2020-08-05 02:43

PNL a ales-o pe Firea

 |  21:01

Robert Veress

Abominabilul s-a produs: așa cum anticipam în editorialul precedent, Gabriela Firea este primar general al Capitalei cu votul unei treimi din treimea bucureștenilor care au votat duminică. Nu a fost vorba de nicio premoniție sau mare viziune politică în anticipația mea - rezultatul era inevitabil, în condițiile date. El este imputabil mai multor factori, principalul fiind impotența politică a liderilor așa-zisei drepte românești. Lideri care trebuie să dispară de urgență din peisaj, dacă partidele lor mai vor să aibă viitor.

Nu-mi fac iluzii în privința viermilor din PMP, pe care Traian Băsescu ar putea să urineze, că tot i-ar urma comanda. În ALDE lucrurile stau la fel, doar personajul principal diferă. Însă, liberalii au o opțiune ca să nu urmeze soarta PNȚCD, spre care îi îndreaptă, cu voioșie, Gorghiu, Blaga, Predoiu: trebuie să se debaraseze foarte rapid de „serviciile” celor trei, care au dus oiștea-n-gard.

Liberalii au de răspuns la cinci întrebări simple:

1. Cine ar fi fost primar general al Capitalei, dacă alegerile s-ar fi desfășurat în două tururi? Răspunsul se impune: Nicușor Dan.

2. Ar fi fost preferabil să fie Dan primar și nu Gabriela Vrânceanu Firea Pandele? Iarăși, răspunsul e incontestabil: da!

3. De ce nu este Nicușor Dan primarul ales? Răspunsul, la fel de clar: din cauza impotenței politice a trioului perdant Gorghiu, Blaga, Predoiu.

4. De ce Predoiu a obținut un scor inferior partidului? Evident, fiindcă trioul perdant n-a vrut sau nu s-a priceput să găsească un candidat mai potrivit, spre enervarea electoratului liberal.

5. În aceste condiții, cine a impus succesul Gabrielei Firea? E clar: PNL.

Gorghiu, Blaga, Predoiu fie au știut tot timpul ce are să se întâmple și au acționat premeditat împotriva intereselor bucureștenilor și ale partidului, fie au dat dovadă de imbecilitate politică. Eu aș miza pe prima variantă. Oricum, în ambele cazuri, sunt complet nedemni de funcțiile pe care le ocupă.

Cum au acționat? Merită să recapitulăm: au început prin a-i monta aripi unui Bușoi care avea veleitățile de zbor ale unui butoi. Apoi, în condițiile în care sondajele l-au plasat pe Nicușor Dan pe locul doi -în urma unui candidat al PSD, oricare ar fi fost acesta-, au încercat să-l racoleze. Neavând succes, au intrat în relație antagonistă și au uzat de toate mijloacele pentru a-i murdări imaginea, în loc să dea dovadă de pragmatism, susținându-l. În paralel, l-au retras pe Bușoi și l-au propus pe Orban, poate singurul liberal capabil să obțină un scor peste al partidului și eventual peste Nicușor Dan, dar în niciun caz peste Firea. Apoi, când Orban și-a compromis penal candidatura, au încercat cu o variantă ce ar fi putut fi câștigătoare, însă doar pe plan local și pe moment, fiindcă Marian Munteanu are o altă agendă decât cea liberală și europeană. Ultima soluție, Predoiu, posibil infinitezimal mai popular decât Bușoi, dovadă scorul jenant obținut.

 Singurul moment de glorie al lui Predoiu s-a consemnat la Antena 3, când le-a propus lui Nicușor Dan și Daniel Barbu (ALDE), Turcescu nefiind prezent, desemnarea unui candidat unic, care să fie primul plasat într-un sondaj ce avea să fie realizat în comun, în ultima săptămână de campanie.

Spre rușinea lor, Barbu și Dan au refuzat. La Barbu este clar de ce: ALDE joacă pentru PSD. În cazul lui Dan, lucrurile sunt ceva mai complicate. La o analiză superficială, se putea conchide că și Dan o favorizează pe Firea și chiar așa am titrat, atunci, în PUTEREA. Într-un sondaj comandat, înainte de emisiunea respectivă, de Nicușor Dan și USB, rezulta că el (Dan) avea un scor dublu față de al lui Predoiu. Pe cale de consecință, n-ar fi trebuit să se teamă de propunerea lui Predoiu, ci să o accepte ca pe o mare oportunitate. Da, numai că Nicușor Dan nu era de capul lui în cursă, nu mai este (așa-zis) independent. Are un partid de care trebuie să se îngrijească, sponsori de a căror părere trebuie să țină seama. Dacă el s-ar fi retras din cursă, ar fi avut serios de pierdut și Uniunea Salvați Bucureștiul din scorul obținut la Consiliul General și în consiliile locale de la sectoare. Prin urmare, contra-oferta pe care i-a făcut-o, ulterior, lui Predoiu, a fost rezonabilă: un sondaj controlat de ambele partide, astfel încât bucureștenii să voteze în cunoștință de cauză; știind, adică, cine ar fi putut intra în turul doi, dacă am fi avut două tururi.

Predoiu a dat, inițial, un răspuns de acceptare (spunând că „e un mare pas înainte”), apoi s-a sucit sau a fost sucit (nu contează). Cert e că propunerea USB a fost respinsă și PNL a pus toate tunurile pe Nicușor Dan. Acesta și formațiunea sa au fost acuzați, fără probe, de pesedism. PNL București a comandat 500.000 de pliante pe care le-a distribuit în oraș. Pliantele au fost tipărite pe ambele fețe. Pe una din fețe a fost portretizată caracatița PSD, cu tentaculele fiind Ponta, Dragnea, soții Firea-Pandele, Robert Negoiță, Viorel Hrebenciuc, Sebastian Ghiță și Titus Corlățean. Pe acealaltă față a fost atacată asocierea post-electorală dintre USB și PSD, pe care PNL o dă gata bătută în cuie, în condițiile în care Nicușor Dan a afirmat şi repetat, răspicat, că cel mai corupt partid este PSD şi chiar a JURAT să nu se asocieze vreodată cu PSD. Mai mult, pliantul conține o minciună ce poate fi ușor demontată, cu înregistrări audio-video și probe scrise: „Nicușor Dan nu atacă pe direcția Firea-PSD”. Pe de altă parte, PNL vorbește de funie în casa spânzuratului: a fost în alianță cu PSD, iar liderul PNL de la Sectorul 3 îi face osanale lui Robert Negoiță, un tentacul al caracatiței pesediste, conform pliantului PNL.

Cui s-a adresat cu mesajele din acest pliant jegos PNL București? Unor simpatizanți liberali care mai înghit dezinformări securistoide, fiindcă oamenii informați și inteligenți n-au cum să achieseze la ele. Oricum, au avut un „succes nebun”, după cum s-a văzut. Bani aruncați pe fereastră, în ograda Gabrielei Firea.

Indiferent de scorul pe care PNL l-a obținut în țară, dacă Gorghiu, Blaga și Predoiu nu vor răspunde politic pentru acest monstruos eșec din Capitală, se va amorsa un câștig și mai categoric al PSD la alegerile parlamentare și chiar și la cele prezidențiale, din 2019, unde am arătat deja că o văd candidând pe Gabriela Firea. Electoratul liberal nu este la fel de captiv precum cel al PSD - sancționează mult mai prompt insuccesele liderilor. În schimb, cei care ștampilează constant trandafirii de 26 de ani încoace, chiar dacă Iliescu, Năstase, Ponta, Dragnea & co i-ar pune în lanțuri și i-ar vinde ca sclavi în țări care mai permit sclavagismul, dacă s-ar elibera și ar reveni acasă, tot cu PSD ar vota.

În final, câteva cuvinte despre USB. Fiindcă este posibil, chiar probabil, ca Gorghiu, Blaga și Predoiu să rămână în fruntea PNL și atunci trebuie discutate opțiunile alegătorilor care vor o alternativă viabilă la politica actuală, iar USB pare să fie o asemenea alternativă.

Precondiția unui succes al USB este să se țină de cuvânt, să nu pactizeze cu PSD, să fie activ în Consiliul General al Capitalei, propunând soluții viabile și populare (nu populiste). Aceasta ar fi fundația pe care s-ar putea construi USR - Uniunea Salvați România. Din păcate, nu prea este timp până la alegerile parlamentare. Totuși, USB trebuie să ia în considerare necesitatea absorbției electoratului nemulțumit de actuala ofertă a PNL.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-07

In legatura cu acest articol...

Firea, pericolul public
Parerea ta...

BUN ARTICOL!
05 Iun 2016

Este adevărat - PNL-ul a favorizat-o pe Firea! Iar cei trei au adormit...pe ei, sau în papuci! Ce-a făcut Cezar Preda, de n-a avut un cuvânt de spus celor 3: Blaga, Alina și Predoiu??!!! Apoi, nu sunt de acord cu Orban...era/este zaharisit! Iar politic, nu vor răspunde cei trei fiindcă așa-i la noi...
PE BUNE DE NU E DE RăS!
05 Iun 2016

Dacă secundul s-a jurat că nu va lucra cu PSD-ul, ce va face acum încolo?!
șI, FOARTE ADEVăRATă
05 Iun 2016

afirmația Dvs.referitor la electoratul (acea parte din el....cea mai mare, semnificativă) de a vota SADO-MASOCHIST....TOT CU PSD-UL...cu ei, cu urmașii, urmașilor lor! De ce? Nu știu! Poate le place cum îi ustură când îi biciuiește și le intră spinii...în fund sau în ochi...ORI LA TĂRTĂCUȚĂ??!!!
PARADISUL CRACILOR
05 Iun 2016

Chilotareasa transforma Bucurestul in mahalaua Voluntari si mafia ei .
CROCODILUL FLAMAND
06 Iun 2016

FOARTE CORECT DLE VERESS.........PNL A INSISTAT CU LIDERI IMPUSI PE CARE PUBLICUL NU-I DORESTE.....PREDOIU NU AVEA CE SA CAUTE CANDIDAT...AU DAT PRIMARIA PSD-ULUI...CE SA MAI COMENTEZI..MIZERIE
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz