2020-08-04 21:01

Ochii pe America

 |  16:06

Eduard Ivaşcu

Alegerile din Statele Unite au intrat acum în linie dreaptă, după ce convențiile celor două mari partide, Democrat și Republican, și-au desemnat oficial candidații. Hillary Clinton și Donald Trump sunt singurii rămași în cursa pentru a deveni cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite.

Până pe 8 noiembrie, data alegerilor, mai sunt ceva mai mult de trei luni însă, în acest moment, la puțin timp după încheierea convenției democraților, Hillary Clinton are un avantaj de 6 procente în fața lui Trump, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos. Un start bun pentru prima femeie nominalizată vreodată la alegerile prezidențiale de către unul din cele două mari partide.

Miliardarul Trump, probabil cel mai controversat candidat la președinția SUA, din istoria recentă, nu s-a jenat nici până acum să atace suburban și să răspundă virulent chiar și celei mai inofensive critici, însă se pare că acum, probabil și în lumina rezultatelor sondajului, este pregătit să treacă la un nivel superior.

"No more Mr. Nice Guy!", le-a spus Trump, zilele trecute, suporterilor adunați la un miting electoral în Colorado, în timp ce aceștia strigau de zor un slogan popular și pe la noi. Ceva care se termină cu mobilizatorul îndemn “…la pușcărie!”.

Motivul: modul în care Hillary Clinton s-a ocupat de politica externă în mandatul său de secretar de stat și faptul că a folosit un server de e-mail privat pe timpul cât s-a aflat în funcție. Știu, motivele par hilare, privite de malul Dâmboviței, însă lucrează și ei cu ce au la îndemână.

Oricum, tonul a fost dat și, în ultimele trei luni de campanie, se anunță o bătălie cruntă, care va fi purtată deseori pe un ton suburban.

Hillary pare decisă să câștige, iar Trump nu arată ca unul care știe să piardă, așa încât orice este posibil. Până la urmă, americanii vor avea de ales între un om al sistemului, previzibil și cu o experiență de zeci de ani la vârful politicii și un outsider miliardar, imprevizibil și cu o gură bogată, prea puțin interesat să păstreze aparențele și să menajeze susceptibilitățile altora.

Așa încât, în timp ce americanii își iau popcorn-ul și se pregătesc să se așeze în fața televizoarelor, restul lumii începe să își facă griji și să se întrebe dacă nu cumva ne îndreptăm spre ceea ce unii numesc deja “furtuna perfectă”: Brexit, Trump, Le Pen…


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-08-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz