2020-06-05 10:20

Fructele mâniei

 |  19:35
Fructele mâniei

România putreziciunii instituţionale.România legăturilor strânse dintre reprezentanţii legii şi clanurile interlope.România comisarilor care devin avocaţii interlopilor şi nelegiuiţilor. Româniaoamenilor umiliţi de săracie, stând la cozi pentru alimente primite gratis. Româniagolanilor de cartier care au ocupat centrul societăţii. Ce motive va mai rămânsă nu părăsiţi definitiv tranşeele luptei zilnice din societatea noastră?

Comisarul Şoric este unexemplar trist al unei specii de şobolani instituţionali care s-au perpetuat înRomânia de 6 decenii. Strămoşii morali ai comisarului Soric provin din anii ´50,din instituţiile României eviscerată de stalinismul „obsedantului deceniu”. Poliţiştiişi procurorii regimului Dej ar fi mândrii de atitudinea apărătorului de cămătaridin 2010. Cei ale căror meniri fireşti sunt respectarea şi aplicarea legii devincomplici cu nelegiuirea şi cu ilicitul. Atitudinea comună îi leagă monstruospeste timp, pe străjerii regimului dejist şi pe paznicii legii capitaliste.

Din cauza unor oameni precum comisarulŞoric, instituţii şi categorii sociale devin private de încredere şi derespect. Atitudinea sa se răsfrânge, în primul rând, asupra poliţiştilor şioamenilor legi corecţi privaţi de respectul pe care l-ar merita. Suntbinecunoscute cumetriile între oamenii politici şi mafioţi. Presa a dezvăluitde multe ori şi legăturile de afaceridintre aceştia. Proliferarea fenomenului interlop face parte dindezagregarea morală tot mai accentuată a scoietăţii româneşti, al cărui produseste şi comisarul Şoric.

Relaţiile între categoriile şiclasele sociale din România sunt dominate de ură, de resentiment, de frustrare şide neîncredere. Ura faţă de foştii derbedei ajunşi în posturi importante deconducere, neîncrederea în instituţii şi în cei care guvernează ţara. De lanivelul comunităţilor mici, rurale până la guvernanţi, societăţii româneşti îi lipsesc liderii morali, aceioameni excepţionali care au făcut posibilă supravieţuirea românilor înTransilvania sub ocupaţia austro-ungara sau acei oameni care au fost artizaniistatului român în secolul al 19-lea. Liderul autentic este înlocuit deadministrator, de şeful mărunt. În situaţiile excepţionale sau dificile aleistoriei între lider şi popor se statorniceşte o relaţie bazată pe încredere şi pe respect. Liderulmoral nu poate fi suspectat de corupţie - el poate anunţa măsuri dureroasepentru popor, care îl respectă. Absenţa altitudinii morale a celor aflaţi înposturi de conducere creează neîncredere, confuzie şi oscilaţie între resemnareşi protestele surde ale mâniei.

În România, milioane de oameni seîngrozesc să aibă contact cu instituţii fundamentale pentru funcţionarea uneisocietăţi normale, precum poliţia, justiţia sau spitalele (devenite, la noi, maşinăriikafkiene). Este îndeajuns să îţi imaginezi că o anchetă care te-ar putea privi,ar fi instrumentată de cineva precum faimosul comisar de la Piatra Neamţ pentrua te îngrozi de perspectiva existenţei în România.

Planurile şi imaginile sesuprapun într-un mod dramatic: România, cea mai săracă ţară din UE, milioane dedestine îngropate sub ruinele fabricilor comuniste desfiinţate, oameniiperformanţi, care scârbiţi şi dezamăgiţiau părăsit definitiv societatea românească, o generaţie tânără confuză şidezorientată, autismul guvernului, privirea aruncată de un interlop de lageamul unei limuzine de lux, focurile de armă mortale trase într-o cafenea, într-ozi de noiembrie neobişnuit de cladă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-01-17Parerea ta...

LION
17 Noi 2010

Domnule Gava, nu vreau sa va dezamagesc, dar faptul ca stiti sa scrieti nu va transforma peste noapte in cine stie ce reper.adaugati la tot ce-ati enumerat si placerea presei de a vana oamenii intrati in dizgratie.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine