2020-02-21 18:18

Nu maternitatea a omorât bebeluşii, ci erorile umane

 |  19:20
Nu maternitatea a omorât bebeluşii, ci erorile umane

În povestea de la Maternitatea Giuleştia existat un lanţ de elemente care au făcut posibilă producerea catastrofei,unice în lume, după cum spun anchetatorii. Doar în India a mai avut loc oasemenea ucidere în masă, însă a fost cauzată de o defecţiune a unuia dintreaparate. Factorii de mediu, Florentina Cârstea, instalaţia improvizată şipermanenţa de la Terapie Intensivă asigurată doar de o asistentă, au acţionatsimultan, în acelaşi interval (extrem de scurt) de timp, ducând la moarteacelor 5 bebeluşi şi agravării stării de sănătate a celorlalţi 6. După cum auaflat colegii noştri, de la ziarul „Puterea”, anchetatorii au obţinut informaţiide la Institutul Meteo şi au aflat că începând cu 13 august şi până pe 16, ziuacritică, în Bucureşti temperatura a fost de 40 de grade Celsius. Pe 16 august,canicula a fost atât de mare, încât aparatul de aer condiţionat montat însalonul de la Terapie Intensivă nu reuşea să coboare temperatura sub plus 35 degrade Celsius.

Oamenii se tem ca nu cumva asistenta sărămână acarul Păun. Nu credem, fiindcă se aşteaptă şi alte expertize (care vorveni peste două săptămâni), în funcţie de rezultatul lor se va proceda şi laalte inculpări. Prima culpă dovedită este cea a Florentinei Cârstea. Cu toate căexistă un ordin al ministrului sănătăţii potrivit căruia, o asistentă revine la2 bebeluşi, în reanimarea Maternităţii Giuleşti, permanenţa era asigurată, de regulă,de două asistente. Avocata asistentei arestate spune că cealaltă colegă eraplecată în concediu.

La Maternitatea Giuleşti erau 4saloane de nou-născuţi: Cezariene, Normoponderali şi Terapie Intensivă, acestease aflau la etajul 2, şi de Prematuri, la parter. Cei mai sensibili, cu afecţiunişi născuţi prematur erau cei de la Terapie Intensivă.

Asistenta a intrat în tură, luni, 16august, la ora 7.00 şi urma să plece acasă, seara, la ora 19.00. Din vizionareaimaginilor surprinse pe camerele de supraveghere a rezultat că ea a părăsitsalonul de mai multe ori, ieşirile fiind mai dese, după ora 15.00. Ultimaescapadă a fost şi cea care a durat mai mult (12 minute), deoarece colega de lasalonul de cezariene o rugase să-i ţină locul puţin. Practic, când a luat focsalonul de la terapie intensivă, asistenta era în salonul alăturat, aflat la odistanţă de 3 metri.

Judecătorii, în motivarea lor, factrimitere şi la declaraţiile contradictorii pe care le-a dat Florentina Cârsteape parcursul anchetei. În prima, ea a spus că a fost doar la toaletă şi abiamarţi, când a fost reaudiată, a recunoscut că de fapt a ţinut locul uneicolege. Dar nu credem că pentru acest motiv a fost arestată, ci pentru că aumurit 5 bebeluşi.

Incendiul s-a desfăşurat în douăetape, mai întâi a ieşit fumul, apoi a ars mocnit, pentru ca în final să seaprindă flacăra. Salonul a luat foc spre sfârşitul pauzei de 12 minute pe careşi-a permis-o asistenta. Dacă ar fi fost doar la toaletă şi s-ar fi întors însalon, ar fi putut să observe primele semne ale incendiului. Abia din minutul 8şi până spre al 12-lea s-a creat toată nebunia.

Doctoriţa de gardă a simţit fumul şi aalertat Serviciul de Intervenţie 112. Sunt voci care cer şi arestarea ei, însăea nu avea în atribuţii prevăzut să stea în saloane. Medicul de gardă avea subsupraveghere 4 saloane şi le vizita numai când era chemat de asistentă.Procurorii verifică şi dacă s-au respectat prevederile Codului Muncii referitorla numărul de cadre sanitare care trebuiau să asigure permanenţa în salonulmorţii. Procurorul Marius Iacob a anunţat ieri că a început urmărirea penalăîmpotriva Maternităţii Giuleşti. O persoană juridică poate răspunde pentrucomiterea unor infracţiuni economice. Spitalul poate fi parte responsabilăcivilmente în proces împreună cu autorii faptei, care să despăgubeascăfamiliile îndoliate pentru pierderile suferite. Or, o persoană juridică nupoate fi acuzată de infracţiuni contra vieţii. Bebeluşii nu au fost omorâţi declădirea Maternităţii Giuleşti, ci de o sumă de erori umane produse, cei drept,în acel spital. Procurorul a lăsat să se înţeleagă că se poate desfiinţaMaternitatea Giuleşti. E ca şi cum, dacă se prăbuşeşte un avion al Airbus,anchetatorii ar cere desfiinţarea companiei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-10-17Parerea ta...

SANDOKAN
26 Aug 2010

Asistenta trebuie pedepsita, este evident vinovata - e singura metoda de a reduce probabilitatea unui eveniment similar in viitor. Eu ma intreb cum de soferii aia asasini cu masini puternice, care omoara oameni pe strada nu din "neglijenta criminala" ci cu buna stiinta, pot sa scape asa repede.
GHITA
26 Aug 2010

DACA ASISTENTA ERA IN PAUZA DE MASA? PAU SI SOFERII DUPA CE CONDUC 4 ORE URMEAZA O PAUZA DE ODIHNA.,NU?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine