2020-07-14 08:51

Memoria vie, dar ignorată, a istoriei noastre de la Valea Uzului

 |  12:46
Memoria vie, dar ignorată, a istoriei noastre de la Valea Uzului

Scandalul cimitirului de la Valea Uzului este departe de a fi încheiat, asta și din cauza unor lideri UDMR care vor să demonstreze maghiarilor din zonă că le pasă de ei, chiar dacă, de ani buni, ei doar taie frunză la câini, iar, din când în când, mai pun gaz pe foc.

Ultimul demers al liderilor UDMR de a se legitima în fața etnicilor maghiari a fost ruperea protocolului cu PSD și ALDE, pe fondul scandalului legat de cimitirul militar din Valea Uzului. Oficialitățile din Dărmănești-Bacău, susțin că cimitirul este în administrarea lor și aici ar fi înmormântați și români. În schimb, oficialitătile din comuna Sânmartin-Harghita, afirmă că acest cimitir se află pe teritoriul lor și în el s-ar află doar militarii îngropați de armata ungară. Istoria cimitirului de la Valea Uzului este cu totul alta decât cea trâmbițează anumiți lideri UDMR și a început în anii Primului Război Mondial, mai exact între octombrie 1916 și martie 1917, când în această zonă s-a desfășurat un război de tranșee și atunci au murit unguri, austrieci, români, sârbi, germani și ruși. Ulterior, ca urmare acestui război, autoritățile austro-ungare au înființat un cimitir pentru cei 350 de militari maghiari care au murit în luptele purtate în această zonă. După terminarea războiului și reîntregirea României, cimitirul a fost preluat și îngrijit de autoritățile române. Mai târziu, în perioada 1926-1927, Societatea Cultul Eroilor, ale cărei tradiții sunt continuate astăzi de către Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria", a amenajat la Valea Uzului un cimitir internațional, în care, împreună cu parcelele existente, au fost reînhumați cu onorurile cuvenite, militari de diferite naționalități căzuți în luptele din acea zonă. În total, cimitirul număra la acea dată 149 de eroi români și 1.155 străini (794 de unguri, 108 germani, 4 ruși, 3 sârbi, 2 austrieci, 2 italieni și 242 neidentificați). Mai mult, s-a construit chiar și o capelă pentru oficierea slujbelor religioase, iar poarta de acces păstrează însemnele Societății Cultul Eroilor.

Decenii întregi, cimitirul nu a suferit deteriorări și nici profanări, până în anul 1994! Sub pretextul reamenajării și reabilitării cimitirului, trimișii primăriei din Sânmartin au scos crucile de lemn de la căpătâiul militarilor români, ruși, germani, italieni, sârbi și austrieci. De asemenea, unele cruci au fost scoase ca fiind putregăite și îngrămădite la rădăcina unui brad, iar altele au fost arse în rugul aprins într-un șanț din afara cimitirului. Mai mult, tot în acea perioadă a fost doborât la pământ și distrus obeliscul „Glorie eroilor români”, ridicat de Ministerul Apărării Naționale în anul 1985.  Dar, locul nu a rămas insă gol, iar pe acel amplasament a fost instalat un alt monument, cu inscripția: „Închinat eroilor maghiari care au murit pentru patria lor milenară”. Tot de atunci, intrarea în cimitir se face pe o poartă tipic secuiască, iar finanțarea lucrărilor a fost asigurată cu fonduri ale comunității locale și de la Ministerul Apărării din Ungaria! Toate acestea s-au petrecut sub ochii indulgenți ai guvernelor care s-au succedat la guvernare, dar care, ca să nu îi supere pe liderii UDMR, au închis ochii în fața transformării unui cimitir internațional, unde erau îngropati și 149 de eroi români, într-un cimitir al eroilor maghiari. Incredibil, cutremurător și condamnabil!

Totul s-a făcut în disprețul eroilor, al legilor României și al legilor internaționale privind protejarea operațională a comemorărilor de război. Degeaba Asociația Națională Cultul Eroilor "Regina Maria" a semnalat, la momentul respectiv, atât Guvernului, cât și Parlamentului României, despre acest caz de devastare și maghiarizare a unui cimitir internațional, pentru că acest act revoltător la adresa eroilor nu a avut absolut niciun ecou, ani și ani. Abia în 2018, într-o acțiune finanțată de Ministerul Apărării Naționale din România și de bugetul local al orașului Dărmănesti, județul Bacău, s-au demarat lucrările de reamenajare a unei parcele rezervate eroilor români, ridicându-se 52 de cruci și un monument de granit. Dar acest gest de recunoaștere simbolică a eroismului militarilor români a deranjat orgoliul liderilor UDMR, iar faptul că nici până azi cei care au acoperit cele 52 de cruci cu saci de gunoi n-au fost trași la răspundere, deși se știe cine sunt, demonstrează că autoritățile române, în frunte cu premierul Viorica Dăncilă și ministrul de Interne Carmen Dan, au întors spatele celor care s-au jertfit pentru neam și țară. Însă, cam așa se întâmplă atunci când se ignoră cu bună știință că eroii sunt memoria vie a istoriei noastre! Trist, revoltător, dar adevărat!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-07-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz