2020-07-04 15:41

Muşchetari în vremea pandemiei de COVID

 |  21:37
Muşchetari în vremea pandemiei de COVID

Modul cum este condus Ministerul Afacerilor Interne de către Marcel Vela, în această perioadă a epidemiei de COVID-19, ne aminteşte de romanul lui Alexandre Dumas tatăl – „Cei trei muşchetari”, publicat în revista „Le Siècle”, între martie și iulie 1844.

Numai că, acum, rolul tânărul gascon din Tarbes - D'Artagnan, venit la Paris pentru a deveni muşchetarul regelui, este jucat de către Marcel Vela. Sătul de aerul prăfuit al Caransebeşului, Vela ajunge în Capitală, în 2016, ca senator PNL, iar prin instalarea cabinetului Orban, devine ministru de Interne. Asemeni lui D'Artagnan, sosirea lui Vela ca ministru nu îi conferea fostului primar de la Caransebeş şi aura de „muşchetar” al Internelor. Dar prin declanşarea stării de urgenţă, Vela a devenit una din „vedetele” coronavirus. Dar, ca să aibă succesul lui D'Artagnan, Vela avea nevoie de sprijinul altor trei muşchetari vestiţi, nedespărțiții Athos, Porthos și Aramis. Astfel, rolurile celor trei muşchetari ai lui D'Artagnan-Vela, din romanul lui Dumas, este luat în această perioadă a epidemiei de coronavirus de către Raed Arafat, Bogdan Despescu şi Traian Berbeceanu. Cei trei muşchetari ai lui Vela-D'Artagnan, adică Athos-Arafat, Porthos-Despescu şi Aramis-Berbeceanu, au ajuns stăpânii inelelor la Interne, dar și ai întregii ţări, pe durata stării de urgenţă. Poliţiştii struniţi de Porthos-Despescu au dat amenzi într-o veselie, fapt pentru care România a ajuns vedeta presei internaţionale. Vela-D'Artagnan „binecuvântează” plecarea românilor în Germania, la cules de sparanghel, după ce prietenul său Flutur transformase Suceava în noul Bergamo al României. Athos-Arafat ne-a anunţat la începutul epidemiei că „nu este nevoie de mască medicală ca să vă protejaţi”. Iar Aramis-Berbeceanu ne spunea că starea de urgenţă are menirea de a ajuta populaţia, de a vă proteja sănătatea, de a salva vieţi în cele din urmă”. 

La sfârşitul stării de urgenţă, Vela-D'Artagnan trâmbiţa: „Aş dori să mulţumesc compatrioților din județul Suceava pentru efortul, dăruirea și implicarea din această perioadă. Prin tot ceea ce au făcut au avut grijă de sănătatea celor dragi și au protejat pe ceilalți cetățeni din zonele limitrofe și din toată țară. Sunteți eroii noștri, sunteți niște învingători și pentru toate acestea vă mulțumesc din suflet dvs, medicilor care au luptat în prima linie, colegilor din MAI, prefectului și președintelui consiliului județean, cât și tuturor instuţiilor implicate în acest efort titanic".

 Adică îi mulţumeşte şi lui Flutur! Curat, murdar Vela- D'Artagnan! Dar, nici cei trei muşchetari ai săi nu au fost mai prejos, atunci când a venit ora bilanţului. Ca şi cum nici usturoi n-a mâncat şi nici gura nu îi miroase, Athos- Arafat ne anunţa că „de la 15 mai 2020, în spațiile comerciale, închise, mijloace de transport, masca devine obligatorie, nasul și gura să fie acoperite”. Curat, murdar Athos-Arafat! Vine şi Porthos-Despescu, spăşit ca un miel la Paşte, după ce peste 300.000 de români au fost amendaţi, şi ne luminează: „Scopul nostru nu a fost de a da amenzi, ci de a preveni. Cetățenii trebuie acorde aceeași manieră de respect față de lege. Un număr mic de cetățeni nu a respectat legea”.

Adică, 300.000 de oameni e nu număr mic, şi de aceea s-au dat amenzi de peste 100.000.000 de euro!? Curat-murdar Porthos-Despescu! Hop şi Aramis-Berbeceanu care ne spune că „la violenţe trebuie răspuns cu violenţă. Proporţional”.

Prin „Cei trei mușchetari”, Dumas a creat un roman de aventuri de succes. Acum, Orban, prin Vela-D'Artagnan şi cei trei muşchetari Athos-Arafat, Porthos-Despescu şi Aramis-Berbeceanu, a căutat să-i demonstreze lui Klaus Iohannis că încearcă să fie stăpânul inelelor şi al sparanghelului, pe durata epidemiei de COVID-19. Rămâne de văzut ce succes va avea la români romanul tragi-comic scris în această perioadă de Orban şi muşchetarii săi... 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz