2020-08-15 23:54

Gigantica birocrație din linia a doua a Palatului Victoria

 |  13:13
Gigantica birocrație din linia a doua a Palatului Victoria

La vreo două luni după instalare, cabinetul Grindeanu număra 26 de miniștri și 73 de secretari de stat, la care se adăugau alte câteva zeci de demnitari de la autoritățile din subordine.

Garnitura era completată de subsecretari de stat, secretari generali și secretari generali adjuncți de ministere, șefi de cabinet și consilieri, al căror număr este aproape imposibil de contorizat, în condițiile în care site-urile ministerelor sunt deosebit de sărace în informații. La cei 73 de secretari de stat din ministere, Grindeanu a mai numit încă vreo 27 de președinți cu rang de secretar de stat. Practic, au fost numiți, în doar două luni, circa 100 de secretari de stat.

Grindeanu a fost debarcat de Dragnea și a venit Mihai Tudose, cu doar 24 de ministere, pentru că s-a desființat Ministerul Dialogului Social. S-au mai schimbat, pe ici pe colo, câte un secretar de stat, dar și Tudose a fost trimis la plimbare de baronul de Teleorman, iar locul său, la Palatul Victoria, a fost luat de Vasilica Viorica Dăncilă. „Am finalizat evaluarea secretarilor de stat. Sunt 27 de secretari de stat care vor fi înlocuiți, din 96. Mai sunt 2-3 cazuri în care vor mai fi discuții zilele următoare”, a spus Dragnea, prin februarie 2018. De atunci, au plecat doar câțiva secretari de stat, ajungându-se acum la 99 de secretari de stat și 14 subsecretari de stat. În schimb, la unele ministere s-a umflat schema de secretari de stat fără vreo justificare practică. Cel mai “bogat” minister în demnitari este cel al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, unde prestează șase secretari de stat și patru subsecretari de stat. Tot șase secretari de stat mai au ministerul Finanțelor și cel al Transporturilor. Câte cinci secretari de stat găsim la Sănătate, Cultură, Educație, Externe și Agricultură. Trei ministere - Interne, Economie și Muncă, au câte patru secretari de stat, iar patru ministere au câte trei secretari de stat - Justiție, Energie, Mediu și Apărare.

Restul, celelalte nouă ministere ale cabinetului Dăncilă au câte doi secretari de stat. Practic, avem o schemă a demnitarilor foarte stufoasă și bine remunerată, pe care tandemul Dragnea-Dăncilă o tot evaluează de vreun an de zile, ținând cont poate de definiția lui Karl Marx: „Birocrația este un cerc din care nu poate scăpa nimeni. Ierarhia sa este bazată pe cunoaștere. Cei din vârf consideră că cei de sub ei cunosc amănuntele, iar cei de jos îi creditează pe cei din vârf cu cunoașterea ansamblului, și așa toți sunt păcăliți reciproc”.

Spre comparație cu Executivul PSD-ALDE, Franța are un cabinet format din 17 miniștri și doar 20 de secretari de stat, din care trei lucrează direct cu primul ministru. Ca atare, nu ne rămâne decât să ne gândim la vorbele lui Balzac: „Birocrația este un mecanism gigantic acționat de oameni mărunți”! 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-04-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz