2020-08-10 19:21

Ombilicul gripat al Ununii Europene

 |  11:00
Ombilicul gripat al Ununii Europene

Intrarea în noul an a adus și o premieră pentru țara noastră: timp de șase luni, România va deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Practic, de la 1 ianuare 2019, România a devenit, în scripte, un jucător de top în `meciurile` cu statele Uniunii Europene. Dar, din păcate, în realitatea, am demonstrat că n-am fost în stare să pregătim cum trebuie acest meci european care durează șase luni.

De ce? Din cauza amatorismului, prostiei și a gândirii retrograde, fără nicio viziune, a întregii clase politice românești, care a fost preocupată doar de scandaluri, intrigi și aranjamente personale și de grup. Faptul că actuali guvernanții, adică Alianța PSD-ALDE, guvernează după după modelul „bara din faţă” se poate vedea în cele trei programe de guvernare din ultimii doi ani publicate în Monitorul Oficial, unde nu s-a menționat nici măcar un cuvânt despre faptul că România va prelua de 1 ianuarie 2019 președinția Consiliului Uniunii Europene. O dovadă clară a faptului că guvernarea PSD-ALDE n-a înțeles ce înseamnă să fi arbitru în Liga Campionilor a fost prezentarea în Parlament a formei finale a programului președinției rotative abia pe 12 decembrie 2018. Ori acest program trebuia adoptat și însușit atât de Guvern și Parlament, dar și de președintele Klaus Iohannis, cel târziu până la 1 iulie 2018. Practic, de la 1 iulie 2018, trebuia să ]nceapă jocul negocierilor României cu ţările membre ale Uniunii Europene și oficialii europeni. Ori, premierul de la Teleorman impus de Dragnea, Vasilica Viorica Dăncilă, n-a fost în stare să prezinte prioritățile țării noastre în acest mandat de șase luni. De fapt, obiectivele României sunt obiectivele Uniunii Europene: politica de coeziune, securitatea, UE-jucător global și valorile europene. Acestea sunt practic cele patru priorităti. Dar, Liviu Dragnea, prin schimbarea premierilor ca pe cureaua de la ceas și a miniștrilor mai ceva ca pe șosete, a demonstrat că n-a înțeles ce înseamnă să fi jucător de top în meciurile cu statele Uniunii Europene. Adică tocmai când se împarte bugetul UE pentru perioada 2020-2027, se stabilesc comisarii europeni pentru următorii cinci ani și se „împrăştie” banii care erau destinați Marii Britanii, ca urmare a Brexit-ului.

Însă, din păcate, ce nu avem noi și nu am fost în stare să punem pe masa oficialilor europenni este un proiect-semnătură prin care să se identifice România. De exemplu, Bulgaria a avut un asemenea proiect, denumit „Balcanii de Vest”, numai că la acest proiect-semnătură vecinii noștri bulgări au lucrat cu mult timp înainte de a prelua președinția Consiliului UE. Ca atare, ei au reușit să determine Comisia Europeană să se angajeze în acest proiect, iar în timpul președinției Bulgariei Comisia Europeană a ieșit, într-adevăr, nu numai cu o declarație, ci a repus pe tapet candidatura țărilor din Balcanii de Vest și progresele care trebuie făcute în această direcție.

Un mare handicap pentru țara noastră este numărul de luni în care România poate să acționeze la președinția Consiliului UE. Practic, România poate să acționeze efectiv doar până la finalul lunii aprilie, pentru că Parlamentul European își încetează activitatea în luna mai. De aceea nu mai pot avea loc negocieri tripartite pentru finalizarea unor dosare, iar în iunie nu este nicio sesiune a Parlamentului ci vor fi numai întâlniri la nivelul grupurilor politice, eventual ceva comisii. Succesul oricărei președinții se reflectă în numărul de dosare finalizate, adică publicate în Monitorul Oficial al UE, fie că regulamente, fie ca directive. Dar, deocamdată, primele reacții media după preluarea de țara noastră a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene sunt devastatoare, în special la adresa lui Liviu Dragnea. Financial Times a titrat „Un infractor preia din umbră conducerea UE”, iar cel mai mare ziar elvețian - Neue Zurcher Zeitung - „Guvernul corupților prezidează Consiliul UE”. E destul de jenant, dar asta-i realitatea!  Rămâne de văzut cum vor prezida ședințele Consiliului Uniunii Europene marionetele lui Dragnea, adică Viorica Vasilica Dăncilă și miniștrii români, dar și cum vor putea să determine adoptarea unor poziții de consens la nivelul statelor membre și totodată pentru a se progresa cu anumite dosare. Însă, un lucru este cert: e greu să te iei la întrecere cu vulturii, când zbori pe curcani!   


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-01-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz