2020-01-24 06:23

NATO, revenirea la origini

 |  19:34

Eduard Ivaşcu

Conflictele militare care au apărut în ultima vreme precum ciupercile după ploaie par să fi luat NATO prin surprindere, reacţiile organizaţiei fiind de multe ori întârziate şi trădând o oarecare indecizie. Siria, Irak, Ucraina, şicanele dintre China şi vecinii săi din Asia sunt tot atâtea teste pentru cea mai puternică organizaţie a lumii. Iar toţi cei interesaţi privesc, analizează orice ezitare şi trag concluziile care se impun.

Deceniile de pace au mai slăbit din vigilenţa cerberului transatlantic, care pare să accepte cu greu că ar putea fi necesară o reîntoarcere la logica războiului rece şi la principiul fundamental care a asigurat întotdeauna supremaţia NATO: descurajarea.

În acest context, peste mai puţin de zece zile, în Ţara Galilor, statele NATO se reunesc pentru summitul bianual, probabil cea mai importantă asemenea reuniune din ultimele decenii.

Evident, Ucraina va ţine capul de afiş, în condiţiile în care Rusia, după ce şi-a îndeplinit fluierând obiectivul de a alipi Crimeea, dă semne tot mai clare că nu are de gând să renunţe la capul de pod stabilit în jurul Doneţk-ului. Novorossiya, cum a fost botezată enclava prorusă din estul Ucrainei, după numele fostei regiuni ţariste care îngloba teritoriile de la nord de Marea Neagră, este un experiment geopolitic menit să testeze limitele răbdării comunităţii internaţionale.

Moscova a perfecţionat, în ultimele două decenii, teoria conflictelor îngheţate şi încearcă acum, pas cu pas, să legitimeze puzderia de enclave proruse create în zona Mării Negre.

Profitând de atitudinea relaxată a NATO, care nu îşi simţea interesele vitale ameninţate, Putin s-a asigurat că Rusia are câte un „cui al lui Pepelea” în fiecare stat fost sovietic din bazinul Mării Negre. Transnistria, Crimeea, Doneţk, Abhazia, Osetia de Sud sunt pilonii care susţin agenda geopolitică a Rusiei, inclusiv componenta ei energetică.

Chiar dacă mai târziu, NATO pare să fi înţeles că Rusia a avut tot timpul un plan, iar dacă nu manifestă fermitate, planul va „ţinti” şi dincolo de Ucraina.

Înainte de a ajunge la summitul din Ţara Galilor, preşedintele Obama va face, săptămâna viitoare, o vizită în Estonia, una dintre cele trei ţări baltice. Este, în mod evident, un mesaj adresat Rusiei, şi anume acela că NATO este gata să se întoarcă la rolul său primordial: protejarea şi apărarea membrilor săi.

Şi ce loc mai bun pentru a transmite acest mesaj decât statele baltice, ţări cu armate simbolice, fără o valoare geostrategică ridicată şi care nu au practic nici o şansă în cazul unui atac-surpriză al Rusiei. Este locul perfect în care Obama şi NATO pot arăta că, măcar acum, îşi iau obligaţiile în serios.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-27Parerea ta...

CAT ADEVAR
25 Aug 2014

in afirmatia "Şi ce loc mai bun pentru a transmite acest mesaj decât statele baltice, ţări cu armate simbolice, fără o valoare geostrategică ridicată şi care nu au practic nici o şansă în cazul unui atac-surpriză al Rusiei." JOS PALARIA!
CROCODILUL FLAMAND
26 Aug 2014

Pai NATO trebuie sa se hotarasca ce vrea sa fie-organizatie de aparare ptr membrii ei sau bodyguard pentru bancherii plecati la furat resursele naturale peste tot pe planeta Nu merge si una si alta ori esti politist ori mercenar la caravana hotilor Asta se intampla din cauza lui Zbigniew Brzezinski un cleptoman-nebun ajuns sef la NATO(si nu e singurul,mai sunt si altii ca el)
PT.LACOSTE!
27 Aug 2014

:)))))
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray