2020-04-07 17:51

Iliescu îi dă dreptate lui Antonescu în disputa cu Ponta

 |  19:35
Iliescu îi dă dreptate lui Antonescu în disputa cu Ponta

Antonescu s-a declarat pentru anticipate, dincare să rezulte un Parlament "pe care să-l putem lua în serios",menţionând că ar trebui să aibă loc şi prezidenţiale anticipate. În replică, Pontaa precizat că anticipatele nu ar fi “o chestie serioasă".

Din punctul de vedere al PSD, ştie el ceştie: experienţa din 2000 a învăţat partidul că, dacă are răbdare, para îi picăîntreagă din pom, nu trebuie s-o mai împartă cu aliaţii. Din punctul de vedereal electoratului, dreptate are Antonescu. Ne spune asta, în cartea sa,profesorul Iliescu.

Iată ce scrie acestala pagina 51: “Electoratul nu poate determinaprecis eventualele efecte negative ale unui anumit program de guvernare,posibilele consecinţe nedorite etc. Tocmai de aceea, trebuie să existetotdeauna mijloace de înlăturare a liderilor care se dovedesc promotorii uneipolitici cu consecinţe negative - cerinţa lui Popper”.

Ce exemplu mai clar decât legile Ciomu vreţi? Nu putem pretinde electoratuluisă înţeleagă vreun efect negativ, câtă vreme Băsescu susţinea, în 2009,creşterea TVA, nu reducerea pensiilor, iar în general nu vorbea decât despretrăitul bine. Acum, că s-a dumirit lumea, trebuie să existe mijloace deschimbare. Nu cred că publicul are de gând să aştepte soluţii de la Ponta,peste trei ani.

Iată ce se mai scrie despredivorţul dintre guvernare şi popor, la pagina 59: “Adesea legiuitorul nuexprimă voinţa electoratului fie pentru că nu resimte presiunea acestuia, ci pe aceea a unor grupuri de presiune,partide politice, grupuri de interese etc. care îi pretind decizii diferite decele favorabile electoratului; fie pentru că îşi urmăreşte propriile interese,nu pe cele ale celor care l-au ales; sau pentru că se confruntă cu probleme acăror rezolvare necesită soluţii nepopulare”. Mai limpede de atât nu se poate.Totuşi, Ponta ignoră aceste sfaturi. Poate pentru că autorul nu este IonIliescu, ci Adrian Iliescu, profesor de filozofie la Universitatea Bucureşti,cel care a scris cartea “Introducere în politologie”. Un filozof, cum ar veni,din aceia pe care şcoala românească îi produce în exces, în loc să ne deatinichigii de care orice preşedinte are nevoie, după ce dă cu ţara în şanţ şiîi şifonează bine de tot caroseria.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine