2020-07-11 11:44

„Învăţământul românesc nu e de vânzare!”. Pe bune?

 |  18:09

Valentina Grigore

Ministerul Educaţiei i-a cam scăpat din mână pe profesori, după cum au dovedit cazurile depistate la examenul de bacalaureat din vara aceasta. O şi recunoaşte, se vede din afirmaţiile de ieri ale ministrului Remus Pricopie: „Unii dascăli nu ştiu ce înseamnă integritatea şi trebuie făcută curăţenie în sistemul de învăţământ”.

Iar modalitatea de a face curăţenie este, se pare, o nouă campanie ce se va desfăşura pe parcursul lunii septembrie. „Învăţământul românesc nu este de vânzare!” este noua strategie anticorupţie a Ministerului Educaţiei, prin care vrea să elimine cazurile de şpagă cu care ne-am confruntat anul acesta la examenul de bacalaureat.

Convins, probabil, că degeaba apelează la bunul simţ al unor profesori să nu mai ceară „atenţii” de la elevi şi părinţi, Ministerul Educaţiei a hotărât să procedeze în sens invers: învaţă părinţii să nu mai dea şpagă. Uşor de zis, greu de făcut! Este în firea românului să ofere, şi nu ca mulţumire pentru un act de calitate, ci preventiv „ca să meargă treaba bine”. Plus că le este teamă să se joace, în cazul de faţă, cu viitorul copilului pe care un profesor şpăgar îl poate elimina din examen doar pentru că nu a contribuit cum trebuie.

Mai marii din învăţământ au ajuns la o singură concluzie: „dialogul cu părinţii este important”. Aşa că, din septembrie, părinţii trebuie să stea cu ochii în televizoare, să înveţe cum să sesizeze faptele de corupţie şi unde, dar şi care este pedeapsa pentru astfel de activităţi. Ce nu vor învăţa este cum să reacţioneze când vor constata că profesorul a picat elevul pentru că a fost reclamat de părinte. Ministerul Educaţiei nu spune ce va face cu astfel de „exemplare”. Că doar e lege pentru aşa ceva! Lege care, de multe ori, e interpretată de fiecare după bunul plac.

Şi ca să revenim la ideea centrală „Învăţământul românesc nu e de vânzare”, să vorbim din nou despre cazul de la UMF „Carol Davila” unde s-au putut suplimenta locurile la taxă, dar numai pentru cei dipsuşi să plătească 5.000 de euro pe anul de şcolarizare. Sau să aducem aminte facultăţile care organizează şi câte trei sesiuni de admitere, disperate că nu au destui studenţi care să pompeze bani. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-08-22Parerea ta...

MIRCEA
17 Sep 2013

Chiar nu are nimeni nimic de spus? Toate merg struna!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz