2020-02-18 03:30

Orbanizarea statisticii

 |  11:18
Orbanizarea statisticii

Cabinetul Dăncilă a adoptat, recent, o hotărâre privind trecerea Institutulul Național de Statistică (INS) din ”subordinea Guvernului și în coordonarea secretarului general al Guvernului” în ”subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului”.

Opoziția, în special liberalii, au susținut că acest transfer de autoritate nu este altceva decât o mișcare pentru controlul politic total al statisticii. Iar ultimele statistici oficiale, cele privind salariile reduse, n-au fost bine digerate de liderii PSD. De altfel, măsura este cuprinsă în prevederile OUG 1/2017, care stipulează că printre instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale a căror activitate este coordonată de prim-ministru se află și Institutul Național de Statistică, ceea ce demonstrează că PSD a dorit de mai mult timp subordonarea politică a INS, prin premier.

Umoristul american Evan Esar susținea că “Statistica este singură știință conform căreia, folosind aceleași mijloace, mai mulți experți ajung la concluzii diferite”, fapt pentru care controlul datelor statistice a devenit o miză uriașa pentru cei aflați la guvernare, mai ales că anul viitor vor avea loc alegeri europarlamentare și prezidențiale. Nu degeaba se spune că statisticile sunt precum costumele de baie: îți arată ce știe toată lumea și îți ascund exact ceea ce ai fi vrut să afli. Prin acest transfer de subordonare și coordonare, alianța PSD- ALDE va pune o presiune mai mare pe conducerea centrală a INS, dar și pe directorii din teritoriu, ca să întârzie publicare unor date care îi deranjează pe cei aflați la guvernare. În schimb, singurul lucru cert care rezultă din această schimbare este că salariile celor care lucrează la INS au scăzut, atât la centru, dar mai ales structurile din teritoriu. De ce PSD nu a trecut INS sub controlul Parlamentului, sau al Academiei Române, ca astfel să se elimine, cât de cât, controlul politic direct asupra datelor statistice? Pentru că putem, așa cum a spus Codrin Ștefănescu! Și Dragnea a vrut, Grindeanu s-a conformat cu acea ordonanță de anul trecut, iar acum, Dăncilă a hotărât ce a vrut …Dragnea. Întâmplător sau nu, și în Ungaria statistica este sub control premierului Viktor Orban, cea ce alimentează idea că Liviu Dragnea a dorit acest lucru de mai mult timp. Practic, prin această mutare a INS s-a ajuns la vorbele lui Winston Churchill: “Singurele statistici pe care te poți bază sunt cele pe care le-ai falsificat tu singur”, dar totuși statistica este ştiinţa obţinerii faptelor incerte din date sigure!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-04-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine