2020-06-05 10:14

Iohannis, braţ la braţ cu partidele, pe lângă CCR

 |  12:27
Iohannis, braţ la braţ cu partidele, pe lângă CCR

Toate partidele parlamentare s-au perindat pe la Cotroceni pentru a discuta pe marginea transpunerii în practică a rezultatelor referendumului din 26 mai. Mai mult, patru dintre ele – PNL, USR, Pro România şi PMP, au semnat un pact cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru pune în aplicare, în Constituţie, cele două întrebări de la referendum.

„S-a terminat numărarea voturilor la referendum și sunt foarte bucuros să anunț că 6.500.000 de români au răspuns cu „DA” la cele două întrebări. Mai exact, la fiecare dintre aceste întrebări au răspuns șase milioane și jumătate de români cu „DA”. Acum suntem în momentul în care trebuie să decidem cum să punem în practică ceea ce a decis poporul prin referendum. Pentru a găsi cele mai bune proceduri, metode, soluții, am decis să convoc partidele parlamentare la consultări pe această temă, fiindcă este evident, ceea ce a decis poporul trebuie să fie pus în practică, adică să fie pus în Constituție. Asta se face în Parlament în prima fază. Așadar, am decis și am trimis chiar adineaori invitațiile pentru zilele de marți și miercuri, săptămâna viitoare, pentru a găsi împreună cele mai bune soluții”, a declarat Klaus Iohannis, pe 27 mai 2019. Numai că, şeful statului a demonstrat prin acest demers că încalcă flagrant Constituţia României şi totodată că nu prea dă doi bani pe deciziile Curţii Constituţionale României (CCR). Cum aşa? Foarte simplu. În Legea 47/1992, privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, se precizează foarte clar că „Curtea Constituţională veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia”, iar „Biroul Electoral Central este obligat să prezinte, la solicitarea Curţii Constituţionale, informări asupra fazelor şi operaţiunilor de desfăşurare a referendumului”. Mai mult, „Plenul Curţii Constituţionale decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii referendumului” şi „Hotărârea Curţii Constituţionale stabileşte dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia”.

Totodată. Legea nr. 46/1992 precizează foarte clar că „Înaintea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotărârea Curţii Constituţionale se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună”. Iniţial, conform prevederilor Legii 47/1992, Curtea Constituțională a României stabilise termen pe 12 iunie pentru decizia privind validarea sau nu a referendumului din 26 mai 2019. Numai că, înainte de a începe consultările preşedintelui cu partidele politice, CCR a anunțat amânarea validării referendumului pentru data 27 iunie 2019, pentru simplul fapt că există contestații vizavi de acest referendum. Astfel, teoretic, referendumul poate fi invalidat de către judecătorii CCR și, ținând cont de modul extrem de controversat în care președintele a formulat întrebările, ar fi poate chiar de așteptat să se întâmple asta. Practic, prin prezența lor la Cotroceni, cele patru partide au validat abuzul grav de putere al președintelui Klaus Iohannis şi, totodată, au fost părtaşe la presiunea publică asupra judecătorilor CCR, prin tentativa de punere a lor în fața unui fapt împlinit, respectiv consensul politic antepronunțat asupra validității referendumului. Oare ce va întâmpla dacă judecătorii CCR vor invalida, parțial sau total, referendumul din 26 mai 2019?


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-06-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine