2019-11-15 00:26

Manipulare cutremurătoare

 |  18:23

Robert Veress

Dacă ai ales să citești acest articol, crezând, după ce ai văzut titlul, că e despre cutremur, te poți considera manipulat.

Am simțit și eu seismul de sâmbătă dimineața, dar, poate și fiindcă locuiesc la etajul doi, într-un bloc de zece etaje, nu m-am neliniștit prea tare. Fiori mult mai reci mi-au dat dezbaterile din societate în jurul cazului „Gigină”. Dacă și atunci când lucrurile sunt clare ca lumina zilei oamenii se lasă buimăciți de snoavele politicienilor și ale țuțărilor din media...

Despre orchestra de cameră (Senat) a PSD interpretând simfonia „Oprea nevinovat” am scris, pe larg, joi, într-o analiză prin care am desființat validitatea tuturor argumentelor invocate de ciracii izmenarului.

Din rațiuni de spațiu și timp, nu m-am putut ocupa de „tabăra cealaltă”, respectiv de PNL. O voi face acum.

Liberalii n-au putut scăpa ocazia de a trage o palmă unui căcat. Fiindcă nu este altceva solicitarea lor de reluare a votului în Senat, pe cazul avizării solicitării DNA de urmărire penală a senatorului Gabriel Oprea, pentru uciderea din culpă a polițistului Bogdan Gigină, formulată cu doar câteva ore înainte de anunțatele proteste din fața Parlamentului. După ce au avut o zi de gândire, „capetele luminate din PNL” au venit cu argumente politice și nu cu temeiuri juridice, ridicându-le o minge la fileu pesediștilor. Solicitarea lor a fost adresată nu președintelui Senatului, ci președintelui PSD, care este deputat! Firește că Liviu Dragnea a zis „de acord!”, că doar nu era să rateze o ocazie de a clama că iubește democrația și Justiția, doar dând din gură!

Pentru refuz, a fost scos la înaintare Ioan Chelaru, vicepreședintele Senatului, acesta susținând că fără o decizie a Curții Constituționale, care să permită reluarea votului, cazul este închis.

Judecătorul Cristi Dănileț este cel care a găsit o breșă în apărarea aparent inexpugnabilă a majorității parlamentare: articolele 12 şi 13 Legea nr. 115/1999 privind răspunderea ministerială (vezi mai jos articolele cu pricina) ar permite reluarea votului doar în baza unei noi solicitări a DNA, fără ca procurorii să vină cu noi probe în susținerea cazului lor. Abia a doua zi, când Oprea își anunța demisia și făcea subiectul caduc, gureșa copreședintă a PNL l-a citat pe Dănileț și a plusat „Nu există nicio normă legală care să împiedice Parlamentul să revoce o hotărâre sau o lege să fie abrogată”. Alina Gorghiu a conchis că acum totul ar ține strict de bunăvoința PSD și a partidelor-satelit.

Dacă juriștii liberali s-ar fi obosit să studieze legislația în materie -asta dacă nu o cunosc, așa cum ar fi de așteptat, totuși-, atunci ar fi invocat din capul locului articolele la care a făcut trimitere Dănileț și i-ar fi forțat pe pesediști să dea un răspuns mai la obiect, eventual să se facă de râs (și de ocară, deopotrivă) în tentativa lor de a fenta legea. Așa, însă, nu au reușit decât să ne facă să conchidem că e una din două: 1. fie sunt de o crasă incompetență și niciunul n-are habar de legi; 2. fie fac jocul PSD, voluntar sau involuntar, poate chiar având impresia că îi fac un deserviciu și câștigă ei, liberalii, puncte electorale.

Oprea nu mai e senator, iar acum se pare că e treaba lui Iohannis să avizeze urmărirea sa penală. E curios ce se va întâmpla în continuare. Dacă DNA va formula o solicitare către Președinție, folosindu-se de același referat pe care l-a înaintat Senatului, avocații lui Oprea vor specula cu certitudine situația, în Justiție.

Concluzia acestor întâmplări, care până și pe Caragiale l-ar fi făcut să hohotească (nu spui dacă de râs sau plâns), este că, după aproape 27 de ani de „democrație”, nu avem nici măcar niște reguli clare (de necontestat) pentru ceva atât de banal precum procedura de urmat în cazul unei hotărâri a unei camere parlamentare ce se dorește a fi confirmată sau infirmată printr-un nou vot. Iar asta este încă o probă elocventă a falimentului actualei clase politice.

Legea nr. 115/1999 privind răspunderea ministerială

Art. 12.

Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor.

Art. 13.

(1) Dezbaterea propunerii de incepere a urmaririi penale in Camera Deputatilor sau in Senat se face pe baza raportului intocmit de o comisie permanenta care, in cadrul competentei sale, a efectuat o ancheta privitoare la activitatea desfasurata de Guvern sau de un minister ori de o comisie speciala de ancheta constituita in acest scop.

(2) Raportul prevazut la alin. (1) se inscrie cu prioritate pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor sau a Senatului, dupa caz.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-09-27Parerea ta...

D-LE VERESS,
25 Sep 2016

cu tot respectul! NU O SĂ PĂȚEASCĂ NIMIC IZMENARUL FIINDCĂ AU FĂCUT PACT CU DIAVOLUL, TOȚI! Apoi, mai e joaca de-a șoarecele (cel ”năpăstuit”) și pisica (DNA sau Parlamentul). Se apără-ntre ei, de zici că-s frați de cruce! Și-au băut sângele reciproc, și și-au jurat în barbă să-și bată joc de-o țară-ntreagă! Simplu!
SANKI
26 Sep 2016

Ce bine mai da alde veres cu pumnu-n kkat !
Doresc sa comentezMAI VECHI...

Manipulare glorioasă Rezultatul alegerilor parlamentare arată că poporul român nu a evoluat deloc în ultimii 26 de ani. Aceeaşi manipulare de la începutul anilor ´90, „nu ne vindem ţara” a funcţionat glorios şi în 2016. Frica de aşa-zişii „ong-işti ai lui Soros”, care ar avea interese mult mai obscure decât penalii români, a fost atât de „patriotică”, încât i-a scos din papuci pe nostalgici, care au dat buzna în secţiile de votare. Tinerii apatici, care nici nu-şi imaginează pericolul la care suntem expuşi, şi-au văzut de ale lor într-un dezinteres superior de enervant. Primul pericol la care suntem expuşi, dacă PSD va face majoritate în Parlament şi va guverna, este cel al izolării ţării, în cel mai fericit caz. Aceeaşi penali, urmăriţi de DNA în miile de dosare aflate sub anchete, vor respira uşuraţi. Vor desfiinţa DNA, ANI şi orice altă instituţie care le va sta în calea afacerilor oneroase pe care vor urma să le facă
11 Dec 2016 |

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray