2020-07-05 15:28

La o mustață de integritate

 |  18:00

Robert Veress

În 1969, 1970 și 1972, Ilie Năstase și Ion Țiriac au jucat finala de Cupă Davis. De fiecare dată, împotriva echipei SUA. De fiecare dată, au pierdut. Cupa Davis este alintată „Salatieră”, pentru că aduce cu un bol mare, în care poți prepara o salată. Ion Țiriac este mustăcios. Așa s-a născut celebra butadă „La o mustață de Salatieră”, lansată de marele umorist Dan Mihăiescu, în cupletul „C-așa-i în tenis”, interpretat atât de măiastru de genialul Toma Caragiu - care, întâmplător, seamănă cu Ion Țiriac, iar pentru cupletul respectiv și-a „tras” și o mustață potrivită.

Așadar, Năstase și Țiriac au fost la o mustață (de-a lui Țiriac) de salatieră. Mă rog, cred că, la o adică, Țiriac și-ar fi ras și mustața și părul din cap, de-ar fi servit cauzei - câștigării partidelor decisive -, dar nu avea de unde să știe că pilozitatea sa a fost impedimentul :)

În 2016, Liviu Dragnea este la o mustață de o performanță senzațională: câștigarea alegerilor parlamentare ca infractor - șef de partid. În acest scop, între altele, și-a pavoazat profilul de Facebook cu o ilustrație formată din cuvinte - expresii ce caracterizează România, țară pe care vrea să conducă în calitate de condamnat definitiv. Între aceste cuvinte am reținut două: „etică” și „integritate”. Comparabilă, prin credibilitate, această alăturare de cuvinte la profilul lui Dragnea, cu noua imagine la care lucrează din greu Elena Udrea, de o pioșenie demnă de Cuvioasa Parascheva; vă spun, să nu fiți șocați dacă mâine se călugărește. Tot așa cum nu ar fi cazul să vă șocați dacă Dragnea i-ar cere demisia lui Cioloș, în cazul în care procurorii ar începe până la urmă urmărirea premierului Dacian Cioloș, în dosarul ICA, oricât ar fi de absurd ar fi acest lucru (Cioloş e acuzat -deocamdată, doar de condamnați- că, în calitate de ministru al Agriculturii, a dat curs, fără avizele necesare, cererii DNA de constituire a Ministerului ca parte civilă în dosar; cu alte cuvinte, că ar fi dat dovadă de exces de zel în combaterea corupției...).

Reușita în alegerile parlamentare, l-ar îndreptăți pe Dragnea să aspire la câștigarea puterii absolute, în 2019. Și-o dorește de atâta amar de vreme. Mai precis din octombrie 1995, când a intrat în politică, înscriindu-se în PD. Partidul condus la acea vreme de Petre Roman, l-a făcut președinte al Consiliului Județean Teleorman în 1996. Patru ani mai târziu, ca să rămână baron al județului și ca să nu se plafoneze în PD-ul condus de-acum de Traian Băsescu, a „sărit” în barca pedeseriștilor conduși de Adrian Năstase (Ion Iliescu redevenind președintele României). După ce avertismentul (amenințarea?) lui Băsescu „Adriane nici nu știi, cât de mic începi să fii!” s-a adeverit, iar Năstase a fost scos din scenă de procurorii anticorupție, Dragnea a văzut oportunitățile ce i se înfățișau. Desigur, trebuia să aibă răbdare, să-și facă numărul „prostănacul” Mircea Geoană. Victor Ponta a fost o surpriză. Neplăcută. La cât de tânăr e, putea să-l țină în umbră mult și bine, chiar până ce n-ar mai fi contat. Dar uite cum sorții i-au surâs din nou. Ce n-ar fi dat să fie și el în stradă, să strige „Colectiv! Colectiv!”.

Faptul că nici condamnarea din 22 aprilie nu i-a stricat planurile, arată că, de fapt, Liviu Dragnea se află la o mustață de integritate. O mustață cam cât a statuii președintelui american Theodore Roosevelt, de pe Muntele Rushmore.

Din această poziție integră, îl atacă pe Cioloș pentru efectele legilor făcute de el, de Ponta și de acoliții lor din PSD. Miercuri, tema atacului a fost impozitarea veniturilor veteranilor de război. De data asta, șeful tehnocraților, care până acum făcea pe sacul de box, i-a dat o replică mai viguroasă. Oare îl va costa funcția? Nu cred. Dar nici scuze nu vom vedea de la Dragnea. Este prea etic și integru pentru asta.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-08-08Parerea ta...

FLORINS
05 Aug 2016

D-le Veress, pentru voi nu merita comentat acidentul de vanatoare la care a participat gen. Pahontu? Sau calitatea de tainuitor a lui Basescu va sperie? Faptul ca Pahontu s-a dus la el si i-a spus de accident iar acesta nu l-a trims la Parchet sa faca declaratii nu vi se pare suspect? Constat ca gasiti subiecte doar cu PSD si PNL; acestea va sunt tintele ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz