2020-02-17 15:25

La Maternitatea Giuleşti se petrecea cu torturi şi cu tortúri

 |  18:40
La Maternitatea Giuleşti se petrecea cu torturi şi cu tortúri

Dindeclaraţiile de presă date ieri de procurorul Marius Iacob, care conduceancheta cumplitei tragedii de la Maternitatea Giuleşti, au rezultat douăinformaţii noi. Că temperatura din salonul de terapie intensivă, de la 26-28grade Celsius cât ar fi fost normal să fie într-un incubator, ajunsese la 200de grade.

Ştiţică până acum s-a spus că bebeluşii au murit fiindcă au fost arşi nu atât de flacărapropriu-zisă, cât de temperatura ridicată din încăpere, de peste 100 de gradeCelsius. Din acest motiv, salonul în care trebuia să se acorde îngrijirespecială nou-născuţilor prematur şi cu afecţiuni medicale a fost comparat cu uncazan din care ieşeau flăcările iadului. Suferinţele la care au fost supuse,preţ de peste 30 de minute, nişte fiinţe nevinovate au fost numite chinurileinfernului. Şi asta când se ştia de 100 de grade Celsius. Dar la 200?

Înseamnăcă avem de-a face cu o concluzie preliminară, după mai multe indicii, printrecare examinarea de căre experţi a gradului de deformare a plasticului folositla fabricarea incubatoarelor. Practic, rolul incubatorului este de a asiguraprematurului o temperatura constantă atunci când se înregistrează variaţii detemperatura ale corpului. Ce au însemnat cele 200 de grade Celsius?

Celălaltelement de anchetă anunţat se referă la cheful dat de un cadru medical cuocazia Sfintei Maria. Duminică, 15 august, credincioşii au celebrat AdormireaMaicii Domnului, însă personalul aflat de serviciu în ziua catastrofei a fostatunci liber. Aşa că luni, când s-a intrat în tură, se pare că o asistentămedicală a vrut să se sărbătorească şi la serviciu. Este un obicei împământenitdin vremurile comuniste ca o persoană să-şi “facă ziua” la locul de muncă. Dupăce s-a sărbătorit acasă, ia bucatele rămase în frigider, le pune în sacoşe şi leduce la serviciu. Sau poate face o nouă aprovizionare cu mâncare şi băutură. Procurorulspune că mai multe cadre medicale erau strânse într-un salon şi cineva ar fifost văzut ieşind de acolo cu un tort. Asta confirmă paranghelia. Informaţia cutortul (dar dacă se sărbătoreau două Sfinte Maria şi erau două torturi, nu e oironie a sorţii ca într-un salon să se sărbătorească cu torturi şi în altul niştebebeluşi să treacă prin tortúri?). Prăjituraaniversară confirmă celebrarea onomasticii. Informaţia cu tortul este răspunsulla întrebarea care stă pe buzele tuturor de luni, de când a luat focmaternitatea: “Unde era asistenta?”

Anchetatoriiau luat declaraţii scrise de mână tuturor cadrelor aflate de gardă în ziuafatidică, fiind lesne de observat că asistenta care era obligată să nu se miştede la lângă incubatoare a încercat să-i conducă pe anchetatori pe o pistă falsă,motivând că a fost la toaletă. La asta s-a referit Marius Iacob când a spus căpersonalul medical a dat declaraţii contradictorii.

MărturisireaFlorentinei Cârstea, asistenta de la Terapie Intensivă, potrivit căreia alipsit doar câteva minute cât a fost la baie, este contrazisă de depoziţiilecolegilor ei care o plasează un interval mai mare de timp în alt loc, şi anume,în camera unde se bea şampania. Evident, ea a apelat la un avocat care o învaţăcât de cât să se apere. Asta explică de ce în prima zi când s-a declanşatnebunia nu a putut fi luată la întrebări, motivând că se află în stare de şoc. Răulcare i se făcuse poate fi pus pe seama că deja intrase pe fir cu un apărător.

Pentrucei care au cunoscut-o pe asistenta (are până în 36 de ani) care şi-a abandonatlocul de muncă pentru o banală petrecere, rămâne inexplicabil cum de a uitat debebeluşi?

Foştiiei colegi sunt întorşi pe dos şi spun că este o profesionistă în domeniu, cuaproape 10 ani de experienţă numai în Terapie Intensivă pentru nou-născuţi, slăbuţă,fragilă, extrem de inimoasă şi de sensibilă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-08-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine