2020-08-07 01:41

Neamțul și celălalt

 |  21:13

Eduard Ivaşcu

Complet previzibil în structura sa de neamț, Iohannis a dovedit că poate fi și imprevizibil, pe acest final de campanie electorală.

A intrat inopinat și complet nepregătit în prima dezbatere electorală, dar, surprinzător pentru mulți, a reușit să recupereze handicapul în cea de a doua confruntare cu Victor Ponta.

A ales, pe criterii numai de el știute, la ce televiziuni să meargă și ce oferte să refuze, lăsând, se pare, în ofsaid chiar și propriul staff de campanie. Dacă a dovedit fler sau s-a înșelat, vom afla duminică, însă prestația sa de „finalist” la prezidențiale va rămâne în istoria electorală drept una complet atipică.

Vorba rară, stilul bolovănos, absența oricărui talent oratoric și doar vagi urme de carismă îl fac pe primarul de Sibiu un candidat improbabil pentru „sângeroasa” competiție prezidențială.

Și totuși, tocmai această banalitate politică a candidatului Iohannis pare să fie, oricât ar părea de puțin plauzibil, punctul său forte.

Faptul că face mai mult decât vorbește, că este obsedat de respectarea nemțească a regulilor, că nu deschide gura atunci când nu are nimic de spus și că nu promite orice pentru a se cocoța pe un scaun valorează mai mult în ochii alegătorilor decât apartenența sa la dreapta politică românească.

Sibiul este cea mai bună carte de vizită pentru Iohannis, iar pentru cine a vizitat orașul, orice explicație suplimentară este chiar de prisos.

Ce îi lipsește însă lui Iohannis este anvergura. Ca primar, este respectat în Sibiu și în Transilvania, însă este greu „vandabil” de partea asta a Carpaților, unde imaginea primarului este cu totul alta, mult mai ancorată în „meandrele concretului”.

Ca politician, lipsa de anvergură a lui Iohannis a fost evidentă în confruntările cu Victor Ponta. Omul reacționează greu, nu fructifică erorile adversarului, are idei bune, dar puține, iar imaginea sa despre atribuțiile și menirea unui șef de stat este aproape didactică, teoretic corecta, dar fără mare acoperire în realitatea de la noi.

Dacă despre Ponta se poate spune că este un politician tânăr, dar care are în spate un sistem îmbătrânit în rele, despre Iohannis nu se poate spune nici unul dintre aceste lucruri.

Abia poate fi numit politician, nu are mare lucru în spate și nici măcar așa tânăr nu mai este.

Paradoxal însă, dintre cei doi, Iohannis este cel care are potențial, pentru că este un „produs” nou, în timp ce Ponta, în ciuda tinereții, și-a subminat singur capacitatea de a mai „produce”ceva pe scena politică, prin faptul că s-a mulțumit doar să preia, pe nemestecate, „bagajul” toxic adunat de Iliescu și Năstase, idolii săi politici.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-11-17Parerea ta...

BINE MARCAT :)
13 Noi 2014

Viziunea Dvs.imi aduce aminte de ceea ce-a spus jurnalistul Cristoiu " Ponta va pierde, fiindca el deja A ARS...si-a consumat bateria, timpii alocati unei deveniri treptate, chiar daca este tanar! A fost catapultat din TSD din ce in ce mai sus, avand MOSTENIRE GREA (in psd!); a fost chemat sa indeplineasca un rol, dar il joaca de prea mult timp si prea des! 'Greseala'lui dar si-a partidului din care face parte, este ca NU S-A REINVENTAT! N-am mai avut nimic de spus, din ceea ce stie/stia toata lumea;
ACUMA ACUZA
13 Noi 2014

pe Neamt de o eventuala scindare de hotare, aruncand (vezi, Doamne…) ultima nucleara menita sa-l puna-n fund pe ACL-st, durandu-i pe ei undeva de pamantul romanesc mai intai pustiit, apoi vandut bucata cu bucata, despadurit de penalii din propriul partid si, cate si mai cate! Este normal ca Neamtu' sa trezeasca pentru inceput macar - curiozitati! Pana la a fi perceput ca un ‘lucru’ malefic, generand si generalizand animozitatie…deocamdata reprezinta ceva nou, fiindca nu intra in niciuna din tipologiile politice alaturi de care le-am si invatat din ’80 incoace!
P.S.
13 Noi 2014

Sa nu uitam ca toate ‘conventiile’ din care face parte si Neamtu’ cum s-au numitara ele de-a lungul vremii, au fost percepute ca pansament la cap pt.romani, din pricina politicii strambe, psd-ste! Sa ne reamintim totusi cum au revenit apoi in forta, pesedeii LA PUTERE – din pricina de dezamagire profunda din partea ‘conventiilor’, da?!
P.P.S.
13 Noi 2014

“Cine nu invata din Istorie, risca s-o repete”
CONTRABASISTU
14 Noi 2014

vreti sa traiti ca pana acum votati W.PONTA.vreti schimbarea sistemului ticalosit folosit de BADARAN si MINCINOS votati K.W.JOHANNIS!
CONTRAPONTISTUL
14 Noi 2014

PAS de-aici cu VV Ponta! Nici cu Johannis nu stiu cum va fi, dar este o pata mai mica si de alta factura decat vesnicul VV intrepatruns, care miroase (el, si-al sau partid in care refuza sa faca curatenie) - a cel mai infect WC al politicii post-decembriste, romanesti! Nici ailalti nu sunt sfinti, dar majoritarii, (cacanari, basinosi, infractori), la PSD isi traiesc bine si frumos...viata, imputindu-o pe-a mea, pe-a noastra...
FRAIERUL
16 Noi 2014

Singura problema ar fi ca neamtul nu spus mai nimic:)...in toate aparitiile televizate a spus ca o sa faca si o sa dreaga, insa nu a oferit nici macar o singura solutie concreta cu ce si-ar dori ori ar putea sa faca, in afara de lozinci electorale. Parerea mea este ca omul e pe langa problema, fiind total nepregatit, asta ca sa nu spun PENIBIL !... Victor Ponta, personal nu-mi place; este adevarat ca are in spate un partid mare, dar si cu multe probleme; procentual numarul coruptilor pare a fi egal la fiecare partid in parte, raportat la numarul membrilor; Daca ne uitam si in spatele "neamtului" vedem tot PDL-ul, care nu e cu nimic mai bun ca PSD -ul. Deci monser, eu cu cine votez? ... Ce alegem intre un tanar care si-a facu temele destul de bine, dar care are in spate oameni controversati si un nepregatit care are in carca PDL-ul, cu oameni la fel de controversati ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz