2020-06-03 13:43

Hai cu decizia politică

 |  19:34

Răzvan Mateo Mateescu

Președintele CCR Augustin Zegrean e de părere că modificarea legislației electorale în sensul reintroducerii celor două tururi la alegerea primarilor ar fi posibilă. În opinia lui se poate face și cu mai puțin de un an înaintea scrutinului, pentru că recomandarea Comisiei de la Veneția este doar o recomandare. Zegrean a spus apăsat că este nevoie doar de o decizie politică în acest sens și legea poate fi modificată.

Principalul motiv pentru care alegerea într-un singur tur este controversată și criticată în principal de societatea civilă, ar fi că va fi ales primarul care strânge cele mai multe voturi, chiar dacă acestea reprezintă doar o mică parte din populația localității sale. Dacă ar exista un al doilea tur, voturile cetățenilor s-ar putea cumula pentru unul dintre cei doi candidați finaliști într-un procent mai mare și acest lucru ar da o legitimitate mai mare primarului ales.

Partidele mari care au primari în funcție, în special PSD, preferă un singur tur de scrutin, în speranța că edilii actuali ar reuși să mobilizeze în favoarea lor suficient de mulți alegători pentru a repurta victoria, fără să riște coalizarea adversarilor împotriva lor și pierderea scaunului.

Decizie politică, vorba lui Zegrean. Independenții și partidele mici nu au nici o șansă. Pe de altă parte, miercuri, Curtea Constituțională a blocat un cadou electoral făcut de PSD către aleșii locali, prin decizia privind neconstituționalitatea Legii pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. PNL se poate lăuda că a fost împotrivă la adoptarea de către Parlament a acestei legi. Președintele CCR, Augustin Zegrean, spunea miercuri că ar beneficia de lege și foștii secretari de partid județeni și pe localități, pentru că ei erau cei care ocupau funcțiile de președinți ai Consiliilor județene și de primari. Interesant este că Zegrean susține că a așteptat degeaba ca și Legea pensiilor speciale pentru parlamentari să fie contestată dar nu a precizat dacă, în opinia sa, ar fi fost declarată neconstituțională.

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-01-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine