2020-01-26 02:04

Manipulare. Discriminare. Gândeşte cu capul tău!

 |  20:08

Alin Burtescu

Pe 4 aprilie 1968, Martin Luther King jr, luptător pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din SUA, a fost asasinat în Memphis, statul Tennessee. A doua zi, un elev de clasa a III-a, de la o şcoală din orăşelul Riceville, statul Iowa, îşi întreba dascălul: „L-au împuşcat pe acel rege (king) ieri, de ce l-au împuşcat?”. Profesoara Jane Elliott a găsit o modalitate, pe care ea a numit-o „exerciţiu”, prin care să dea un răspuns.

În săptămâna naţională a frăţiei, Jane Elliott le spune elevilor că trebuie să îi trateze pe ceilalţi cum le-ar plăcea să fie trataţi ei înşişi şi să se poarte cu ceilalţi ca şi cum ar fi fraţii lor. Copiii sunt entuziasmaţi şi par a fi de acord cu aceste reguli de viaţă, într-un Riceville cu aproximativ 1.000 de locuitori, în care nu exista populaţie de culoare. Însă când doamna Jane îi întreabă dacă există cineva în SUA cu care nu ar trebui să se poarte frăţeşte, şcolarii îi nominalizează pe negri şi pe indieni. De ce?, întreabă Elliott. Pentru că sunt de altă culoare, vine prompt răspunsul. Credeţi că ştiţi cum e să fiţi judecaţi după culoarea pielii?, continuă profesoara. Un „da...” timid se aude. Nu, nu cred că ştiţi dacă nu aţi trecut prin situaţia asta... Credeţi că ar fi interesant să judecăm oamenii după culoarea ochilor, cei cu ochi căprui şi cei cu ochi albaştri? Vreţi să încercaţi asta? Copiii, la unison „Daaaaa!”

De aici începe manipularea cu care Jane Elliott vrea să-i înveţe pe copii ce înseamnă discriminarea. Le spune că cei cu ochi albaştri sunt mai inteligenţi şi le sunt superiori celor cu ochi căprui. Îi pune pe elevi în diverse situaţii, în care cei cu ochi albaştri sunt privilegiaţi. A doua zi, profesoara le spune că de fapt cei cu ochi căprui le sunt superiori celor cu ochi albaştri... S-a ajuns inclusiv la bătaie.

„Am privit cum aceşti minunaţi şi prietenoşi copii s-au transformat în nişte nesuferiţi de rasişti, înrăiţi de la vârstă primară, în numai 50 de minute!”, a conchis Elliott.

Totul a fost filmat, iar în 1984, la reuniunea de clasă, Jane Elliott le-a readus aminte elevilor săi de experimentul din copilărie. Videoclipul, integral, subtitrat, poate fi văzut mai jos.

Credeţi dragi cititori că doar copiii pot fi manipulaţi şi trasformaţi în rasişti? Hitler şi maşinăria sa de propagandă a convins foarte mulţi nemţi că sunt rasă superioară. Comuniştii au eliminat elitele şi prin spălare de creier au reuşit să-i facă pe oameni să discrimineze „burghezia”. Nu mai departe de o lună în urmă, în România, cetăţenilor li s-a spus că Iohannis nu este ortodox şi deci trebuie votat Ponta.

De curând am fost la un curs despre egalitatea de şanse. Întrebarea „Ce este expresia «ţigan jegos»?” avea trei variante de răspuns: a) pleonasm, b) stereotip, c) discriminare. Încercuiţi singuri variantele corecte.

Răul poate îmbrăca diverse forme. Discriminarea, inoculată de la o vârstă fragedă poate dăinui generaţii întregi. Copiii profesoarei Jane Elliott nu aveau oameni de culoare în oraş, dar ştiau că trebuie discriminaţi. De unde? Ştiţi răspunsul.

PS: Un grup de cercetători a făcut un experiment. Au pus într-o cuşcă cinci maimuţe şi în mijlocul cuştii o scară, iar deasupra scării un mănunchi de banane. Când o maimuţă se urca să ia banane, oamenii de ştiinţă aruncau o găleată cu apă rece pe cele de jos. După o vreme, când o maimuţă încerca să se caţere, celelalte trăgeau de ea şi o băteau, pentru a nu mai încasa găleata cu apă. După mai mult timp nici o maimuţă nu se mai suia pe scară, în ciuda tentaţiei bananelor.

Atunci cercetătorii au înlocuit o maimuţă. Primul lucru pe care l-a făcut aceasta a fost să se urce pe scară, dar a fost trasă înapoi de celelalte şi bătută. După câteva bătăi nici un membru al noului grup nu se mai urca pe scară. A fost înlocuită o a doua maimuţă şi s-a întâmplat acelaşi lucru. Mai mult, prima maimuţă înlocuită a participat cu entuziasm la bătaia novicelui. O a treia a fost schimbată şi lucrurile s-au repetat. A patra şi în fine a cincea au fost înlocuite.

În final, oamenii de ştiinţă au rămas cu cinci maimuţe care, deşi nu primiseră niciodată o baie cu apă rece, continuau să lovească maimuţele care încercau să ajungă la banane. Dacă ar fi fost posibil ca maimuţele să fie întrebate de ce le băteau pe cele care încercau să se caţere, răspunsul ar fi fost: “Nu ştim. Lucrurile întotdeauna au fost aşa aici…”


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-12-04

GALERIE MEDIA
Parerea ta...

LUPUSE
03 Dec 2014

Din pacate pentru TOATA LUMEA, atat pentru dirijorii oculti cat si pentru masele de maimute hranite de la supermarket finalitatea este drmatica.Din cauza insucesului implemetarii controlului maselor RAZBOAIELE VOR FI DECLANSATE, CONFLICTUL GLOBAL ARDE DEJA ...OARE CINE AVEA DICTONUL.......PRIN CHAOS LA ORDINE?????
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine