2020-02-18 21:23

IOHANNIS, DRAGNEA, cărțile și lovitura de stat

 |  16:42

Eduard Ivaşcu

Trăim într-o lume care s-a întors cu susul în jos și parcă tot ne e greu să credem, atât de rapide și de șocante sunt transformările care se petrec, practic, de la o zi la alta. Pe vremuri, un film ajuns celebru făcea furori cu titlul „O lume, nebună, nebună, nebună”, acum, realitatea nu are nevoie de nici un alt titlu ca să îți taie cheful de filme, „epuizați” cum suntem de bombardamentul mediatic continuu.

De la „trumpismele” și „post-adevărurile” care vin în valuri de peste Ocean și până la peisajul nostru mioritico-mediatic, populat cu televiziuni de știri, parțial „turbate”, politiceni care ne servesc idei semi-preparate la partid, și analiști gata să îți explice cât e ziulica de lungă că albul poate fi de fapt orice culoare, evident, mai puțin alb.

Ca studiu de caz, putem lua mitingul de duminică seară, unul de altfel absolut normal, care este și subiectul zilei. Valul de reacții și comentarii care i-au urmat însă, se încadrează pefect în noua „logică” a lipsei de logică.

Așa se face că oamenii care au ieșit în stradă au fost stigmatizați mediatic ca fiind participanți la o lovitură de stat deși, dacă te-ai fi uitat doar la imaginile de pe televizor, fără să asculți comentariul, vedeai pensionari plimbându-se agale, familii cu copii mici, hipsteri cu căștile pe urechi și, în general, categoriile cel mai benigne ale societății ăsteia conectate la Facebook în care trăim.

Liderul partidului aflat la guvernare, Liviu Dragnea, premierul „de facto” al țării, abia aterizat la București după ce s-a pozat cu Trump la Washington - apropiere care se poate dovedi contagioasă, spun unele voci răutăcioase - vede un „început de lovitură de stat” în faptul că președintele Klaus Iohannis a fost prezent pentru puțin timp în mijlocul manifestanților pe care i-am pomenit mai sus.

”L-am găsit pe președintele României în fruntea unei noi mineriade”, spune în mesajul său liderul PSD, partid care îl are ca președinte de onoare pe Ion Iliescu, omul fără de care n-am fi știut nici unul dintre noi ce vrea să zică aceea o „mineriadă”. O ironie mai completă, deși involuntară bănuiesc, rar se poate găsi. Poate doar o comparație între imaginile cu „mitingiștii” de duminică și cele cu minerii chemați la București de Iliescu să fie pe aproape.

Sigur, prezența lui Klaus Iohannis în mijlocul manifestanților anti-grațiere poate fi interpretată în mai multe feluri și nu toate îi sunt favorabile. Rămâne de văzut însă dacă a fost încălcată vreo lege. Altfel, sigur că președintele are dreptul să își exprime susținerea pentru o poziție de principiu referitoare la justiție, un subiect sensibil astăzi, la fel ca mai mereu în ultimii ani.

Simbolic însă, prezența lui Iohannis la mitingul de ieri marchează și o preluare a ștafetei de la Traian Băsescu care, surprinzător sau nu, a lăsat în utlima vreme de izbeliște „flacăra democrației”.

Am ajuns să-l vedem pe „mutul” Iohannis vocal pe chestiuni de principiu esențiale, așa cum este justiția și pe combativul Băsescu ezitant, încercând să justifice tardiv, pe Facebook, o poziție de expectativă pe care nici fanii săi cei mai fideli nu o mai înțeleg.

Zarurile au fost aruncate, apele s-au separat, iar taberele sunt acum redefinite. Dragnea, cel aflat pe val și Iohannis, cel renăscut în stradă, sunt liderii Puterii și, respectiv, Opoziției. Politic, ne-am întors practic la momentul de dinaintea suspendării lui Băsescu. Ce va fi, nimeni nu știe. Vom trăi și vom vedea.

Altfel, sunt pe lume probleme mai urgente. Una dintre ele, sintetizată genial pe una din pancartele de duminică: „Dacă îi grațiază, cine o să mai scrie cărți?”


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine