2020-02-21 21:12

Gargară cu defăimare

 |  17:07

Robert Veress

„Există un singur creştinism, cel ORTODOX (...) Nici pe cel mai bun dintre falşii creştini nu trebuie să-l lăsăm în viaţă!”. Așa scrie pe site-ul unui cunoscut blogger, un „bun român”, care își spune Ion Ciobanu și are la profilul de Facebook fotografia lui Avram Iancu.

Și ce dacă scrie? Și ce dacă zeci de mii de utilizatori de Facebook postează, zilnic, mesaje ca acesta? Cui îi pasă că e infracțiune? Art. 369 din Noul Cod Penal: „Incitarea la ură sau discriminare: Incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Avem un Consiliu Național pentru Combaterea Discriminării. Avem și o legislație care sancționează discriminarea. Și ce dacă le avem? Procentual, câte dintre manifestările explicite care cad sub incidența legii și acțiunii CNCD, ajung să fie sancționate? 0,000000001%?

Cu luni în urmă, am solicitat informații CNCD, în scris. Am confirmarea primirii solicitării. În schimb, nici până în ziua de azi nu am primit răspunsul. Nu cred că e vorba de rea-voință, ci de incapacitate instituțională. CNCD este, ca atâtea organe ale statului, un instrument ce funcționează „în regim de avarie”, ca un pian cu doar 2-3 clape.

Dacă CNCD ar fi funcționat normal, Dragnea, Firea & compania nu ar fi putut face gargară cu defăimare, pretinzând că propun o lege a toleranței, care, chipurile, „nu se concentrează pe coerciție”. O lege care prevede înființarea unui Departament pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței în CNCD, care ar avea rol educativ; atât că educația se face cu amenzi de (până la) 30.000 de lei pe persoană fizică și 100.000 de lei pe persoană juridică, amenzi care sunt prevăzute, deja, în legislația în baza căreia funcționează CNCD. Perversiunea s-a văzut de la Washington: se folosește umbrela toleranței, pentru a fi intimidate vocile care deranjează.

Reacțiile Opoziției, societății civile, mass-mediei, nu l-au înduplecat pe liderul PSD, care și-a impus în Senat și Comisia Juridică a Camerei Deputaților proiectul „de suflet”. Doar azi, când Ambasada SUA a reacționat dur, Dragnea a anunțat că își însușește criticile și că normativul va fi amendat corespunzător. Dacă vor fi tăiate amenzile și referirile evazive la „defăimarea socială”, care, în forma actuală, ar fi deschis calea sancționării celor care scriu critic la adresa politicienilor, în lege vor rămâne doar aspecte redundante. Pentru educația care să îndemne la toleranță, prevenind defăimarea, discriminarea, avem școli și avem CNCD. Citez de pe prima pagină a site-ului instituției: „Consiliul își exercită atribuțiile în următoarele domenii: 1. Prevenirea faptelor de discriminare prin realizarea de campanii de informare, de conștientizare privind drepturile omului, efectele discriminării, principiul egalității, cursuri de formare, de informare, proiecte și programe la nivel local, regional și național, realizarea de studii, rapoarte etc.”.

Avem nevoie de legi bune, legi care să nu fie croite pentru interese de grup. Dar, la modul general vorbind, nu de legi și de instituții ducem lipsă, ci de eficiență în aplicarea legilor existente. Restul e gargară.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-17Parerea ta...

SUPăRAT SUNT DOAMNE,
15 Feb 2016

Supărat...așa suna o manea mai săltăreață! Cin’va supărat D-le Veress? ”ORTODOXUL” Ioan Ciobanu? Ăla nu e ortodox, dar nici cioban...un mârlan psihopat, DA! Un ortodox nu incită la ură religioasă și nici nu se folosește de chipul măreț al lui Avram Iancu pentru a ”proba” asemenea prostie înveninată. Cei de alte confesiuni (catolici, greco-catolici, protestanți, neoprotestanți, calvini, luterani...) trebuiesc respectați în alegerea lor, și-ATÂT!
UN ORTODOX
15 Feb 2016

își păzește spatele să nu fie momit și înșelat în credința sa curată, iar pentru asta se roagă să nu cadă în ispita de a se lăsa momit de creștinismul celorlați, dar...la modul smerit, nu cu ghioaga sau săgeata! Aaaa...vine gâdele (de altă confesiune) peste tine (ortodox fiind) și-ți cere să te lepezi de ortodoxie sub amenințări cu pierderea serviciului, casei sau a vieții, îl trimiți undeva și pui mâna pe sabie! Asta DA! Dar până-atunci, fiecare să-și vadă de credința lui (dac-o știe BINE), iar cei care nu-s ortodocși, să lase prozelitismul jos, că n-are rost cu ortodocșii-adevărați care știu/cunosc dogma, Adevărul de credință. ”Numai putregaiul cade de la (din) ortodoxie” spunea Pr.Cleopa, adică numai cei care nu știu că au bulgărele de aur curat în sân de la Botez, preferând să umble cu bulgărele de humă ud în mână, până se năclăiesc la modul cei mai jalnic, și cel mai grețos!
ȘTIțI DE CE
15 Feb 2016

CNCD nu a devenit încă vocal și nu-și exercită atribuțiile cum trebuie și pentru care este plătit? Fiindcă în Ro. (precum ați și zis...) NU se respectă NICI legile elementare, darămite drepturile omului și-atunci, la cât de înrăită și crizată e lumea, legea bunului-simț și auto-cenzura devin rara avis, descătușându-se tot ce-i mai violent și mai mizer din om (psiho-sociologii au atras atenția de ani buni asupra lucrului ăstuia)! Așa, ar însemna ca la fiecare înjurătură defăimătoare sau judecată emisă, să fie majoritatea amendată sau...la pușcărie! Asta e! În țara unde legile au fost croite cu dus și-ntors ca să scape cine/când trebuie, iar HAOSUL domnește datorită hățișurilor legislative prin plimarea de colo, colo....fără voință politică de a schimba CEVA în bine și, mai ales de A SE FACE ÎN SFÂRȘIT CURĂȚENIE...murim pe turta noastră cu legea-n mână, cu încă-un cui înfipt în inimă sau minte, frustrați și umiliți în propria țară...de către semenii noștri! Restul...e cum ați spus – GARGARĂ sau CANCAN!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine