2020-08-12 13:19

Iohannis, Trump și politica europeană

 |  19:44

Răzvan Mateo Mateescu

Valul de reacții după alegerea lui Trump nu are de gând să se potolească prea curând. Și la noi își dau cu părerea politicienii. Nu lipsește nici președintele Iohannis. După ce l-a felicitat și i-a transmis că abia așteaptă să colaboreze, iată că șeful statului român și-a spus părerea într-un discurs în fața studenților de la Științe politice din București.

iohannis crede că alegerea lui Trump „a validat global curentul anti-sistem” și acest fapt va avea urmări în politica din Europa. Și dacă e să ne luăm după liderii politici extremiști care au sărit să îl felicite pe american când încă nu era oficial rezultatul, atunci putem să îi dăm dreptate președintelui. Acesta prevede urmări importante care se vor vedea la alegerile din Uniune din 2017.

Curentul antieuropean care bântuie statele membre ale UE, cu accente naționalist-extremiste, este deja puternic. Votul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniune este doar un exemplu concretizat. De ceva ani, acest curent devine tot mai puternic și nu a fost luat în seamă cum trebuia de politicienii tradiționali din Parlamentul și structurile de conducere ale UE. L-au lăsat să crească, necrezând că în această epocă a corectitudinii politice mai poate să răsară asemenea apucături de extremă. Au greșit. Nu au văzut adevărul sau au refuzat să îl creadă.

Și da, iar are dreptate Iohannis când spune că Trump a câștigat la „emoție” și nu la argument. La fel a fost și la englezi și la galezi (nu la toți britanicii, scoțienii și irlandezii de nord au votat altfel).

De-al de Nigel Farage și Boris Johnson au reușit să stârnească o furie bazată pe repulsia cetățenilor de rând față de „invadatori”. Printre ei și „românii”. Nu cei nevăzuți, care muncesc pe rupte în Marea Britanie și pe care nu i-a pomenit aproape nimeni în campania electorală, ci pe cei foarte vizibili și cu o imagine intens exploatată de presa din regat. Cerșetorii, hoții, criminalii, toți cei care, de ceva ani, le ies în cale britanicilor pe stradă. Argumentele privind suveranitatea sau contribuția financiată a Regatului Unit la UE au fost colaterale și, de fapt, fals expuse.

La fel și în America, Trump a mers pe cartea „luptei anti-sistem”, un sistem care ar permite, zice el, imigranților să cotropească țara sau care nu e în stare să termine cu terorismul, în schimb aruncă bombe aiurea. și câte și mai câte. Au fost mai mulți cei care l-au crezut pe el. Dar nici contracandidata sa nu a reușit să miște cum ar fi trebuit.

Guvernul lui Trump tocmai se formează. Începe.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-11-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz