2019-10-15 19:21

Protestatari duşi de nas cu zăhărelul

 |  19:21
Protestatari duşi de nas cu zăhărelul

Ieri după-amiază, ministrul finanţelor a anunţatcă s-a căzut la pace cu liderii de sindicat în privinţa stimulentelor, totuşiele vor fi impozitate cu procentul aiuritor de 25%. Faptul că le vor primi încontinuare, fie şi diminuate, îi face pe angajaţii din Finanţe să ţopăie debucurie şi să-şi adjudece o victorie împotriva ministrului recent remaniat,Gheorghe Ialomiţianu, şi, deci, a Guvernului. Aşa să fie?

Pe vremea Gulagului, în închisorile dinSiberia, din când în când, puşcăriaşii se răzvrăteau, lovind cu tacâmurile în blidelede mâncare. Prin informatorii lor, gardienii aflau cine erau agitatorii, luau câţivadintre ei, îi puneau la zid şi îi executau. După momentele de protest se aşternealiniştea. La câteva zile, conducerea puşcăriei le dădea în plus, la masa deseară, o felie de pâine. Atunci deţinuţii se bucurau şi se minunau de bunătateaconducătorilor lor.

Stimulentele au fost criticate de la Traian Băsescupână la Emil Boc. Angajaţii protestatari au explicat că ele sunt o formă deretribuţie, făcând parte integrantă din salariu, numai că o minte cretină le-aseparat de salariul de bază. Protestul, de fapt, de la ce a început? De lafaptul că această formă de retribuire nu se mai regăsea în fluturaşul desalariu.

Dacă s-ar fi anunţat din start căstimulentele se dau în funcţie de “performanţă”, angajaţii din administraţiilefinanciare nu s-ar fi oprit din protestele spontane până nu l-ar fi dat jos peEmil Boc. Pe când aşa, au falsa impresie că au câştigat, acceptând ca stimulentelesă se distribuie, potrivit cărui principiu? Al selecţiei naturale? În fond, nuau câştigat nimic, fiindcă au fost aduşi în punctul în care s-a dorit. Ministrulde finanţe spunea ieri-noapte, înainte de a fi scos pe braţe de SPP-işti, că“stimulentele se vor acorda transparent şi în funcţie de performanţe”.

În DEX, stimulent înseamnă factor (intern sauextern) care stimulează la o acţiune. Prin acţiune, înţelegând controale. Cinestabileşte la ce firme să se facă verificări? De exemplu, potrivitdailybusiness.ro, strategia Finanţelor Publice prevede ca în 2010 inspectoriidin ANAF şi Garda Financiară să controleze 23 de firme şi 41 de persoanefizice, normă care se preconizează să crească în fiecare an.

Şi dacă inspectorii vor fi opriţi de laverificarea firmelor agreate de oamenii Puterii, ce se va întâmpla atunci custimulentele? Cum se vor mai calcula?


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-10-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray