitat prea repede că, în urmă cu vreo 10 ani, se ruga de PNL să-l ajute să preia șefia organizației PSD Giurgiu, de unde fusese dat jos de Mircea Geoană pentru că pierduse la scor de neprezentare ambele alegeri, din 2008, în fața liberalilor. Și PNL l-a ajutat să revină la șefia organizației PSD Giurgiu, dar, atunci când USL a ajuns la putere, el a întors spatele celui care l-a ajutat să revină pe cai mari în PSD. Mare politician, mare caracter!

Cum „năravul din fire, n-are lecuire”, morala acestui proverb este ca o etichetă lipită pe fruntea lui Bădălău, unde termenul de garanție este pe durată nedeterminată. Adică, proverbul este ca o marcă înregistrată numită Bădălău. Ca să nu își iasă din mână, dar cu nostalgia vremurilor USL în sânge, el este cel care a propus-o, pe 16 februarie 2018, pe Viorica Dăncilă ca premier, deși inițial se poziționase în gruparea anti-Dragnea, susținându-l pe Mihai Tudose. Dar, când Tudose a pornit războiul împotriva ministrului de Interne, Carmen Dan, cerându-I demisia, Bădălău a transmis că ministrul de Interne nu trebuie să-și dea demisia din Guvern. „Carmen Dan nu trebuie să-și dea demisia. Noi avem grijă ca acest Guvern să funcționeze bine. Dacă e o guvernare proastă, partidul pierde foarte mult”.

Ulterior, Niculae Bădălău spunea că se raliază scrisorii semnate de Gabriela Firea, Paul Stănescu și Adrian Țuțuianu, prin care se cerea demisia lui Liviu Dragnea, deoarece PSD și guvernul au devenit vulnerabile, având un lider vulnerabil. Practic, atunci, baronul de Giurgiu a pozat pentru prima oară în opozant al lui Dragnea, în contextul conflictului pe care liderul PSD l-a avut cu fostul premier, Mihai Tudose. Fiind președinte executiv al PSD la acea vreme, Bădălău transmitea conducerii o scrisoare prin care solicita „renașterea democrației interne” din partid, afirmând că au fost făcute mai multe greșeli care au dus la suspendarea acesteia, precum demiterea propriului guvern, anumite decizii anunțate și abandonate sau faptul că nu toți cei care au devenit miniștri aveau competențele necesare pentru a merita un loc în Guvern.

În urma acestui demers, Bădălău a fost demis din funcția de președinte executiv al PSD, rămânând doar simplu senator. Al doilea puseu de răzvrătire l-a avut Bădălău după scrisoarea deschisă prin care Ecaterina Andornescu solicita demisia lui Dragnea de la șefia PSD, în urma reprimării violente a mitingului din 10 august. Atunci, în contextul discuțiilor despre posibila excludere a Ecaterinei Andronescu, Bădălău le-a transmis un mesaj intern senatorilor PSD, prin care îi lua apărarea acesteia și făcea apel la „calm și prudență” în partid.

„Fără a face referire la fondul scrisorii deschise adresate de doamna profesor Ecaterina Andronescu membrilor PSD, am convingerea fermă că toți colegii social-democrați trebuie să ținem cont de vechimea colegei noastre în partid (26 de ani), de faptul că este una dintre cele mai marcante membre din PSD, cu rezultate foarte bune în sondaje, un foarte bun comunicator, un om care a dat valoare tuturor funcțiilor pe care le-a deținut prin muncă și dedicare, un dascăl de o verticalitate și profesionalism exemplar”, le scria Niculae Bădălău senatorilor PSD.

După arestarea lui Dragnea, tot Bădălău a fost cel a propus-o pe Viorica Dăncilă ca președinte al PSD și, totodată, candidat al partidului la alegerile prezidențiale. Acum, când PSD Giurgiu este una dintre cele cinci organizații județene unde Dăncilă a câștigat alegerile prezidențiale, dar Iohannis a fost ales președinte al României pentru încă cinci ani, baronul susține că este „bulversat” și că „PSD trebuie să aibă un nou început”. Adică, când el era în conducerea PSD, în tandem cu Liviu Dragnea, sau când era ministru în cabinetul Dăncilă, totul era perfect în PSD și Dragnea, ori Dăncilă, erau cei mai buni. Acum, când cei doi au fost aruncați la coșul istoriei, Bădălău se lespădă de ei și spune că nu mai putem funcționa așa, de azi pe mâine. În DEX, cameleon înseamnă și „persoană care-și schimbă purtarea și convingerile după împrejurări și interese”, iar Bădălău este la ora actuală poate cel mai mare cameleon din PSD.  Dar, așa se întâmplă de mulți ani în politica de la noi, iar vorbele lui Ion Creangă își găsesc ecou și la baronul PSD de Giurgiu: „Știu că sunt prost, dar când mă uit în jur prind curaj”!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz