2020-05-29 03:37

Fumul negru de pe coşul Mediului

 |  10:43
Fumul negru de pe coşul Mediului

Comisia Europeană a publicat, pe 5 aprilie 2019, cea de-a doua evaluare a punerii în aplicare a politicilor de mediu (EIR), ca parte a inițiativei sale lansate, în 2016, în scopul îmbunătățirii punerii în aplicare a politicii europene de mediu și a normelor convenite de comun acord în toate statele membre ale UE.

Numai că, despre această evaluare a oficialilor europeni nu s-a prea vorbit în România, poate şi din cauza faptului că s-au scos în evidenţă o serie de deficienţe destul de grave pe care care ţara noastră ar trebui să le soluţioneze într-un timp foarte scurt, riscând astfel ca la unele capitole să se recurgă la procedura de infringement.

Potrivit Raportului de ţară - Evaluarea punerii în aplicare a politicilor de mediu, gestionarea deșeurilor rămâne o provocare majoră pentru România, în pofida progreselor formale înregistrate ca urmare a adoptării Planului național de gestionare a deșeurilor în decembrie 2017.

De asemenea, în ceea ce privește calitatea apei, România trebuie să își îmbunătăţească în continuare politica în domeniu, în conformitate cu Directiva-cadru privind apa. În plus, ţara noastră face încă eforturi pentru punerea în aplicare a Directivei privind tratarea apelor urbane reziduale și pentru ameliorarea cantității și a calității apei potabile. Totodată, experţii europeni au menţionat în raport faptul că în continuare calitatea slabă a aerului continuă să fie o problemă în România. Principalele surse de poluare a aerului provin din sectorul transporturilor și din cel al energiei, în special din utilizarea combustibililor fosili/solizi în gospodării.

România ar putea înregistra progrese semnificative în vederea soluționării acestei probleme prin: „restructurarea sistemului energetic și a sistemului de încălzire a gospodăriilor (prin favorizarea integrării surselor regenerabile și trecerea la gaze naturale, la încălzirea centralizată și la controlul poluării)”, dar şi prin „măsuri de traffic” și alte măsuri de control și prevenire a poluării.

În același timp, au fost identificate deficienţe grave și structurale în datele privind calitatea aerului măsurate de rețeaua de monitorizare din România și raportate Comisiei Europene. În realitate, situația ar putea fi mult mai gravă decât cea raportată efectiv. O mare provocare pentru România o reprezintă conservarea naturii şi punerea în aplicare a directivelor privind natura. În ţara nostră, rețeaua Natura 2000 pare să fie afectată de lipsa unui cadru adecvat de capacitate administrativă și de deficitul de cunoștințe și date actualizate. In raportul de ţară se mai menţionează că „România se bazează în continuare într-o măsură considerabilă pe fondurile și oportunitățile de creditare ale UE” dar, cu toate acestea, „există un deficit de capacitate administrativă și un grad insuficient de pregătire/maturizare a proiectelor, precum și de prioritizare a diferitelor aspecte de mediu”.

Concluzia evaluării europene este că acest aspect al întârzierilor proiectelor de mediu afectează capacitatea de utilizare a fondurilor europene de către ţara noastră care sunt disponibile și atât de necesare pentru protejarea mediului, fapt pentru care  România este un pas de infringement.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-05-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine