2020-07-06 21:31

Frații de peste Prut ai lui Băsescu

 |  20:23

Răzvan Mateo Mateescu

Au venit statisticile de la BEC, așa că putem sări peste imaginea cu adânci semnificații a lui Ion Iliescu la stânga premierului Ponta, la prezidiul Comitetului Executiv Național al PSD. Sau cu Ponta la dreapta lui Iliescu, depinde ce înțelege fiecare. Nu mai vorbim, așadar, despre bunicul și nepotul, tata-socru și celelalte rude ale socialismului din România.

Să trecem la cea mai interesantă, ca de obicei, statistică de la alegerile românești: votul străinătății.

În afară de faptul că ajutându-și familiile din țară cu bani și vin să investească aici în case și acareturi micile averi pe care le fac muncind departe, milioanele de români de peste graniță ar fi speranța celor rămași să determine o schimbare politică în România. Deși muncesc din greu și numai ei știu prin câte umilințe trec între străini, ei au ochii mai deschiși decât noi, trăiesc în fiecare zi în țări aflate departe în fața României ca dezvoltare, legi, nivel de trai, respect. Se bucură în fiecare zi, alături de cetățenii acelor țări, de avantajele unor orașe moderne, organizate, cu grijă pentru confortul oamenilor.

Atât că nu au acces la vot. Și noi, aici, nu ne ocupăm să le oferim alternative politice cu adevărat moderne și europene, cu care sunt convins că ar vota.

Revine aceeași idee obsedantă: cine nu vrea vot electronic, modern, sigur, pentru milioanele de români aflați departe de casă?

În total au fost 30.000 de concetățeni care au ținut să își exprime opțiunea electorală. Nu sunt mulți, împărțiți pe atâtea țări, par a fi neînsemnate, dar ele dau o imagine aproximativă a ceea ce ar putea ieși dacă oricine ar putea vota de acasă, electronic, fără să bată sute de kilometri.

Să vedem cine s-a gândit că opt secții de votare sunt de ajuns în Republica Moldova. Cozi interminabile s-au format la Chișinău, Bălți și în celelalte puncte de vot. Rezultatele arată că au reușit să își exercite dreptul cetățenesc de a alege aproape zece mii de moldoveni care au cetățenie dublă, deși la secții erau disponibile peste 20.000 de buletine. Nu a fost loc de mai mult. Cum au votat frații de peste Prut? Peste 5.000 de voturi au mers la PMP. Adică la partidul lui Băsescu. Alte 2.000 și ceva, pentru PDL. Alianța PSD, aproape 400, liberalii, 400 sute și ceva. Să înțeleagă fiecare ce poate din acest rezultat. De observat că Partidul Verde a luat cât PSD.

În Italia, deși se estimează că sunt români cu milioanele, au votat doar aproximativ 3.500 de oameni. A câștigat PPDD, cu 885 de voturi, pe locul doi fiind PMP (608), urmat de aproape de PSD (536). PDL și PNL au strâns împreună numai 600 de voturi.

În Franța a câștigat Partidul Ecologist Român (543), urmat de PMP și PDL cu câteva sute de voturi. Acolo au votat puțin peste 2.200 de persoane.

În Spania cea cu sute de mii de români s-au strâns doar 2.300 de voturi, deși au existat cele mai multe secții de votare (18). PMP, la egalitate cu PPDD (433) pe primul loc.

Belgia a mai avut un număr asemănător de voturi. PDL și PNL au avut primele locuri.

În fine, „invadatorii” români din Marea Britanie nu s-au prea arătat pe la secțiile de votare, nici măcar 800.

Veniți fraților acasă sau cereți acces la vot, măcar la prezidențiale și parlamentare, dați peste cap șandramaua politicii românești.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz