2019-12-07 13:12

Grecii votează la bancomat

 |  18:11

Eduard Ivaşcu

Dintr-o țară veche membră a Uniunii Europene, mai exact din 1981, și parte integrantă a zonei euro, din 2001, Grecia riscă să devină, până la finalul acestui an, un „no man’s land” economic și social. Falimentul, care acum pare inevitabil, va fi dureros și va reîntoarce Grecia la statutul de stat balcanic sărac, măcinat de șomaj, lipsit de resurse și de orice credibilitate externă. Cei care insistă populist pe faptul că grecii nu au ce pierde, pentru că și în prezent situația economică este proastă, vor putea constata curând diferențele. Numai că va fi prea târziu!

Guvernul Tsipras, dominat de Syriza - stânga radicală -, a întors spatele negocierilor și a anunțat organizarea unui referendum pentru data de 5 iulie, îndemnând în același timp populația să spună „NU” unui acord cu creditorii. Este doar o spoială de democrație menită să acopere faptul că soarta Greciei a fost jucată iresponsabil la ruletă.

Referendumul de duminica viitoare este oricum tardiv, dat fiind că marți Atena trebuie să plătească 1,6 miliarde de euro către FMI. Sumă care nu există, la fel cum nu există nici bani pentru salariile și pensiile grecilor, care vor trebui plătite și ele tot până la sfârșitul săptămânii.

Iar primele semne ale panicii au apărut deja. În weekend, imediat ce a devenit clar că se intră pe un curs de coliziune cu creditorii, grecii de rând au început să voteze, fără ștampilă, doar cu cardul, la bancomat. În multe locuri, banii s-au epuizat, ritmul retragerilor fiind de un miliard de euro pe zi.

Banca Centrală Europeană va stopa probabil „perfuzia” de euro care ține băncile elene în viață, fiind incert dacă acestea își vor mai deschide porțile luni. Urmează măsuri de control al capitalului, iar retragerile de la ATM și din depozitele bancare vor fi drastic limitate.

Din acel moment, zarurile vor fi fost practic aruncate, iar Grecia va plăti prețul nostalgiei. Altfel spus, de la euro la drahmă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-30Parerea ta...

Doresc sa comentezMAI VECHI...

Grecii, zeii şi nevoia Acum, că euforia pe bază de „NU” a grecilor este pe cale să se risipească, încep şi ei să realizeze că treaba cu referendumul nu este decât o victorie de palmares, adică încălzeşte sufletul, dar, din păcate, nu plăteşte şi facturile
07 Iul 2015

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray