2020-08-11 17:04

PDL a trădat UDMR. Echivalează cu harakiri

 |  20:19
PDL a trădat UDMR. Echivalează cu harakiri

Ieri,Curtea Constituţională a decis ca Legea educaţiei asumată de Guvern în 28octombrie să se întoarcă în Senat pentru dezbatere. Că PDL şi UDMR au negociatmoţiunea pe asumarea acestei legi, o ştie toată lumea.

Când s-aanunţat decizia Curţii, foştii miniştrii ai învăţământului, EcaterinaAndronescu şi Mihai Hărdău, au aplaudat frenetic. Andronescu, senatorul PSD, erafiresc să-şi exprime bucuria, de altfel social-democraţii au depus săptămânatrecută o moţiune după asumarea Legii educaţiei. Pentru Mihai Hărdău, senatorPDL, gestul este total inexplicabil. Entuziasmul său nu avea nici o legătură cupoziţia partidului de guvernământ şi, totuşi, s-a exteriorizat ostentativ. Dece?

Ce ar fitrebuit să înţelegem din această manifestare? Că face notă discordantă cupartidul său, că orice democrat-liberal se poate exprima liber, în moddemocratic?

Votul judecătorilorCurţii a fost de 5 la 4. Se ştie că 5 sunt ai Puterii (unul susţinut de UDMR) şi4 ai Opoziţiei. Dacă aceste calcule se păstrau, legea trebuia să treacă. Totuşi,cineva de la PDL a trădat. Sau, mai degrabă, a fost o directivă pe linie PDLpentru ca această lege să fie stopată la Curtea Constituţională.

Şi în urmăcu un an, Guvernul a mers tot pe asumare (atunci era vorba de alt proiect delege, modificat ulterior) şi rezultatul a fost acelaşi. Pe ce s-o fi bazatprimul-ministru de a ajuns să dea cu capul în acelaşi loc? Rămâne de văzut cum îşivor justifica decizia judecătorii. Spre exemplu, în motivarea trecută se spuneacă angajarea Guvernului nu poate fi făcută oricând, oricum şi în orice condiţii,deoarece această modalitate reprezintă o excepţie.

Fără îndoială,soarta Guvernului Boc a fost decisă de UDMR. De aceea, a doua zi, după ce moţiuneaa picat, primul-ministru şi-a asumat răspunderea. Este limpede că nu de dragulmaghiarilor, ci pentru a-şi salva funcţia. Şi cum ar fi putut Boc să nu îşiasume o lege mult râvnită de UDMR în faţa unei asemenea declaraţii date deminisrul Laszlo Borbely: “Rămânem la guvernare în cazul în care, evident, ceeace ne-am propus în programul de guvernare în cadrul coaliţiei se va îndeplini...nu trebuie să uităm nici acele legi care ţin de comunitatea maghiară”.

ŞantajulUDMR cu ieşirea de la guvernare este de faţadă, fiindcă alt partener care să selase înduioşat de necesitatea învăţării istoriei şi geografiei în limba maghiarănu este uşor de găsit. PDL şi UDMR se ţin agăţaţi unii de alţii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-08-08Parerea ta...

INNA
04 Noi 2010

nu cred!
MANDEA
04 Noi 2010

Pentru Boc e harakiri. Pentru PDL nu.
D-USA-ATLANTA
04 Noi 2010

Este harakiri pentru Basescu,Boc,Belo,Funeriu. PD-L-ul,UDMR-ul,UNPR-ul(partidul frustratilor),sunt intr-o mare dificultate ca sa nu spun altceva. Sunt curios ce smecherie mai inventeaza Basescu ca sa incalce decizia CC si Constitutia. Oricum,pe toti nu-i apuca ghioceii in functii.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz