2020-04-10 04:07

Garanția votului garantat social

 |  12:35
Garanția votului garantat social

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat recent că 281.000 de români susțineau în 2017 că vor să muncească, dar nu căutau de lucru sau nu erau disponibili să înceapă lucrul, numărul celor din această categorie fiind în scădere cu 19,5% față de 2016.

Practic, sunt acele persoane care, în limbajul popular, se numesc asistați sociali, și care beneficiază de un venit minim garantat prevăzut de Legea nr. 416/2001. Însă, aceste date furnizate de INS aduc în prim plan o altă realitate cruntă a societății românești, evidențiată de datele oficiale ale Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.

La sfârșitul lunii aprilie 2018, beneficiau de venitul minim garantat un număr de 212.175 de persoane, iar suma totală achitată pentru drepturile acestor persoane a fost de 58.181.537 de lei, adică circa 12,6 milioane de euro. Astfel, reiese că suma medie pentru venitul minim garantat este de 274,21 de lei, ceea ce reprezintă aproape 60 de euro. Cine benficiază de venitul minim garantat? În condițiile Legii nr. 416/2001, familiile și persoanele singure au dreptul să primească un venit minim garantat ca formă de asistentă socială. Nivelul lunar al acestui venit se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR – al cărui cuantum este de 500 de lei), și are următoarele valori:

 – 0,283 ISR (141,5 lei) pentru persoană singură;

–    0,510 ISR (255 de lei) pentru familiile formate din două persoane;

 – 0,714 ISR (357 de lei) pentru familiile formate din trei persoane;

 – 0,884 ISR (442 de lei) pentru familiile formate din patru persoane;

 – 1,054 ISR (527 de lei) pentru familiile formate din cinci persoane;

 – câte 0,073 ISR (36,5 lei) pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie.

În schimbul acestor bani, un reprezentat al familiei este obligat să presteze 72 de ore de muncă în folosul comunității, adică acolo unde, de regulă, consideră primarul localității respective. Cei mai mulți beneficiari ai venitului minim garantat se află în Dolj -13.473, județul de unde provine ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, locurile următoare fiind ocupate de județele Buzău - 10.817, Bacău - 10.548, Galați - 9.546 și Teleorman - 9.476. Cei mai puțini beneficiari ai venitului minim garantat se află în București - 255, Ilfov - 1.865 și Timiș - 1.880. Se observă că cei mai mulți beneficiari ai venitului minim garantat provin din județele unde PSD face legea de ani buni și, care, au avut și au miniștri în cabinetele Dragnea.

Practic, persoanele care beneficiază de venitul minim garantat sunt la mâna primarilor și, astfel, au devenit o masă electorală de manevră extrem de importantă, care de ani de zile influențează foarte mult votul. De exemplu, dacă într-o comună cu 3.000 de votanți ai 100 de persoane care beneficiază de venitul minim garantat, primarul în funcție este din start câștigătorul alegerilor, pentru că fiecare asistat social mai vine la urne cu încă două-trei persoane. Astfel, cu 300-400 de voturi luate de la asistații sociali, edilul în funcție a „furat” deja startul alegerilor, având un mare avantaj ca urmare a voturilor celor care beneficiază de venitul minim garantat. Practic, acum sunt în plată doar 212.175 de persoane, dar în perioada alegerilor locale din 2016, de exemplu în luna mai, numărul acestora a fost de 248.887, iar suma medie a venitului minim garantat a fost de 281,75 de lei, adică circa 65 de euro. Așa că numărul mare al beneficiarilor venitului minim garantat garantează și pentru succesul în alegeri ai celor care sunt la butoane în momentul alegerilor, în special la cele locale! 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-05-31Parerea ta...

NEGRO
22 Mai 2018

Asistatii sociali sunt masele de votanti pentru actuala putere. Atata timp cat cetatenii liberi, cei care isi castiga existenta din munca fizica si spirituala nu au vointa participarii la exercitiul electoral menit sa ridice tara din marasm, acesti modesti beneficiari ai ciosvartelor aruncate peste gard cu interes politic de oligarhii PSD-ALDE le vor asigura perpetuarea hotiilor la conducerea tarii. Iar cine sunt acesti oligarhi? Nimeni altii decat urmasii agentilor KGB din fostul PCR. Ei au fost interesati de distrugerea economiei romanesti, oprirea dezvoltarii naturale a unei tari libere iar acum isi protejeaza averile furate prin disolutia interesata a legilor justitiei. Se poate iesi din marasmul de peste un sfert de secol al Romaniei? Da, daca oamenii obisnuiti vor avea constiinta datoriei votului pentru cei ce merita aceasta. Datorita acestei pasivitati regele Mihai I nu a putut reocupa postul uzurpat de rusi cu cozile lor de topor locale, occidentalul Ion Ratiu a fost nevoit sa se stinga fara a fi putut deschide portile spre civilizatie, iar socialistii pur sange gen Rugina si Cojocaru nu au putut implementa proiectele lor social economice. Sunt doar cateva nume mari marginalizate cu furie de cleptocratii care au sfasiat cu lacomia si prostia lor tara. Putem merge mai departe? Da, daca ii invingem la vot pe acesti nenorociti inactivi si pe modestii consumatori de mici PSD din Padurea Cacana. Dar care este ultima realizare a cleptocratilor PSD-ALDE din Parlament dupa fumigena cu insusirea filonului II din pensiile private? Legea pariciparii libere, a celor cu probleme juridice in conducerile ministeriale. Astfel Romania va fi hacuita total, fara oprelisti. Atata timp cat nu-i vom alunga prin votul nostru. Aceasta este cheia dar si arma mortala a democratiei pentru trimiterea acolo unde trebuie a oligarhilor condusi de Dragnea si Tariceanu, vesnic nesatui...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine