2019-12-15 17:15

Învierea Opoziţiei

 |  19:20

Eduard Ivaşcu

A trecut și Sărbătoarea Învierii, iar DNA este probabil singura instituție din România care a reînceput să lucreze cu toate motoarele, oarecum în spiritul momentului. Sediul DNA este de altfel și singurul loc unde poți vedea politicieni în aceste zile de vacanță prelungită.

În afara cronicii penale palpitante, politica românească se zbate într-o letargie mâloasă, o adevărată “pleașcă” pentru PSD și premierul Ponta, care își văd întărită poziția la guvernare, contrar chiar propriilor așteptări. Și asta pentru că opoziția făcută de PNL a devenit o caricatură, pendulând între îndemnuri războinice la alegeri anticipate și recunoașterea tristă a faptului că liberalilor nu prea le ajung forțele pentru a forma o nouă majoritate în Parlament.

Așa se face că, după degringolada care a urmat pierderii prezidențialelor, Ponta și PSD au reușit să redreseze barca guvernării și chiar să preia inițiativa politică, marcând cu aplomb chiar pe terenul liberalilor, prin măsuri de relaxare fiscală.

Reducerea substanțială a TVA la toate categoriile de alimente, de la 24 la 9%, este probabil cea mai importantă decizie, deopotrivă politică și economică, din acest an.

Anunțarea măsurii de către Ponta, cu câteva zile înainte de Paști, a făcut parte dintr-o strategie de comunicare bine calculată, subiectul ținând atât capul de afiș al dezbaterilor televizate, cât și al discuțiilor dintre oamenii simpli, în zilele libere în care familiile s-au reunit. Este de presupus că și în continuare măsura va reprezenta un punct important în viitoarele planuri electorale ale PSD.

Dincolo de efectul de imagine obținut, reducerea TVA la alimente are și consecințe politice imediate.

Măsura va intra în vigoare de la 1 iunie, iar pe măsură ce efectele sale se vor face simțite pentru populație și mediul de afaceri, capitalul politic se va acumula în dreptul lui Victor Ponta. Este o realitate care nu poate fi neglijată în contextul celor două rânduri de alegeri care vor avea loc anul viitor, cele locale și cele parlamentare.

Orice calcule și-ar fi făcut Opoziția pentru anul viitor, ele ar trebui acum refăcute, fiind clar faptul că PSD și Ponta nu au nici o intenție să părăsească guvernarea anticipat.

Sigur, există și varianta ca Guvernul Ponta să se fi pripit, iar planurile fiscale care au stat la baza reducerii TVA la alimente să fie greșite. Consiliul Fiscal, FMI și Comisia Europeană au ridicat deja mai multe semne de întrebare privind sustenabilitatea unei asemenea decizii, în contextul în care încasările la buget vor scădea drastic, cel puțin într-o primă fază.

Oricare ar fi realitatea, ea va deveni clară în perioada următoare, iar acest lucru le mai lasă liberalilor o fereastră de oportunitate de doar câteva luni, în care pot ieși din defensivă și ataca decisiv. Altfel, odată ajunși în toamnă, șansele ca Ponta și PSD să mai poată fi mișcați de la guvernare se apropie de zero.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-04-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray