2020-06-04 09:03

Explicaţii pentru cât de “penibilă” a fost Curtea Constituţională

 |  19:54
Explicaţii pentru cât de “penibilă” a fost Curtea Constituţională

Traian Băsescu alansat un atac dur, fără precedent, la adresa Curţii Constituţionale: “(...) aacţionat ca o instituţie penibilă când a decis că pensiile de serviciu pot fimicşorate, cu excepţia celor ale magistraţilor sau, când, din interesepersonale unii judecători au votat că asumarea răspunderii pe Legea educaţiei eneconstituţională”.

Cine ar auzi că unpreşedinte critică într-o astfel de manieră o anumită putere a statului s-ar întrebaimediat ce l-o fi apucat. Noi cu Traian Băsescu ne-am obişnuit, şi nu mai miră pe nimeni aşa cum emite el judecăţi devaloare asupra oamenilor sau ale unor instituţii, în fond, conduse de şase anide oameni din anturajul său politic.

În afirmaţia de maisus, preşedintele exemplifică situaţiile în care judecătorii Curţii Constituţionaleau fost jenanţi. Traian Băsescu spune “Curtea Constituţională a acţionat ca oinstituţie penibilă” când s-a hotărât să nu se taie pensiile de serviciu alemagistraţilor, implicit ale judecătorilor Curţii. Respectiva decizie s-a dat îniunie, când se hotăra, cu majoritate de voturi, că măsurile de austeritatereferitoare la pensiile speciale ale magistraţilor, inclusiv ai Curţii, suntneconstituţionale.

Din moment ce aceastăhotărâre s-a luat în vară, orice om normal se poate întreba de ce abia acum preşedinteles-a arătat deranjat.

Un alt argumentpentru a demonstra cât de penibilă a fost Curtea, este cel referitor laasumarea răspunderii de către Guvern a Legii educaţiei, considerată neconstituţională.Atunci UDMR a spus că aşteaptă motivarea şi apoi va decide dacă va ieşi sau nudin coaliţie. Poate fi un mesaj prin care să-i asigure pe parlamentarii UDMR căse disociază de judecătorul (Petre Lăzăroiu) propus de el la Curtea Constituţională,după cum se ştie acesta a înclinat balanţa în favoarea întoarcerii în Parlamenta Legii educaţiei. Dar s-ar putea ca din alt motiv să fi fost atât de pornitpreşedintele. Să fi aflat cum se va pronunţa pe 17 noiembrie Curtea? După cumse ştie, există două hotărâri ale Camerei Deputaţilor prin care independenţiise pot constitui în grup parlamentar. Cum opoziţia nu vrea să mai fie prezentăla dezbateri sub şefia Robertei Anastase, Traian Băsescu îşi punea speranţa calegile (pensiilor, salarizării unice şi a bugetului) să treacă, având sprijinulUNPR. O explicaţie a atacului furibund ar fi aceea că a aflat deja că judecătoriinu-i vor recunoaşte pe independenţi. Adică pe traseiştii de la UNPR. Ratându-seşansa obţinerii unei majorităţi în Biroul Permanent care să-i treacă legilemult dorite avantajoase numai pentru coaliţie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-11-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine