2020-08-09 19:46

Epoca imposturii

 |  15:12

Eduard Ivaşcu

Au mai fost campanii electorale „amorțite” în România, de-a lungul timpului, dar parcă vremurile nu erau așa tulburi ca acum. Nu atât pe plan intern, cât pe plan internațional. Scena lumii se transformă, pilonii „indestructibili” ai lumii libere - NATO și UE -, își caută drumul și o nouă relevanță în epoca lui Trump și Putin, iar economia mondială se află la o răscruce, oscilând între o creștere anemică și reîntoarcerea în recesiune.

La noi însă, precum sub un glob de sticlă, economia duduie relaxat, fix ca pe vremea premierului Tăriceanu, înainte de declanșarea crizei, în 2008.

Parlamentul împarte bani în toate direcțiile, dintr-un buget care încă nu există, într-o inconștientă frăție politică transpartinică, iar PSD, care ar face orice ca să se vadă din nou la Palatul Victoria, atacă la baionetă Guvernul Cioloș și, mai nou, chiar și Banca  Națională a României. Trăim practic, și nu doar noi, pentru că este un fenomen pe care îl vedem și în Statele Unite, și în Marea Britanie, o epocă a imposturii. Unii o numesc epoca post-adevăr, în care nu mai contează dacă ceea ce spui este real și argumentat. Contează doar să îți strigi minciunile cu putere, cât mai grobian cu putință și folosind „deștept” cutia de rezonanță a vremurilor noastre: rețelele de socializare. Donald Trump și, înaintea lui, Nigel Farage, au avut succes, așa că ar putea funcționa și la noi. Sigur, lucrurile trebuie un pic adaptate la mustața lui Liviu Dragnea și la stilul său de vulpoi politic, dar efectul poate fi același.

Ura față de experți promovată de UKIP, partidul lui Farage, în timpul campaniei pentru Brexit, o regăsim și în strategia electorală a PSD. Printr-o campanie media bine dirijată, “technocrat” – un termen care inspira respect cu ceva timp în urmă – a ajuns un fel de înjurătură, iar carierele unor oameni, majoritatea având diplome prestigioase și cariere profesionale de top, devenind obiect de batjocură și subiectul unor insinuări tendențioase. Nici BNR nu a scăpat atacului, deși aici trebuie spus că și o parte din PNL a dat o mână de ajutor. Isărescu, până de curând un reper de profesionalism pentru oricine, politician sau nu, este acum persiflat de un condamnat penal ca Liviu Dragnea, care îl „trimite” să lucreze cot la cot cu bugetarii, ca să vadă dacă se descurcă cu salariile lor. Îmi aduc aminte de niște vremuri, chiar recente, în care același Dragnea folosea BNR pe post de icoană și considera orice poziție a BNR drept adevărul absolut.

Grija lui față de bugetari seamană oarecum cu grija lui Trump față de americanii „uitați”, cei lăsați în urmă de globalizarea care lui i-a băgat în buzunare miliarde de dolari. Cam așa și cu Dragnea, baronul penal de Teleorman, plin de grijă pentru salariile mici ale bugetarilor, în timp ce el, bugetar de o viață, a acumulat o avere de milioane, chiar și așa, înjumătățită, cum a rămas după divorțul strategic de soție. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-12-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz