2020-07-03 14:02

Flagrant de rea intenție

 |  15:45

Robert Veress

Guvernul Grindeanu a fost prins, ieri, în flagrant de rea intenție. Ceea ce presa a dat „pe surse” s-a adeverit: oamenii lui Liviu Dragnea intenționau să adopte, fără consultarea Consiliului Suprem al Magistraturii (obligatorie, chiar dacă avizul nu este tot obligatoriu), două ordonanțe de urgență al căror conținut, s-a adeverit ulterior, ar lovi la temelie lupta anticorupție. Pe de o parte -în cazul ordonanței care ar urma să modifice Codul Penal și Codul de Procedură Penală- ar dezincrimina în bună parte abuzul în serviciu și conflictul de interese. Pe de altă parte -în cazul ordonanței grațierii- ar pune în libertate mari corupți, criminali, violatori, sau le-ar reduce drastic timpul pe care îl mai au de petrecut în închisori, pentru motivul că au împlinit vârsta de 60 de ani. (Un dascăl, cititor al ziarului Puterea, remarcă, cu amară ironie: „La pușcărie, la 60 de ani ești bătrân. În libertate, la muncă, la 65 de ani ești tânăr!”).

Reaua intenție, manifestată atât prin secretomania cu care s-a acționat, cât mai ales prin dedicația ce este nescrisă, dar subînțeleasă, transparentă, în aceste două normative, a fost remarcată imediat nu doar de reprezentanții Justiției (șefii Înaltei Curți de Casație și Justiție, Parchetului General, DNA au reacționat prompt și la obiect) și de specialiștii din domeniul judiciar, dar și de jurnaliștii de bună credință. Desigur, armata mediatică de luptă împotriva „Binomului” a fost la post, și-a făcut datoria. Dezamăgitor a fost doar faptul că la TVR, care ar trebui să fie o tribună neutră, au fost invitați să opineze exclusiv niște mercenari în slujba PSD. Astfel, mi-a fost dat să-l aud pe un anume individ peltic recomandând PSD să fie mai puțin moale și să-l pună o dată cu botul pe labe pe președintele Iohannis, fiindcă „este evident că acesta nu este președintele tuturor românilor”. Cu alte cuvinte, dacă PSD acționează astfel, încercând să facă harcea-parcea ideea de Justiție, înseamnă că are suportul românilor care au votat acest partid, iar Iohannis, acționând la modul în care o face, se manifestă în dezinteresul lor, deși sunt majoritari în ansamblul electoratului.

Dar ce a cerut Iohannis? Strict respectarea legii! Nu a criticat conținutul ordonanțelor, a cerut doar să se urmeze cursul legal și firesc până la adoptare. Nu ne mai interesează primatul legii?! Păi, asta înseamnă anarhie!

Dincolo de necesitatea respectării legii, de ce este important să se urmeze acest curs, de ce este absolut necesar avizul specialiștilor? Pentru că, dacă ordonanțele sunt adoptate, își produc efectul perpetuu! Asta se întâmplă și în eventualitatea în care, ulterior, se acceptă că nu sunt oportune și sunt modificate, în Parlament, chiar de cei care le-au promovat (sau la solicitarea lor)! De ce? Pentru că, în dreptul penal, are întâietate principiul legii mai favorabile - și se iau în considerare toate legile, chiar și cele abrogate! Prin urmare, dacă ordonanțele se adoptă și sunt în vigoare o singură zi, de ceea ce este scris în ele vor beneficia întotdeauna cei vizați – iar între aceștia sunt, deloc întâmplător, puzderie de demnitari și înalți funcționari publici: parlamentari (actuali sau foști), primari, consilieri, președinți de consilii județene, prefecți… Ăsta este interesul românilor care au votat PSD?

Din pricina campaniei de intoxicare și de atac permanent la adresa procurorilor și judecătorilor, votanților PSD și ai partidelor satelitare li s-a acrit de însăși ideea de Justiție. Ca atare, fie susțin atacurile explicite la adresa magistraților, fie le sunt indiferente. De aici și votarea zglobie a penalilor, atât la locale, cât și la parlamentare. Din această perspectivă, da, Iohannis s-a comportat ca un stăvilar în calea puhoiului pe care ei, alegătorii PSD, nu-l mai vor zăgăzuit. Dar, își doresc „revărsarea” fără a avea habar de efectul „inundațiilor” de după…

Flagrantul de rea intenție a fost remarcat și de ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, care, spre cinstea sa, nu a tăcut, ci a vorbit critic la adresa guvernanților și laudativ la adresa șefei DNA. Aici există două variante și de care dintre ele este cea adevărată depinde viitorul României: fie Klemm a acționat de capul său, fie are mandatul noii administrații, ce este pe cale să se instaleze la Washington.

Hans Klemm, deși este diplomat de carieră și, ca atare, nu a fost silit să demisioneze de echipa lui Donald Trump, așa cum s-a procedat în cazul unei treimi dintre ambasadorii Statelor Unite (cei numiți strict politic), a fost însărcinat să-și reprezinte țara de Barack Obama – e drept, cu avizul Senatului SUA. Ca atare, e chiar probabil să nu fie în asentimentul noului președinte și al secretarului său de stat (viitorul ministru de Externe al SUA), când continuă să susțină statul de drept în România, în dauna intereselor clasei politice românești. În acest caz, tot va fi rechemat înainte de încetarea mandatului. Sau, se va conforma când i se va cere să fie mai „temperat” în luările de poziții.

Poate că, deși invitați pe ușa din dos la inaugurarea lui Trump, de un individ care a fost certat cu legea în SUA, iar acum este în echipa președintelui ales, Dragnea și Grindeanu vor reuși să convingă „pe cine trebuie” și vor înclina balanța în defavoarea lui Klemm. Ar fi, vorba aceea… „Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz