2019-12-06 05:46

Legiunile urii

 |  19:12

Robert Veress

Politicianul Crin Antonescu i-a luat mințile istoricului Crin Antonescu. Legea antilegionari (217/2015), adoptată pentru că a vrut senatorul fost lider liberal, este o enormitate generatoare de ură, prin răscolirea resentimentelor amorțite rămase în urma faptelor abominabile din tenebrele istoriei, avându-i ca protagoniști pe legionari/antisemiți și evrei, fie aceștia din urmă comuniști/socialiști sau nu. Nu întrevăd alt efect definitiv al legii dacă va fi să rămână în vigoare (în mod normal, ar trebui invalidată de Curtea Constituțională, atunci când va fi sesizată). Are formulări prea vagi, ambigue și dacă, prin absurd, se vor găsi, la noi, judecători care să pronunțe sentințe de condamnare pentru „încălcarea” respectivelor prevederi, refuz să cred că vor rezista asemenea decizii la CEDO.

Cum era de așteptat, asistăm la o recrudescență a conflictului intelectualilor de dreapta și de stânga. Argumente valide, de-o parte și de alta, sunt amestecate cu exagerări, sofisme și invenții, fără urmă de jenă, de reținere la gândul că cei mai puțin avizați și cerebrali vor fi instigați, vor simți că sunt îndemnați să acționeze „acum, cât nu e prea târziu”. De fapt, chiar asta se urmărește: înregimentarea în legiunile urii.

Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiezel” (pentru studierea Holocaustului din România), cel care este bănuit a fi autorul textului Legii 217, și-a manifestat bucuria pentru victoria în lupta de la distanță (de pe malul ăsta al Styx-ului) cu mari dispăruți precum Nichifor Crainic sau Mircea Vulcănescu. O replică dură, dar la obiect, îi este dată dlui Florian de jurnalista Oana Stănciulescu, aceasta amintind de ce Mircea Vulcănescu este un erou național și că, prin urmare, îndepărtarea statuii sale de pe soclul în care se află, în sectorul 2, ar fi o oroare. Însă „Cotidianul” supralicitează și îl face albie de porci pe directorul Institutului „Elie Wiezel” pentru „vina” că e „fiul odiosului ideolog stalinist Radu Florian”, într-un articol, altfel foarte bine dotat argumentativ împotriva Legii 217, dar care: 1. nu demonstrează defel că Florian-tatăl ar fi fost un „odios ideolog stalinist” și 2. nici nu reușește să îndepărteze suspiciunea că i se face un proces de intenție fiului tocmai pe seama filiației și nu este criticat exclusiv în baza propriilor fapte.

Cu ani în urmă, după ce am citit „Jurnalul” lui Mihail Sebastian, am fost dezamăgit de marele Mircea Eliade. Una este să știi că unul dintre cei mai de seamă scriitori ai României și ai lumii a avut simpatii legionare și alta e să constați, în amănunt, cum s-a comportat în relația cu prietenul său Iosif, cu omul evreu Iosif Hechter, cu scriitorul de valoare Mihail Sebastian. Dar înseamnă asta că Mircea Eliade trebuie îngropat în uitare, scos din istorie? Sau că putem separa omul de scriitorul Mircea Eliade, studiindu-l exclusiv pe al doilea și ignorându-l pe primul?

Cred că trebuie să ne raportăm la fapte și apoi să privim spre autor. Dacă vom proceda astfel și nu invers, vom separa mult mai ușor grâul de neghină, îi vom iubi pe cei mai de seamă dintre noi sau îi vom ignora, în funcție de preferințe, evitând admirația necondiționată și ura viscerală, înțelegând că perfecțiunea e un ideal neatins de vreo ființă umană.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-17Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
13 Aug 2015

MDA.....O LEGE DATA PE MODELUL "INTARATA-I DRACE"....CA SA RADICALIZEZI TABERELE...DE NISTE MAIMUTZOI HANDICAPATI....A ZIS CINEVA,DACA VREI SA SCAPI DE MAIMUTZE,DA LA UNA DINTRE ELE O MITRALIERA...SI LE VA LICHIDA PE TOATE LEGEA NU ESTE ANTI "LEGIONARI" CI ESTE PRO-BOLSEVISM...FACE O CARAPACE DE PROTECTIE TUTUROR BOLSEVICILOR FANATICI,PRINTRE CARE MULTI ERAU EVREI...DECI BOLSEVISMUL ESTE "KUSHERIZAT"...SI HOLOCAUSTUL FACUT DE BOLSEVICI ESTE TOT ASA..."KUSHERIZAT"...ASTEPTAM SI STATUILE LUI ANA PAUKER...TROTZKI....LENIN....MARX....ENGELS..DEJ...ETCETERA.SA VEGHEZE PESTE TOT PRIN ROMANIA,CA UN FEL DE CARIATIDE ALE AKROPOLISULUI BOLSEVISMULUI...SI EVENTUAL O STATUIE SI LUI MAO...BOKASSA...KIM-JONG...ILIESCU-ILICI....TOT INAINTE TAVARISCI...CONSTRUITI IARASI ZIDUL BERLINULUI...LA BUCURESTI...
GEORGE
18 Aug 2015

Domnule Robert. E un articol echilibrat si dupa parerea mea, la care democratic am dreptul, e la obiect.Poate ca ar trebui pus accentul nu numai pe holocaustul evreilor.Ca din spita lor, au fost suficienti care au participat la holocaustul romanilor timp de 50 de ani (vezi Ana Pauker).Ca urmare sa ne ocupam in primul rand de neamul nostru, cu bune sau cu rele, pentru ca la un moment dat, inevitabil, fiecare secunda devine istorie.Este istoria noastra.Compusa din fapte.Faptele sunt rezultatul actiunilor oamenilor.Deci omul si fapta.Iar omul si fapta trebuie raportate la vremurile lor si nu la dorintele unora, mai mult decat trecatori.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray